Sindicatul medicilor critică efectele Legii salarizării

17 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Deși salariile doctorilor au crescut, reprezentanții Promedica spun că această măsură doar a diminuat ritmul în care specialiștii pleacă din țară, fără a le oferi și motive temeinice pentru a rămâne.

 

Deși creșterea salariilor medicilor a fost confirmată  din mai multe surse, iar ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, s-a grabit zilele trecute să se laude că această măsură a dus la diminuarea cu 40% a exodului medicilor, membrii sindicatului Promedica mai temperează din entuziasmul autorităților, precizând că Legea salarizării a avuit o serie de consecințe negative pentru sectorul medical, iar creșterea salariilor medicilor nu va fi un argument suficient pentru a-i determina pe aceștia să rămână în țară. Astfel, sindicatul medicilor Promedica, avertizează într-un comunicat că aplicarea noii legi a salarizării în forma actuală nu va avea efectele scontate nici asupra personalului medical, nici asupra calităţii actului medical, chiar dacă salariile medicilor au crescut, semnatarii declarându-se dezamăgiți față de concecințele actuale ale respectivei legi.

„Considerăm că aplicarea acestei legi, în această formă, fără a i se mai aduce modificări, fără a fi completată şi de alte măsuri, precum normarea activităţilor personalului medical, legea profesiilor medicale, refacerea piramidei profesionale, legea malpraxisului – reglarea relaţiilor prestator de servicii medicale-medic-pacient, reorganizarea activităţii de pregătire profesională (rezidenţiatul, pregătirea medicală continuă, reorganizarea sistemului public de sănătate şi dotarea corespunzătoare) nu va avea efectele scontate nici asupra personalului medical, nici asupra calităţii actului medical” se arată în document.

 

Sindicaliștii spun că, deși salariile medicilor au crescut de la 1 martie, aplicarea Legii salarizării, completată cu regulamentul de sporuri nu a adus nici pe departe liniștea și înțelegerera în rândul personalului medical, modul de plată a sporurilor și a gărzilor generând un val de nemulțumiri, materializat în acțiunile de protest care se înmulțesc de la o zi la alta la tot mai multe unități medicale.

„Referitor la plata gărzilor, decizia ca tariful orar practicat pe tot anul 2018 să fie cel din luna ianuarie a acestui an, una arbitrară şi contrară prevederilor legale, pune medicii în faţă a două situaţii posibile. Prima este aceea că în termenul legal se prezintă demisia din contractul individual de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor şi medicul va efectua doar cele 18 ore de gardă care fac parte din norma legală de lucru. În cea de-a doua situaţie, medicul va continua să efectueze gărzile şi va acţiona în instanţă pentru câştigarea drepturilor băneşti cuvenite. Considerăm că activitatea din gărzile care acoperă urgenţele medicale şi chirurgicale este de maximă importanţă pentru cetăţeni şi că efortul diriguitorilor sistemului public de sănătate ar fi trebuit să se concentreze aici în ultimii 20 de ani. În această perioadă s-au făcut eforturi doar pentru aducerea pacientului în stare stabilă până la spital, activitatea medicală din interiorul spitalului pentru pacientul urgenţă medico-chirugicală nesuferind modificări organizatorice în nici un fel, în continuare fiind asimilată cu asigurarea activităţii medicale pe secţie”, susțin sindicaliștii Promedica.

 

Aceștia sunt nemulțumiți și de modul în care a fost aplicat regulamentul de sporuri, fapt ce adus la apariţia situaţiilor în care medici din aceeaşi specialitate să câştige mai bine în spitalele de rang inferior. Acest lucru de datorează faptului că aplicarea regulamentului de sporuri s-a făcut integral la nivelul întregii țări, plaja sporurilor de la 5% la 85% făcând ca diferenţele de venit dintre specialităţi „să cunoască o amplitudine care nu este regăsită în nicio ţară europeană, iar această situaţie a dus la apariţia de tensiuni între membrii aceleiaşi profesii, lucru inacceptabil inclusiv de codurile deontologice, toate având repercusiuni asupra calităţii actului medical”. Medicii consideră că deși s-a spus că se doreşte acoperirea deficitului în zonele slab populate de medici, realitatea va dovedi că „se va aplica în special în spitalele universitare şi în cele judeţene de urgenţă. În continuare, mecanismul prin care tinerii medici pot accede la un loc de muncă în sistemul public este greoi şi de cele mai multe ori arbitrar. S-a dorit, de asemenea, ca prin această măsură să scadă şi să dispară şi fenomenul plăţilor informale din spitale. Credem că pentru realizare acestui lucru nu este suficientă doar creşterea de venituri, ci este necesară şi o campanie de informare a cetăţenilor prin care să se preîntâmpine apariţia acestor fapte”, se mai arată în document.

O altă problemă criticată în comunicatul Promedica este legată de neincluderea farmaciştilor, biologilor, chimiştilor şi fizicienilor la mărirea salarială operată de la 1 martie, fapt care, coroborat cu aplicarea noului regulament de sporuri, a dus la situaţii în care veniturile acestora au scăzut sub cele din anul 2017.

 


Adaugati un comentariu


 

*