Societatea Romana de Transplant Medular, cea mai noua organizatie in peisajul medical

Infiintata la initiativa unui grup de medici specialisti, societatea are ca scop sprijinirea si dezvoltarea transplantului medular in Romania, venind astfel in ajutorul pacientilor cu afectiuni hematologice si oncologice grave.

 

leucemiiSaptamana aceasta a fost infiintata, oficial, Societatea Romana de Transplant Medular, ale carei baze au fost puse de un grup de medici cu experienta, care isi doresc sa sprijine activitatea de transplant medular in Romania.

Presedinte al societatii a fost desemnat medicul Alina Tanase, sefa sectiei de Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni, cea despre care Sanatateabuzoiana.ro scria, in urma cu un an, ca a coordonat echipa care a realizat, in premiera pentru Romania, o noua metoda de transplant medular, denumita haplo-transplant, constand in transplantul de maduva intre doua persoane care nu sunt suta la suta compatibile. Institutul Fundeni a devenit astfel singura unitate sanitara din Romania in care se realizaeaza intreaga patologie in domeniul transplantului medular, medicii specialisti considerand ca urmatorul pas in sezvoltarea acestui domeniu, la nivel national, este infiintarea acestei societati.

 

Dr. Alina Tanase

Dr. Alina Tanase

Unul dintre obiectivele prioritare ale noii organizatii este dezvoltarea activitatii de transplant medular in bolile hematologice si nehematologice, in sistemul de sanatate romanesc. In acest sens, membrii societatii vor urmari realizarea si coordonarea cercetarii stiintifice in aceasta ramura medicala, la nivel national, formarea profesionala continua, precum si asigurarea activitatii de supervizare pentru tehnicile de transplant medular si de celule stem.

Cu ocazia lansarii noii organizatii in spatiul public, dr. Alina Tanase, presedintele Societatii Romane de Transplant Medular, a declarat ca „ne propunem sa venim in sprijinul bolnavilor care au nevoie de acest tip de transplant, prin sustinerea dezvoltarii acestor proceduri in Romania, asigurand, prin membrii societatii, expertiza necesara extinderii activitatii de transplant medular. Ne dorim sa cream un cadru de cercetare stiintifica in domeniu, precum si de formare profesionala continua, care sa le faciliteze profesionistilor implicati in realizarea transplantului medular accesul la cele mai noi informatii, pentru imbunatatirea permanenta a practicii clinice”.

 

operatie transplant celuleIn acest sens, noua organizatie are in vedere un plan de masuri concrete pentru viitor, ce va consta in elaborarea de programe curriculare privind formarea si dezvoltarea profesionala continua in domeniu si crearea, la nivel national, a unor micro-centre de resurse, informare, cercetare si instruire pentru personalul implicat in domeniu.

La acest capitol, dr. Tanase a mai mentionat si derularea de proiecte de informare pentru cresterea gradului de constientizare in randul publicului larg a problematicii transplantului medular, fiind avuta in vedere si colaborarea cu institutii guvernamentale si neguvernamentale romanesti si organizatii internationale. „Trebuie sa promovam transplantul medular, pentru ca acesta se realizeaza cu rezultate bune iar multi pacienti au fost salvati. Pacientii si nu numai ei au nevoie de informatie corecta. Daca ne lasam in voia internetului si a opiniilor care de care mai diferite de pe forumuri nu este tocmai bine, deoarece nu intotdeauna aceste opinii sunt cele corecte. Este nevoie de un loc unde te poti informa corect despre transplantul medular, si acel loc este Societatea Romana de Transplant Medular. Rolul acestei societati este de a promova transplantul medular, de a oferi informatii corecte, de a prezenta rezultatele inregistrate, de a atrage mai multi medici tineri spre aceasta profesie care sa dezvolte aceasta activitate”, a mai precizat dr. Alina Tanase.

 

Banca de celule stem

Banca de celule stem

Conform celor mai recente statistici, trei din 100.000 de romani au nevoie, anual, de un transplant cu celule stem hematopoietice. Aceasta procedura constituie, in majoritatea cazurilor, singura solutie terapeutica in cazul persoanelor care sufera de boli hematologice si oncologice grave, asa cum este leucemia.

La nivelul anului 2015, in Romania au fost realizate 237 de transplanturi de celule stem hematopoietice, cele mai multe dintre aceste proceduri fiind realizate pentru tratarea mielomului multiplu, a limfomului Hodgkin, a limfomului non-Hodgkin, a leucemiei acute mieloide sau a leucemiei acute limfoblastice. Statisticile arata ca numarul acestor interventii este in crestere, Romania inregistrand progrese semnificative in ultimii ani, insa fiind inca mult in urma unor state precum Franta, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie sau Polonia.

La acest moment, activitatea de transplant medular se desfasoara in patru centre specializate, si anume  Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu din Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures si Spitalul Clinic Coltea.

 


Adaugati un comentariu


 

*