„Sindromul Italia”, temă de studiu internațional la Institutul Socola

23 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

O echipă de specialiști italieni se află saptămâna aceasta la Iași, în cadrul unui proiect de cercetare finanțat de Universitatea din Udine, privind manifestarea unei forme de depresie la femeile care emigrează în Italia și-și lasă familiile în România.

 

Institutul de Psihiatrie Socola

Odată cu dezvoltarea fenomenului exodului românilor care pleacă în străinatate în cautarea unei slujbe mai bine platite. Mulți aleg să își lase acasă copiii și familiile, iar medicii psihiatrii au constatat apariția unei noi forme de depresie din această cauză. Acest tip de depresie este specific mai ales femeilor care se stabilesc temporar în străinătate, unde merg pentru a lucra ca asistenţi familiali. Se extinde, în mod ocazional, şi la copiii pe care îi lasă acasă. Acest sindrom depresiv a fost numit „Sindromul Italia”, după ce specialiști Institutului de la Socola au identificat că el se manifestă ăn special în rândul femeilor plecate din zona Moldovei, și care, în marea lor majoritate, merg să lucreze în Italia.

Dr. Roxana Chiriţă, directorul medical al Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi spune că, în 2016, la institut au fost internate 3.384 de femei cu depresie, iar în 2017 – 3.177 de femei, în ambii ani, câte 5% dintre acestea au putut fi încadrate în „Sindromul Italia”.

Medicul specialist a mai explicat că, în astfel de situaţii, femeile se simt foarte obosite şi li se pare imposibil să ducă la capăt chiar şi cea mai banală activitate. Mai mult, ajung să vorbească despre lipsa oricăror emoţii, despre o „goliciune” interioară şi despre senzaţia unei apăsări permanente în piept.

 

Fenomenul a captat și atenția specialiștilor italieni, universitatea din Udine alocând fondurile necesare pentru derularea unui proiect de cercetare, coordonat de Donatella Cozzi, conferenţiar universitar în Antropologie Culturală, şi Michaela Marchetti, antropolog, de la aceeaşi instituţie universitară italiană.

Echipa de specialiști italieni colaborează în acest proiect cu specialștii de la Institutul de Psihiatrie Socola, unde se află săptămâna aceasta, pentru a studia modul în care femeile din regiunea Moldovei, aflate la muncă în Italia, reuşesc să menţină legăturile familiale cu cei rămaşi în ţară.

Scopul proiectului este acela de a studia experienţa migraţiei reflectată la întoarcerea acasă în familiile ale căror femei au lucrat în ultimii ani în Italia. Până pe 28 ianuarie, cei doi coordonatori ai proiectului se vor întâlni cu medici psihiatri ieșeni şi vor discuta aspectele patologice diferenţiate la paciente internate în Institutul Socola, după experienţa de migraţie, precum şi implicaţiile sociale ale „Sindromului Italia”, ce se răsfrâng asupra persoanelor lăsate în urmă.

 

Dr. Roxana Chirita

Dr. Roxana Chiriță a mai explicat că „Sindromul Italia” se defineşte ca o patologie psihică specifică femeilor care migrează din Europa de Est pentru a lucra ca asistenţi familiali şi care se extinde în mod ocazional către copiii pe care îi lasă acasă.

„Aceste femei nu reuşesc să se adapteze, nu cunosc limba, le este dor de familie, de ţară. Ele ajung în spitale de psihiatrie cu depresie sau psihoze delirante şi trăiesc cu teama că sunt urmărite, persecutate şi au senzaţia că cineva chiar încearcă să le ucidă. De asemenea, unele dintre acestea ajung să sufere de acest sindrom după ce îşi pierd locul de muncă obţinut cu greu în străinătate. De multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fără o legătură aparentă cu o tulburare psihică. Apar dureri de spate, de membre, tulburări gastrointestinale şi de somn sau modificări de apetit”, a mai declarat dr. Roxana Chiriță.

La finalul proiectului de cercetare finanțat de universitatea din Udine, colaborarea cu specialiştii români va fi citată în raportul final al cercetării şi va oferi posibilitatea publicării unor articole comune cu privire la rezultate.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*