Soluție pentru medicii care au promovat rezidențiatul fără post sau loc

12 martie 2018 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a anunțat astăzi, că tinerii doctori vor primi posturi în medicina de familie.

 

După numeroase promisiuni fără niciun rezultat, tinerii medici care au promovat examenul de rezidențiat dar nu au reușit să ocupe unul din posturile sau locurile scoase la concurs de Ministerul Sănătății la examenul din noiembrie, ar putea avea, în sfârșit, o șansă de a profesa. Ce-i drept, nu în specialitățile pentru care au concurat, ci în medicina de familie.

Astăzi, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că pentru cei 415 tineri medici care au promovat concursul de Rezidențiat fără loc sau post, Ministerul Sănătății a găsit o soluție. „Pentru cei peste 400 de tineri medici, în urma unui  Memorandum încheiat cu Ministerul Finantelor, va fi suplimentat numărul de posturi pentru medicina de familie”, a declarat Pintea.

În momentul în care a preluat portofoliul de la Sănătate, actualul ministru a declarat că activitatea sa va sta sub semnul transparenței și a legalității, iar prima urgență de care se va ocupa este rezolvarea problemelor rezidenților, de la care a primit foarte multe mesaje „absolut pertinente”, de care va ține cont. „Voi rezolva problema medicilor rezidenţi, pentru că în ultimele luni am primit o grămadă de mailuri absolut pertinente şi este un lucru care necesită urgentă rezolvare”, a spus, în ianuarie, Sorina Pintea.

 

În decembrie 2017, fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog le promitea tinerilor doctori care deși au promovat examenul de rezidențiat nu au prins locuri și posturi, că Ministerul Sănătății caută soluții, insistând ca aceștia să ramână în țară. „Susţin şi sprijin orice medic care doreşte să muncească în ţară, pentru pacienţii români şi pentru sistemul nostru de sănătate”, le-a spus Bodog. El a promis, de asemenea, că va încerca, împreună cu Colegiul Medicilor, să îmbunătățească și cadrul legal actual, astfel încât „absolvenții care au obținut punctaj de promovare la Concursul de Rezidențiat să poată desfășura activități medicale cu competențe limitate în zone defavorizate /izolate, centre de permanență”.

În noiembrie 2017, la concursul de rezidențiat au candidat aproape 7.000 de candidați pe mai puțin de 4.000 de locuri și posturi, iar peste 400 dintre cei care nu au obținut un loc sau un post pentru a-și continua pregătirea în specialitate, au avut punctaj de promovare.

În ianuarie, când medicii de familie au protestat împotriva bugetului pe anul 2018 pentru acest eșalon al sistemului medical și a noului Contract-cadru, cerând „capetele” ministrului Sănătății și șefului CNAS, Bodog le-a atras atenția că există medicii care au promovat rezidențiatul fără loc sau post care ar putea intra în sustem ca medici de familie și le-ar putea prelua pacienții.

 

Sorina Pintea

Sorina Pintea a subliniat, de asemenea, importanța realizării unei reforme reale în sănătate, precizând că reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății i-au transmis, chiar astăzi, un mesaj prin și-au oferit sprijinul pentru acțiunile de reformă pe care vrea să le realizeze.

De altfel, chiar de la instalarea în Guvernul Dăncilă, ea a declarat că noua Lege a Sănătăţii a este o „urgență” care va trebui elaborată până pe 31 decembrie 2018. „Este obligatoriu. Trebuie să fie un cod, un complex de legi. Este nevoie, pentru că actuala lege a fost modificată de nenumărate ori. Ea a fost elaborată în 2006, e învechită”, a declarat, atunci, ministrul Sănătății.

Tot astăzi, Sorina Pintea a anunțat că „fost admisă cererea  de acordare a unor granturi în valoare de 650.000 euro (POCA) pentru armonizarea legilor care guvernează sistemul de sănătate”.

 


Adaugati un comentariu


 

*