Soarele, prieten sau dușman? Ce spun medicii?

12 mai 2018 | 0 comentarii |

Soarele este benefic organismului uman, dar dacă abuzăm de generozitatea lui, acest „prieten al vieții” se poate transforma, brusc, într-un dușman de temut.

 

Dr.Carmen Nistor-medic familie Buzau

E vreme frumoasă, e soare, simțim nevoia să ieșim din casă și, chiar dacă suntem abia în luna mai, vara și-a intrat pe deplin în drepturi și gândul la vacanță, la mare, la plajă își face tot mai frecvent loc în mintea fiecăruia dintre noi. Nu mai este un secret pentru nimeni că, la fel ca orice ființă vie, avem nevoie de lumină, de soare, pentru ca organismul să crească sănătos și plin de energie. În plus, soarele ne ajută să arătăm bine și ne alimenteză organismul cu binefăcătoarea vitamină D, atât de necesară pentru fixarea calciului în oase, pentru a ține la distanță osteoporoza și multe alte boli.

Soarele face bine organismului uman, însă numai dacă nu abuzăm de generozitatea lui, stând prea mult pe plajă, urcând pe munte l amiază, în zone neîmpădurite, stând toată ziua la pescuit sau muncind în aer liber la orele prânzului.

În general, 10-15 minute de expunere la soare, de două ori în fiecare săptămană (fara protecție solară) sunt suficiente pentru aportul de vitamina D. În caz contrar, transformăm soarele din prieten în dușman și ne expunem riscului de a face insolație, de a dezvolta leziuni celulare și ridarea precoce, ne putem alege cu cancer de piele sau boli oftalmologice”, atrage atenția dr. Carmen Nistor, medic de familie.

 

Pielea bronzată este frumoasă, dar culoarea aurie este rezultatul deteriorării epidermei, stratul superior al pielii.Expunerea prelungită, mai ales la orele amiezii, accelerează efectul îmbătrânirii și crește riscul de dezvoltare a cancerului cutanat. Peste 90% din cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea la soare”, atrage atenția medicul dermatolog Raluca Pătrașcu, îndemnându-ne să evităm expunerea la soare între orele 10.00-17.00, să folosim creme și loțiuni fotoprotectoare, să ne protejăm capul cu pălării și ochii cu ochelari de soare și să ne hidratăm cu cel puțin doi litri de lichide pe zi.

Când mergem la plajă, cele mai frecvente sunt arsurile solare și se manifestă prin roșeața pielii, caldură la atingere și durere ușoară. Acestea apar de obicei la câteva ore după expunerea la soare și se pot vindeca în câteva zile sau săptămâni. Arsurile de gradul I sunt arsurile mai ușoare ale pielii și se tratează cu analgezice, comprese reci, creme hidratante care pot ajuta la reducerea durerii și a disconfortului. Arsurile solare de gradul II afectează straturile profunde ale pielii și terminațiile nervoase. Acestea se caracterizează prin roșeață, umflături și vezicule, care au nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru a se vindeca.

 

Dr. Raluca Patrascu – medic DV Buzau

Copiii mici sunt foarte vulnerabili și nu trebuie să uităm că în cazul lor, pe cât de benefică este lumina soarelui pentru fixarea calciului în oase, pe atât de nocivă poate fi pentru pielea lor sensibilă, dacă nu respectăm câteva reguli elementare de protecție, ne atrag atenția specialiștii. „Pe lângă evitarea expunerii îndelungate la soare și a orelor prânzului, e bine de știut că pielea copilașilor mai mici de doi ani nu este pregătită pentru a se apăra de razele soarelui, din cauza nivelului redus de melanină (pigmentul care protejează pielea de razele ultraviolete). În plus, pielea copilașilor este mai subțire și, deci, mai sensibilă decât a adulților, astfel că razele solare pătrund până la nivelul melanocitelor, crescând riscul de a dezvolta cancer de piele la vârsta adultă. De aceea nu se recomandă ca bebelușii mai mici de 6 luni să fie duși la plajă”, recomandă dr. Raluca Pătrașcu.

În plus, nu trebuie să uităm că din cauza diminuării stratului de ozon, razele soarelui sunt tot mai nocive. Studii recente efectuate de cercetătorii americani arată că 1 din 33 de bebeluși dezvoltă, de-a lungul vieții, diferite forme de cancer cutanat, în timp ce acum un secol, doar 1 din 1.500 prezentau acest risc. Deși cazurile de cancer de piele la copii sunt destul de rare, studiile arată că, expunerea la soare a copiilor mai mici de 10 ani este adesea însoțită de arsuri severe și insolații, cu consecințe în dezvoltarea acestora la vârsta adultă.

 

La fel ca în cazul pielii, soarele poate avea un efect nociv și pentru ochi. Puține persoane știu că razele ultraviolete pot constitui un real pericol pentru globul ocular, ne spun medicii oftalmologi. „Razele ultraviolete de tip A provoacă îmbătrânirea și degenerescența țesuturilor, în timp ce razele UVB pot provoca arsuri ale corneei. Există câteva afecțiuni oculare care se pot agrava sau chiar declanșa dacă nu sunt luate măsuri de prevenție. Cataracta este una dintre acestea. Este o îmbătrânire prematură a cristalinului și se prezintă sub forma unei pelicule opace care împiedică trecerea fasciculului luminos către retină. Expunerile excesive și repetate la razele ultraviolete contribuie la accelerarea îmbătrânirii cristalinului și favorizează apariția precoce a acestei afecțiuni. Keratita este o altă afecțiune pe care soarele o poate agrava sau chiar declanșa. Esste o inflamație a corneei care devine tulbure, își pierde luciul, iar conjunctiva se congestionează. Degenerescența maculară este o boală care afectează partea centrală a retinei și poate duce la pierderea vederii. Retina este foarte sensibilă la soare, iar expunerea intensă la ultraviolete constituie un factor de risc pentru această afecțiune, des întalnită la persoanele de peste 50 de ani”, explică dr. Delia Tache, medic oftalmolog.

 

Dr. Delia Tache – OPTIMED Buzau

Medicul oftalmolog atrage atenția că pe lângă afecțiunile oculare agravate de expunerea la soare, pot apărea senzații de mâncărime a ochilor, clipit des și lăcrimare excesivă, dificultate în suportarea luminii puternice, umflarea ochilor, jena vizuală în special în momentul cititului, diminuarea sensibilității la contraste, scăderea acuității vizuale care poate antrena dificultăți în distingerea detaliilor, apariția unor pete negre care întunecă vederea. De aceea recomandă să se poarte ochelari de soare, iar la oricare dintre aceste simptome să fie consultat medicul specialist, pentru că există tratamente adecvate pentru stoparea evoluției bolii, deoarece leziunile retinei sunt ireversibile.

Dr. Delia Tache spune însă că  este imperativ să ne alegem ochelarii de soare potriviți și mai ales să nu-i cumpărăm de la colț de stradă sau de la vânzători ambulanți, pentru că riscăm să ne facem mai mult rău decât bine.

Centrele de optică medicală sunt singurele care oferă garanția unor ochelari de calitate. Daca nu avem posibilitatea să ne achiziționăm ochelari din policarbonat, trebuie să fim atenți dacă pe etichetă este trecută mențiunea UV. Nu trebuie să uităm nici că gradul de putere și cantitatea ultravioletelor cresc odată cu altitudinea, așa că nu plecăm la munte fără ochelari de soare. Atenție la apă, nisip sau zapada care reflectă o bună parte din razele solare! Copiii cu vârste mai mici de 12 ani trebuie protejați obligatoriu, deoarece ochii acestora sunt mult mai sensibili decât ai adulților!”, sunt câteva sfaturi pe care ni le dă medicul oftalmolog.

 

Dr. Rodica Cosgarea – presedinte SRDO

Extrem de vulnerabile la razele soarelui sunt și persoanele vârstnice care, dacă se expun la soare fără se protejeze cu creme foto-protectoare și pălării riscă să ajungă la medic cu tumori în stadii avansate, spun medicii dermatologi. „Una dintre cele mai mari probleme este cea pacienţilor cu cancere cutanate care nu au avut de-a lungul zecilor de ani anteriori o educaţie adecvată să se protejeze, să facă profilaxie. Este vorba de expunerea la soare a populaţiei de vârstă medie sau a celei vârstnice care nu se protejează cu creme foto-protectoare. Mulți ajung la medic cu tumori în stadii avansate. Recomandarea este să se protejeze, din aprilie până în octombrie, pentru a nu mări riscul dezvoltării cancerelor – pălărie la mersul pe stradă, cu bor care protejează faţa, şi aplicarea unei creme protectoare dimineaţa înainte de a ieşi din casă, pe zonele expuse şi neacoperite de haine. Este necesară, de asemenea, examinarea periodică a pielii şi, dacă văd că ceva nou a apărut, să se adreseze medicului.  Aceste măsuri reduc riscul dezvoltării cancerelor de piele”, a atras atenția dr. Rodica Cosgarea, preşedintele Societăţii Române de Dermato-Oncologie, în cadrul unei conferințe care are loc, zilele acestea, la Cluj-Napoca.

 

Dr.Oliver Ghenuche – medic DV Buzau

În cazul apariţiei unei leziuni tumorale este nevoie de consultarea urgentă a medicului, deoarece depistarea în fază incipientă a unei tumori poate fi salvatoare. Melanomul este o forma de cancer cutanat care își are originea în celulele producătoare de pigment, denumite melanocite. „Aceste celule devin anormale, cresc necontrolat și invadează în mod agresiv țesuturile din jur. Chiar dacă melanomul este mai puțin frecvent decât alte tipuri de cancer de piele, el este cel mai grav. Din fericire, poate fi vindecat dacă este depistat și tratat în stadii incipiente, când este localizat doar la nivelul pielii. În stadiile avansate se poate răspândi sau metastaza pe cale hematogenă (prin sânge) sau limfatică (prin limfă) la alte organe sau la oase, în aceste cazuri fiind mai puțin probabilă vindecarea”, explică dr. Oliver Ghenuche, medic dermatolog, Spitalul Județean de Urgență Buzău.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind incidenţa cancerelor de piele, în România sunt 4 cazuri la 100.000 de locuitori dar, în realitate, incidența ar fi mult mai mare, de peste 10 la 100.000 de locuitori, a mai spus dr. Cosgarea, atrăgând atenția că „la nivel mondial, în ultimii 10 ani s-a dublat incidenţa melanonului, din cauza factorilor atmosferici”.

A IX-a Conferinţă Naţională a Societăţii Române de Dermato-Oncologie şi a XXII-a Conferinţă a Asociaţiei Dermatologilor Transilvani, manifestări științifice la care participă peste 400 de medici dermatologi şi oncologi din România şi din străinătate, are loc la Cluj-Napoca, în perioada 10-12 mai.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*