Societatea Neurodiab a acordat 10 burse unor medici rezidenti

16 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Bursierii sunt medici tineri care au optat pentru specializarea Diabet, Nutritie si Boli Metabolice”.

 

diabetUna dintre marile probleme ale sistemului public de sanatate din Romania este si criza de medici specialisti in biabet si boli nutritionale, pe fondul unei prevalente in crestere a acestor afectiuni, influentata de alimentatia nesanatoasa, de un regim de viata sedentar sau de alte afectiuni. S-a ajuns astfel in situatii precum cea de la Buzau, unde exista in evidente aproximativ 21.000 de pacienti cu diabet de care au grija doar trei medici specialisti. In aceste conditii, Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab a avut in acest an initiativa de a sprijini 10 medici rezidenti care si-au ales aceasta specializare, oferindu-le burse pentru a participa la un curs de pregatire universitara, organizat la Budapesta, de catre Asociatia Europeana de Studiu al Diabetului. Cursurile desfasurate sub auspiciile acestei asociatii sunt deja renumite in lumea medicala, avand rolul de a ajuta cursurile clinice organizate la nivel national in managementul diabetului zaharat si a complicatiilor acestuia, sub toate aspectele ridicate de aceasta patologie.

 

rezidentiDat fiind nivelul stiintific ridicat al acestei manifestari si elementele practice aduse in atentia participantilor, Societatea de Neuropatie Diabetica a oferit membrilor sai, medici rezidenti in specialitatea Diabet Nutritie si Boli Metabolice cu varsta maxima 32 de ani, 10 burse in scopul dezvoltarii profesionale, acoperind toate costurile legate de participarea la cursul mai sus mentionat. Aceste burse au oferit posibilitatea tinerilor medici de a invata de la expertii internationali in domeniu, de a-ti imbunatati si actualiza cunostintele medicale clinice, pentru o mai buna ingrijire a pacientilor cu diabet zaharat. Concursul pentru obtinerea burselor a fost anuntat la jumatatea lunii iunie, fiind primite 14 lucrari ale unor medici rezidenti ce indeplineau conditiile impuse. Acestea au fost evaluate de catre comitetul stiintific al societatii, iar in urma acestei evaluari au fost desemnati cei 10 castigatori. Acestia au fost dr. Adrian Sturza rezident anul IV la Timisoara, dr. Daniel-Tudor Cosma, rezident anul II la Cluj-Napoca, dr. Loredana Madalina Popa rezident anul IV la Oradea, dr. Mihaela Bondarescu, rezident anul II in Bucuresti, dr. Ioana Roxana Cozma, rezident anul II la Cluj-Napoca, dr. Elena Cristina Lacatusu, rezident anul  IV la Craiova, dr. Silvia Calatoae, rezident anul III la Constanta,  dr. Marius Iulian Rotariu, rezident anul IV la Cluj-Napoca, dr. Maria Magdalena Sandu, rezident anul IV la Craiova. Al zecelea castigator al bursei a fost dr. Adina Mirtrea, rezident anul IV la Craiova, dar, din pacate, aceasta nu a putut participa la curs.

 

curs DIAMONDCursul Magyar Imre s-a derulat pe parcursul a doua zile, timp in care cei noua rezidenti din Romania au participat la prezentari de inalta tinuta stiintifica si au avut ocazia de a schimba opinii si a acumula cunostinte de la personalitati de renume ale acestei specializari. Despre cursul la care a participat ca bursiera, medicul Loredana Madalina Popa a declarat ca „programul a fost structurat in sesiuni clinice si de cercetare, comitetul stiintific fiind preponderent reprezentat de cercetӑtori-clinicieni din Europa Centrala si de Est, principalele obiective fiind schimbarea de opinii, discutii pornind de la propria experienta profesionalӑ, abordari individuale asupra domeniilor de interes, particularitati la nivel national ale programelor de sanatate, disponibilitatea si aplicabilitatea diverselor metode investigaṭionale in practica clinicӑ. Prin propriul exemplu, speakerii le-au demonstrat tinerilor participanti beneficiile desfasurӑrii in paralel atat a activitatii de cercetare, cat si a celei clinice, atat pentru propria dezvoltare profesionala cat si pentru pacienti. De-asemenea au sustinut importanta comunicarii rezultatelor obtinute in literatura de specialitate, contribuind pe de o parte la recunoasterea eforturilor depuse, pe de alta parte dezbaterile, polemicile din comunitatea academica fiind constructive, utile in prefigurarea unor noi directii comune de cercetare, punand accentul pe colaborare in detrimentul competitiei. Workshopurile desfasurate pe parcursul cursului au abordat intr-o maniera informala subiecte frecvent intalnite in practica precum automonitorizarea glicemicӑ, riscul de hipoglicemie, insulinoterapia, algoritme de tratament permitand implicarea directa a tinerilor participanti, care au fost incurajati de a-si expune la randul lor opiniile”.

 


Adaugati un comentariu


 

*