Societatea Romana de Pediatrie promoveaza alimentatia sanatoasa in primele luni de viata ale copiilor

9 septembrie 2015 | 0 comentarii |

In acest sens a fost demarat un program prin care medicii pediatri vor da sfaturi pentu o alimentatie corespunzatoare a nou-nascutilor si vor prezenta principalele greseli pe care le fac tinerii parinti.

 

Dr. Marin Burlea

Dr. Marin Burlea

Societatea Romana de Pediatrie a lansat un program prin care isi propune sa promoveze alimentatia sanatoasa in primele 1.000 de zile de viata ale copiilor. Medicii specialisti spun ca aceasta perioada este foarte importanta pentru dezvoltarea acestora ulterioara si pentru starea de sanatate a copilului. Totodata, medicii pediatri vorbesc despre importanta alimentatiei corespunzatoare a viitoarelor mame in timpul sarcinii, din care sa nu lipseasca alimentele bogate in vitamina D, fier si calciu, substante vitale pentru dezvoltarea optima a fatului.

Cu prilejul lansarii programului, dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie, a precizat ca alimentatia sanatoasa a copilului trebuie inceputa inca inainte ca acesta sa fie adus pe lume, viitoarele mame trebuind sa aiba grija sa asigure fatului necesarul de vitamine si minerale de care acesta are nevoie. Femeia gravida trebuie tratata cu maxima grija. In timpul sarcinii, femeia trebuie sa primeasca vitamina D, fier, calciu si acid folic. Asta este o garantie ca dezvoltarea fatului va fi optima. Trebuie sa se opteze pentru nasterea pe cale naturala, care asigura conditia de a lua un prim contact cu bacterii bifiform, cu rol pozitiv, protectiv si care inseamna primul pas in popularea intestinului cu bacterii prietenoase, asa numitele probiotice. Acest miracol inseamna intarirea sistemului imunitar. Copilul se naste imperfect, se naste cu sistemul nervos insuficient dezvoltat si finisat”, a precizat medicul specialist.

 

alaptareIn continuare, dr. Marin Burlea atrage atentia asupra faptului ca unul din trei copii din Europa are un istoric familial de alergie, cele mai frecvente fiind fiind alergiile cutanate, cele alimentare, rinitele sau conjunctivitele, manifestarile respiratorii, inclusiv astmul bronsic. Acesta spune ca inca din timpul sarcinii, copilul vine in contact cu factori alergeni si astfel va fi predispus ulterior sa dezvolte alergii.

Un aliment care le poate provoca astfel de probleme copiilor este laptele de vaca, lapte ce contine multi factori alergeni, avand totodata o cantitate de proteine de trei ori mai mare decat laptele matern. „Laptele de vaca a fost considerat secole de-a randul un beneficiu pentru copii, dar laptele de vaca are foarte multe pacate. El contine alergeni, are o cantitate de proteine de trei ori mai mare decat laptele matern. In plus, continutul in saruri este mult mai mare. Prin consumul de proteine multe copilul, mai tarziu, poate deveni obez. In timpul sarcinii sunt si alti factori de risc, cum ar fi fumatul, poluarea din mediul inconjurator sau colonizarea intestinului cu o flora nefireasca” mai spune medicul Marin Burlea.

 

obezitateO alta recomandare a pediatrului pentru tinerele mame este aceea de a-si alpta copilul cel putin sase luni, alaptarea fiind extrem de importanta in aceasta perioada, deoarece este adaptata nevoilor nutritionale ale copilului. „Speranta pentru a avea un sistem imunitar corect este alaptarea. Alaptarea la san este perfect adaptata nevoilor nutritionale ale copilului, are toleranta maxima, protectie antiinfectioasa, microbiana si virala, anti-alergica, protejeaza de obezitate si diabet. Legatura afectiva unica intre mama si copil se creeaza in timpul alaptarii”, a mai adaugat presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Partener in acest program de promovare a alimentatiei sanatoase a copilului va fi si Societatea Romana de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica, al carei vicepresedinte, medicul Tudor Pop, spune ca exista multi parinti care ignora semnele de satietate ale copilului si continua sa il forteze sa manance, acest aport excesiv de alimente putand duce ulterior la aparitia obezitatii. Medicul a tras acest semnal de alarma in conditiile in care, in Romania, studiile realizate la copii de opt ani arata o crestere alarmanta a prevalentei supraponderii si obezitatii pe parcursul ultimilor ani de la 14 la suta la 26 la suta. „Nu suntem chiar la nivelul alarmant din UE unde sunt tari cu pana la 42 la suta suprapondere si obezitate la fete si 49 la suta la baieti, insa nu trebuie sa ne straduim sa ajungem acolo” a prezicat medicul Tudor Pop.

 


Adaugati un comentariu


 

*