Sindicatele din Sanatate ameninta cu greva generala

Membrii Sanitas si cei ai Federatiei Hipocrat sunt nemultumiti de forma actuala a Legii Salarizarii Unitare si de faptul ca majoritatea mendamentelor propuse  de sindicate au fost respinse.

 

sanitas negocieriLegea Salarizarii Unitare a fost trimisa ieri la Camera Deputatilor, dupa ce proiectul a fost dezbatut in comisiile de specialitate din Senat. Ultima dezbatere a fost in Comisia de Munca, la discutii participand si reprezentantii organizatiilor sindicale, precum si ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Discutiile intre cele doua parti au fost aprinse, sindicalistii plecand nemultumiti de la dezbateri, intrucat o buna parte dintre amendamentele propuse de ei au fost respinse.

Printre nemultumiti se numara si sindicalistii din Sanatate, atat membrii federatiei Sanitas cat si cei de la Hipocrat sustinand ca proiectul legislativ aprobat in comisiile din Senat si dezavantajeaza sistemul sanitar.

Astfel, intr-un comunicat remis dupa ce proiectul a fost aprobat fara amendamentele propuse de sindicate, reprezentantii Sanitas precizeaza ca vor recurge la proteste, daca legea va fi adoptata in forma sa actuala. Sindicalistii ameninta cu blocarea activitatii in sistemul de sanatate publica si cel de asistenta sociala, nemultumiti de faptul ca observatiile facute de ei pe marginea proiectului de lege au fost considerate pertinente de reprezentantii ministerelor de resort, dar, cu toate acestea, amendamentele au fost respinse in Comisia de Munca de la Senat. „Desi, in dezbaterile anterioare, reprezentantii ministerelor de resort au apreciat observatiile Sanitas ca pertinente, constatam ca, in Comisia pentru Munca din Senat, toate propunerile sindicale sunt respinse. Ceea ce este si mai aberant, senatorii din aceasta comisie au dat vot negativ inclusiv amendamentelor votate de celelalte comisii senatoriale — Comisia de Sanatate si cea de Buget Finante”, se precizeaza in comunicat.

 

greva 2Sindicalistii spun ca au fost invitati la dezbateri doar pentru ca guvernantii sa nu fie acuzati de lipsa de transparenta, intrucat membrii Comisiei de Munca nu au tinut seama de recomandarile facute de ei, aproband doar amendamentele aduse de Ministerul Muncii si respingandu-le pe cele inaintate de sindicalisti. Aceste amendamente se refereau la o ierarhizare corecta a salariilor, cuprinderea tuturor categoriilor profesionale care lucreaza in sanatate, includerea categoriilor profesionale din sanatate si asistenta sociala care au fost omise, precum si eliminarea plafonului de 30 la suta si aplicarea integrala a cresterilor salariale incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru toti salariatii din sanatate si asistenta sociala.

Reprezetantii Sanitas spera ca lucrurile se vor schimba in urma dezbaterilor din comisiile Camerei Deputatilor, in caz contrar averitzand ca sunt pregatiti sa isi sustina drepturile „prin toate mijloacele legale, inclusiv blocarea activitatii in sistemul de sanatate publica si asistenta sociala”.

 

protest medici MSSi membrii Federatiei sindicale Hipocrat si-au manifestat nemultumirea la finalul dezbaterilor de la Senat, sustinand ca forma actuala a Legi Salarizarii Unitare va avea ca efect producerea unor grave dezechilibre in sistemul sanitar. In acest sens, Ion Cotojman, presedintele federatiei Hipocrat, a declarat ca „prin respingerea amendamentelor aduse, cu o exceptie — multe dintre ele acceptate anterior in Comisia Juridica si cea de Sanatate —  Comisia de Munca nu face decat sa ne arate ca nu exista nicio dorinta de implicare ori consultare a reprezentantilor personalului medical. Nu comunica, nu asculta, nu inteleg sau nu vor sa inteleaga. Avem o serie de probleme grave sesizate cum ar fi situatia garzilor, ca durata si ca plata, responsabilitatea platii veniturilor — ce revine exclusiv angajatorului, discriminarea categoriilor de personal din sistemul sanitar”.

Totodata, acesta spune ca toate cresterile si modificarile vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018, dar numai pentru medici si asistenti medicali, „ca si cum celelalte categorii de personal nu ar merita aceleasi drepturi, in acelasi timp”.

In aceste conditii, si membrii federatiei Hipocrat ameninta cu actiuni de protest in cazul in care amendamentele propuse de sindicate nu vor fi aprobate, actiuni care, ca si in cazul celor de la Sanitas, pot ajunge pana la greva generala, ceea ce ar insemns blocarea intregului sistem de Sanatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*