Spalatul pe maini, cea mai eficienta „arma” impotriva racelii

14 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Studiile numeroase arata ca aceasta regula esentiala de igiena este mai eficienta chiar decat administrarea de vitamina C, pentru a tine raceala la distanta.

 

copil-spalat-mainiIn prag de iarna, alimentatia sanatoasa, odihna si miscarea ajuta organismul sa reziste in fata vurusilor si sa faca fata racelilor, insa toate acestea trebuie sa fie completate de o masura profilactica foarte importanta. Vorbim despre  spalatul frecvent al mainilor cu apa si sapun, despre care medicii spun ca este una dintre cele mai eficiente metode atunci cand vine vorba despre prevenirea bolilor infectioase.

Recomandarea este confirmata si de studii internationale ale caror rezultate arata ca  spalatul pe maini are o actiune profilactica mai eficienta impotriva epidemiilor de gripa sau a virozelor respiratorii decat administrarea vitaminei C sau a altor antioxidanti naturali sau artificiali.

Un alt studiu confirma ca spalatul pe maini, cu sapun, reprezinta un mijloc eficient de a controla infectiile. Cercetarea, la care au participat peste 900 de persoane, a relevat faptul ca au scazut cu 50 la suta cazurile de pneumonie si diaree si s-au redus cu 34 la suta infectiile cutanate in cazul celor care si-au spalat mainile frecvent.

 

maini murdareMedicii spun ca, pentru a preveni majoritatea bolilor infectioase, este suficient sa ne spalam mainile corect si frecvent, pentru ca acestea transmit 80 la suta dintre bolile infectioase, intre care se numara si raceala si gripa. Chiar si boli serioase precum hepatita A, diareea infectioasa, bronsiolita sau meningita pot fi prevenite prin simpla activitate de spalare a mainilor.

Specialistii recomanda sa ne spalam pe maini cat mai des posibil si intotdeauna inainte de masa, imediat ce ajungem acasa sau la locul de munca, ori de cate ori atingem bani, balustrade, bare din autobuz sau alte obiecte comune.

Pentru a fi eficient, spalatul mainilor cu sapun trebuie sa dureze cel putin 15-20 de secunde. Trebuie insistat bine la spatiile dintre degete si locurile de sub unghii, unde se ascund de obicei germenii si nu trebuie sa se uite nici incheieturile mainilor.

Mainile se clatesc apoi bine si se sterg cu un prosop curat sau cu prosoape de hartie. Daca sunt  sterse cu un prosop murdar sau umed este ca si cum nu ar fi fost spalate. Nici folosirea uscatoarelor de maini nu este cea mai buna varianta, pentru ca multi germeni isi gasesc adapost pe fanta de evacuare a aerului, de unde apoi se raspandesc.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*