Sistemul sanitar fierbe, ministrul Nicolaescu se „spala pe maini”

11 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii considera nejustificate protestele medicilor. Promite insa majorarea salariilor rezidentilor de la 1 noiembrie. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Vasile Astarastoae, il avertizeaza insa ca nu se va renunta la proteste. SANITAS face deja pregatiri pentru manifestarile de strada care vor incepe saptamana viitoare.

 

Se cer masuri concrete

Coalitia din sanatate  cere masuri concrete

In timp ce sistemul sanitar este in fierbere, ministrul Sanatatii „se spala pe maini” ca Pilat din Pont si-i considera pe protestatari singurii responsabili de eventuale disfucntii ale sistemului. Eugen Nicolaescu sustine ca protestele medicilor sunt nejustificate si solicita ca orice manifestare a lumii medicale sa nu-i afecteze pe cetateni. Intr-o conferinta de presa sustinuta ieri dupa-amiaza, la sediul MS, dar si astazi, la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), ministrul Nicolaescu a subliniat necesitatea continuarii dialogului, dar a tinut sa remarce si ca protestul „NU E MOTIV DE INGRIJORARE, pentru ca numarul celor care vor protesta nu este foarte mare”.

Tot astazi, Nicolaescu a declarat ca rezidentii ar putea primi salarii majorate dupa 1 noiembrie, in contextul in care Colegiul Medicilor din Romania a solicitat ca acest lucru sa se intample chiar din aceasta luna, dar si ca i-a convocat pe medici la o noua runda de discutii, sambata, adica doar cu cinci zile inainte de data cand Coalitia profesionistilor din sanatate a anuntat ca picheteaza Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor.

In legatura cu banii pe care ii au acum la dispozitie spitalele si daca acestia ajung pana la sfarsitul anului, ministrul a spus ca managerii trebuie sa se descurce cu bugetele actuale si chiar i-a avertizat ca va face o evaluare, iar cei care nu se descurca, vor pleca din functii.

 

Ministrul Nicolaescu vrea noi consultari

Ministrul Nicolaescu nu este prea ingrijorat

Nicolaescu i-a chemat insa abia sambata la consultari pe medici, cu doar cinci zile inainte ca acestia sa picheteze Ministerul Sanatatii si Ministerul de Finante, in conditiile in care medicii au anuntat ca ies in strada inca de acum trei luni. Mai mult, ministrul s-a spalat pe maini de raspundere fata de protestele anuntate, precizand  ca „in cazul unor greve generale sau a unor demisii in bloc ale medicilor, isi asuma raspunderea cei care le fac, cat timp refuza dialogul si refuza sa vina sa gssim solutii. (…) Incepand de sambata, conducerea MS este disponibila pentru orice dialog solicitat de reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sistemul sanitar. (…) MS ii invita in continuare la discutii pe reprezentantii sistemului sanitar pentru gasirea celor mai bune solutii”, solicitand insa ca orice manifestare a lumii medicale sa nu-i afecteze pe cetateni.

Mai mult, a spus ca personal nu este prea ingrijorat de aceste proteste, pentru ca „daca adunati, in Romania sunt astazi 42 de mii de medici inregistrati. 32 de mii din 42 sunt medici de ambulator si medici de familie. Mai raman 10 mii de medici care ar trebui sa lucreze in spitale si care, teoretic, ar putea sa fie nemultumiti pentru salarii si sa-si ceara drepturi salariale mai multe. Dar din astia, sunt 2000 care lucreaza si in sectorul privat. Cu alte cuvinte, raman 8000 de medici nemultumiti. O treime trebuie neaparat sa asigure functionarea spitalelor, daca doamne fereste se ajunge la vreo greva. Cu alte cuvinte, din punctul meu de vedere, NU E MOTIV DE INGRIJORARE”, a declarat Eugen Nicolaescu.

 

Dr. Astarastoae (CMR) si Marius Sepi (Sanitas)

Dr. Astarastoae (CMR) si Marius Sepi (Sanitas)

Presedintele CMR, dr. Vasile Astarasoae, a reactiont imediat si a declarat ca nu stie cum a calculat ministrul Sanatatii de i-a iesit acel numar de medici, dar el il avertizeaza ca „toti medicii sunt nemultumiti si si-au declarat sustinerea fata de protestele anuntate, chiar astazi, anuntandu-si aderarea la Coalitie si medicii din ambulatoriul de specialitate, dupa ce medicii de familie si cei din spitale si-au declarat sustinerea de la bun inceput. In plus, sa nu se scape din vedere ca la protest vor fi prezenti si asistentii medicali, care sunt in numar cel putin dublu fata de medici”, a atras atentia Astarastoae, mentionand ca va fi respectat calendarul protestelor si nu se va renunta decat in conditiile acceptarii revendicarilor anuntate.

Asociatia Profesionala a Medicilor de Ambulator (APMA) si-a exprimat deja sustinerea pentru solicitarea Colegiului Medicilor din Romania, de alocare a minimum 6% din PIB pentru sanatate, dublarea imediata a salariilor medicilor rezidenti si cresterea semnificativa a veniturilor personalului medical, indiferent de nivelul de pregatire, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Mai mult, solicitam incetarea actiunilor denigratoare la adresa medicilor, a campaniilor media de culpabilizare a sistemului medical din Romania. Fara increderea pacientilor, si vindecarea este mai dificila. (….) Este imposibil sa tratam pacienti ca in Germania, cu bani ca in Romania. Este imposibil sa faci performanta in spitale la care 80% din buget sau chiar mai mult este reprezentat de salarii (si alea de mizerie)”, se arata in comunicatul de presa al APMA.

 

Mariana Munteanu, lider Sanitas Buzau

Mariana Munteanu, lider Sanitas Buzau

SANITAS este deja pregatita de proteste. Potrivit liderului buzoian al Federatiei, „colegii nostri si-au dat deja acordul cu manifestarile programate, conform calendarului. Pentru inceput, vor pleca la Bucuresti, 20 de buzoieni, care impreuna cu colegii din intreaga tara vor picheta ministerle Guvernul. Revendicarile noastre au fost transmise Ministerului Sanatatii si nu vom renunta, in conditiile in care salariile personalului medical sunt sunt foarte mici, iar raspunderea foarte mare in contextul plecarilor masive in strainatate. In plus, conditiile de lucru in spitale sunt ingrijoratoare, in contextul in care nu s-au mai facut investitii”, a precizat Mariana Munteanu, presedinteel SANITAS Buzau.

La sfarsitul acestei saptamani, reprezentantii oragnizatiilor care formeaza Coalitia profesionistilor de sanatate la nivel judetean se vor intalni pentru a stabili cim se vor organiza in vederea protestelor, la nivel local.

Ministrul Nicolaescu a reiterat faptul ca Ministerul Sanatatii isi continua actiunile si demersurile cu privire la reforma sistemului sanitar, reamintind ca un set de proiecte de lege, precum si principiile si elementele componente ale pachetului de baza de servicii medicale se afla in dezbatere publica. El a tinut sa precizeze ca inca de la inceputul mandatului a pornit de la premisa ca reforma sanatatii nu se poate face decat printr-o ampla si permanenta consultare, de aceea a avut si are toata deschiderea si implicarea pentru colaborare.


Adaugati un comentariu


 

*