„SOS Infertilitatea” cere modificarea proiectului Legii Sanatatii

21 august 2012 | 0 comentarii |

Printr-un memoriu oficial adresat Ministerului Sanatatii, reprezentantii asociatiei solicita modificarea articolelor 145 si 148 din proiectul de act normativ, considerand ca acestea, asa cum sunt formulate, „ingradesc drepturile romanilor care sufera de aceasta boala”.

 

Proiectul noii Legi a Sanatatii, aflat in dezbatere publica pe site-ul ministerului de resort, este criticat de Asociatia SOS Infertilitatea, care considera ca articolele 145 si 148 din actul normativ sunt in dezavantajul romanilor care sufera de infertilitate.

Intr-un memoriu oficial adresat Ministerului Sanatatii, reprezentantii ONG-ului apara drepturile cuplurilor care sufera de aceasta boala si cer modificarea celor doua articole din noua Lege a Sanatatii, folosind in sprijinul cererii lor Rezolutia Parlamentului European din 2008 prin care se „constata ca infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia” si subliniaza faptul ca „rata infertilitatii este in crestere, atingand in prezent aproximativ 15% din cupluri”, motiv pentru care „ivita, prin urmare, statele membre sa garanteze cuplurilor dreptul de acces univerasal la tratament impotriva infertilitatii”.

Printre propunerile pe care ministrul Vasile Cepoi ar trebui sa le ia in consideratie se afla includerea serviciilor de reproducere umana asiatata medical in pachetul de servicii medicale de baza, prin adaugarea acestei mentiuni la art. 145 din Proiectul de Lege.  

 

Propuneri concrete

 

Pentru a echilibra continutul actului normativ, in consecinta introducerii primei cerinte, SOS Infertilitatea solicita „excluderea fertilizarii in vitro din lista serviciilor de sanatate care nu vor fi decontate din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS). Concret, trebuie eliminata litera h din articolul 148, paragraful 1. De asemenea, dorim extinderea Subprogramului de fertilizare in vitro si embriotransfer pentru a permite decontarea din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate sau din bugetul Ministerului Sanatatii a trei tentative de inseminare artificiala, precum si a cel putin doua cicluri de fertilizare in vitro la nivelul fiecarui cuplu hipofertil, cu conditia ca cel putin un membru al cuplului sa fie asigurat in cadrul sistemului de asigurari obligatorii de sanatate din Romania”, se mentioneaza in memoriul aomintit, semnat de presedintele asociatiei, Alina Lazar.

Totodata, reprezentantii pacientilor  care sufera de infertilitate cer  actualizarea listelor medicamentelor gratuite si compensate, pentru a se include in acestea si denumirile comune internationale ale medicamentelor utilizate in mod uzual in tratarea infertilitatii si in vederea efectuarii procedurilor de reproducere umana asistata medical, precum si modificarea categoriilor de pacienti carora le este permisa compensarea sau gratuitatea, astfel incat sa includa pacientii afectati de infertilitate si sa se elimine limitarile privind o anumita cauza a infertilitatii care ofera dreptul la compensare.

 

Unul din sase cupluri de romani are probleme de fertilitate

 

ONG-ul arata, de asemenea, ca rata infertilitatii in Romania este in crestere, atingand in prezent aproximativ 15% din cupluri. „Desi in Romania nu sunt publicate statistici oficiale privind incidenta infertilitatii in randul populatiei de varsta reproductiva, experienta personalului medical specializat pare sa indice ca situatia locala reflecta in buna masura incidenta infertilitatii la nivel mondial. Se estimeaza ca, in tara noastra, un cuplu de varsta reproductiva din sase se confrunta cu probleme de fertilitate”, se mentioneaza in memoriul adresat ministrului Cepoi.

In conditiile mentionate, reprezentantii „SOS Infertilitatea” atraga atentia asupra faptului ca, prin sugestiile lor, se urmareste garantarea dreptului de acces universal la tratament impotriva infertilitatii si sustin ca propunerile lor au la baza „studii recente efectuate la nivel regional si mondial de catre organisme autorizate, date statistice oferite de Institutul National de Statistica din Romania, rezolutii ale Parlamentului European, prevederile unor Conventii Internationale la care Romania este parte” .

 

*Memoriul trimis de SOS Infertilitatea Minsiterului Sanatatii poate fi consultat integral  AICI


Adaugati un comentariu


 

*