Site-urile institutiilor publice, mai accesibile persoanelor cu dizabilitati

6 iulie 2017 | 0 comentarii |

Un ghid pentru accesibilizarea acestora a fost lansat in dezbatere publica si urmeaza a fi pus in aplicare dupa ce va fi aprobat in Guvern.

 

Pe langa dificultatile pe care se confrunta in viata de zi cu zi in lumea reala, persoanele cu dizabilitati au parte de o serie de probleme si in mediul virtual. ONG-urile reclama de multa vreme dificultati in accesarea site-urilor unor institutii sau autoritati publice pe are persoanele cu deficiente incearca sa le acceseze pentru a se informa sau pentru a intra in legatura cu reprezentanti ai acestor institutii. Multe dintre aceste site-uri nu sunt accesibilizate pentru a facilita si accesul persoanelor cu diferite dizabilitati, si de aceea, acesti utilizatori au nevoie de ajutor chiar si atunci cand navigheaza pe internet si doresc sa intre pe o astfel de pacina oficiala.

In viitorul apropiat, lucrurile s-ar putea schimba, ca urmare a unei initiative recente a Ministerului Consultarii Publice si Dialogului Social care a elaborat un ghid pentru accesibilizarea paginilor web ale institutiilor publice din Romania.

Documentul a fost lansat in dezbatere publica si poate fi consultat aici de persoanele interesate, iar pana la data de 4 august, ministrul Gabriel Petrea solicita organizatiilor neguvernamentale cu expertiza in domeniul accesibilizarii si prestatiilor sociale sa trimita propunerile si sugestiile proprii la adresa de e-mail cabinet.ministru@dialogsocial.gov.ro.

Accesibilitatea web se refera la facilitarea interactiunii persoanelor cu dizabilitati cu site-urile institutiilor publice, dezvoltarea unui design care permite persoanelor cu dizabilitati sa perceapa, sa inteleaga si sa navigheze paginile de internet in mod eficient.

 

Gabriel Petrea

Initiatorii proiectului spun ca accesul la informatii este un drept fundamental al cetatenilor, iar pentru ca acesta sa fie realizat pe deplin, este nevoie de un acces incluziv si facilitat de catre administratia publica, pentru persoanele cu dizabilitati. In acest sens, ghidul se adreseaza institutiilor si autoritatilor publice, cu scopul de a raspunde nevoilor de informare ale persoanelor cu dizabilitati si de a dezvolta instrumente incluzive de comunicare cu publicul larg.

Despre utilitatea ghidului lansat in dezbatere publica, Gabriel Petrea, ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social, a declarat ca „prin intermediul si cu ajutorul tehnologiilor de accesibilizare, orice persoana care are o anumita dificultate in interpretarea informatiei, va putea naviga si interactiona cu site-urile autoritatilor publice. Consider ca responsabilitatea noastra  este facilitarea accesului la informatie pentru orice cetatean. Imi doresc ca acest ghid sa contribuie in mod real, atat la imbunatatirea metodelor de accesare, cat si la cresterea participarii persoanelor cu dizabilitati la procesul de luare a deciziilor publice”.

Acesta a mai adaugat ca ghidul cuprinde toate standardele internationale de accesibilizare si se adreseaza institutiilor si autoritatilor publice, cu scopul de a raspunde nevoilor de informare ale persoanelor cu dizabilitati si de a dezvolta instrumente incluzive de comunicare cu publicul larg.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*