Sindromul oboselii cronice face ravagii printre romani

27 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Simptomele constau in dificultate de concentrare, tulburari de memorie, insomnie, migrene, depresie sau alergii, iar afectiunea se manifesta mai pregnant in sezonul rece.

 

oboseala cronica (1)De cate ori nu v-ati confruntat cu o stare de oboseala care, oricat v-ati odihnit, nu ati putut-o inlatura? Medicii ne atrag atentia ca oboseala nu este  imaginara, are un substrat real, fiind o reactie a organismului la o serie de factori de stres fizic si/sau psihic. Daca oboseala dureaza mai mult de sase luni,  este cazul sa intram in alerta si sa apelam la ajutorul unui specialist, pentru ca nu mai vorbim despre o simpla satre de oboseala, ci despre o boala.

Potirvit unor date recente, peste 41.000 de romani sufera de sindromul oboselii cronice,  afectiune care se face simtita cu mai mare intensitate in sezonul rece. Ea se manifesta prin dificultate de concentrare, tulburari de memorie, insomnie, migrene, depresie sau alergii. De asemenea, astenia de toamna prelungita sau simptomele similare cu cele ale racelii pot indica instalarea sindromului de oboseala cronica. Specialistii sustin ca toamna si la inceputul iernii sunt diagnosticate cele mai multe cazuri de sindrom de oboseala cronica.

 

oboseala cronica (2)Sindromul  apare de obicei la adultii cu varste intre 20 si 50 de ani. Cu toate acestea, afectiunea poate aparea la orice varsta, chiar si in randul adolescentilor. Doar 20 la suta dintre cei care sufera de acest sindrom ajung sa fie diagnosticati de medic, din cauza simptomelor care pot fi confundate cu alte afectiuni precum astenia prelungita, depresia etc.

In Romania, prevalenta sindromului de oboseala cronica este estimata la 41.094 de persoane. In SUA, sunt patru milioane de oameni afectati si multe alte cazuri nediagnosticate, iar in Marea Britanie, un sfert de milion de oameni, fapt care aduce aceasta afectiune in atentia cercetatorilor din intreaga lume, mai ales ca factorii favorizanti arata ca este o boala a omului modern.

Statisticile internationale arata ca prevalenta globala a afectiunii este estimata la 2,6 la suta, in timp ce in Europa sunt peste 1,2 milioane de pacienti diagnosticati. Tot statisticile arata ca 50 la suta dintre cei afectati nu isi pot continua activitatea profesionala, in timp ce 40 la suta reusesc sa continue sa lucreze doar cu jumatate de norma.

 

ObosealaMedicii spun insa ca, din fericire, sindromul de oboseala cronica se trateaza. In perioada rece, cand organismul este mai vulnerabil, specialistii recomanda o dieta echilibrata, sustinuta de un aport de suplimente nutritive cu formule complexe, care sa acopere toti micronutrientii esentiali pentru mentinerea nivelului de energie si imunitate. Pe langa corectarea alimentatiei, adoptarea unui program cu exercitii de relaxare, masaj si exercitii fizice de cel putin doua ori pe saptamana, pentru imbunatatirea calitatii somnului pot face minuni.

 Desi aceasta boala este, inca, in curs de cercetare, studiile arata ca in lunile reci, in care apar racelile, creste si numarul celor care resimt acest sindrom. Specialistii spun ca acesta suferinta este favorizata de alimentatia deficitara in nutrienti, de stres, infectii virale si de un fond imunitar slabit. De aceea, in aceasta perioada, este necesara o dieta echilibrata, sustinuta de un aport complex de nutrienti, pentru refacerea metabolismului energetic si a sistemului imunitar.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*