Somnul este necesar, dar prea mult, dauneaza sanatatii

20 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Cercetatorii de la universitatea din Sydney au efectuat un studiu in urma caruia au ajuns la concluzia ca, la fel ca in cazul alcoolului sau tutunului, abuzul de somn poate avea efecte nedorite asupra organismului.

 

somn-linistit-pe-saltele-bio-18334801Multi dintre noi asteapta cu nerabdare vacanta de Craciun si Anul Nou, atat pentru a petrece clipe minunate alaturi de familie si pentru a se bucura de traditii, dar si pentru ca astfel vor putea sa „mai fure” cateva ore de somn in plus, eventual sa se dea jos din pat in jurul orelor pranzului.

Se stie deja ca lipsa somnului poate duce la obezitate, tensiune arteriala si multe alte afectiuni, insa si prea mult somn este aproape la fel de nociv ca un lant de insomnii. Cel putin asa sustin cercetatorii australieni care au demonstrat, in urma unui studiu, ca mai mult de noua ore de somn ar fi la fel de daunatoare pentru organism ca fumatul si alcoolul.

Acestia si-au bazat afirmatiile pe un vast studiu, in cadrul caruia au fost analizate mecanismele sanatatii generale pe masura avansarii in varsta. Au fost observati circa 230.000 de voluntari, ale caror obiceiuri de viata precum consumul de alcool, fumatul, regimul alimentar, sedentarismul si durata somnului au fost studiate pentru a intelege mai bine anumite mecanisme.

Oamenii de stiinta au constatat astfel ca persoanele care dormeau prea mult si nu faceau destula miscare prezentau riscuri de a dezvolta diferite tipuri de cancer, diabet sau afectiuni cardiovasculare, avand, prin urmare, o speranta de viata mai mica.

 

pozitie somnIn ceea ce priveste studiile care se ocupa de obiceiurile de viata ale oamenilor, concluzia generala este aceeasi cu cea a cercetatorilor de la Universitatea din Sydney. Acestea sustin ca nu trebuie cumulati factori de risc, ci trebuie adoptat un mod de viata sanatos, cu un regim alimentar echilibrat si o activitate fizica practicata regulat.

Somnul in sine nu este nociv si chiar este recomandat sa se doarma 7-8 ore zilnic, dar cand o persoana doarme prea mult, adesea este rezultatul simptomului unei conduite de viata gresite, cu acumularea mai multor factori de risc precum sedentarism, abuz de alcool sau droguri, relatii sociale absente.

Se pare ca norma ideala este un somn de sapte-opt ore pe noapte, la care se poate ajunge daca obiceiurile de viata sunt sanatoase. O alimentatie dezechilibrata sau saptamani petrecute fara nicio activitate fizica pot avea repercusiuni asupra somnului, care favorizeaza la randul sau aparitia unor afectiuni, daca aceste aspecte sunt neglijate.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*