Specialistii cer recunoasterea unei noi ramuri a medicinei, adresata exclusiv activitatii de transplant

18 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Este vorba de medicina de transplant”, iar solicitarea vine din partea conducerii Agentiei Nationale de Transplant, pe fondul dezvoltatii activitatii in acest domeniu si a cresterii numarului de pacienti transplantati.

 

transplant-ficatIn ultimii ani, dezvoltarea activitatii de transplant in Romania a cunoscut un avant fara precedent, crescand considerabil numarul operatiilor de prelevare si transplant de organe, urmarea fireasca fiind cresterea numarului de pacienti transplantati din Romania. Din pacate, insa, se pare ca cererea este inca destul de mare din partea pacientilor, in ciuda progreselor facute si a cresterii numarului de astfel de operatii, existand inca liste de asteptare pe care sunt inscrisi sute de pacienti pentru care singura speranta o mai reprezinta un transplant.

Situatia a fost expusa mai detaliat de medicul Radu Deac, directorul Agentiei Nationale de Transplant, care a precizat ca numarul pacientilor transplantati este in continua crestere, insa permanent se mai adauga noi cazuri pe listele de asteptare. In anul 2013 s-au facut 132 de transplanturi de ficat, 600 de transplanturi de rinichi, mult mai putine de inima, dar baza materiala a permis remunerarea tuturor coordonatorilor de transplant. Numarul pacientilor transplantati este din ce in ce mai mare. Din pacate, listele de asteptare inca exista, nu reusim sa le scurtam, dar pe masura ce trece timpul Agentia de Transplant coordoneaza mai eficient si calitativ superior aceasta activitate. In afara de Bucuresti, Targu Mures, Iasi, Timisoara si Cluj, sunt in curs de acreditare spitale in Bucuresti. Deja a inceput activitatea la Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti pentru transplant de ficat, dar sunt si alte unitati acreditate dar care nu au inceput activitatea”, a precizat directorul ANT.

 

Prof. dr. Radu Deac

Prof. dr. Radu Deac

Radu Deac a mai precizat si ca s-a marit numarul centrelor de prelevare, care au fost acreditate de catre Agentia Nationala de Transplant, la momentul respectiv existand aproape 50, iar anul trecut acestea au fost acreditate sau reacreditate pentru prelevare si pentru transplant. Radu Deac a mai spus ca exista cate un coordonator de transplant in fiecare spital mare al tarii si ca acest lucru este important, intrucat numarul transplanturilor depinde direct de numarul donatorilor, care sunt identificati de catre coordonatorii de transplant. In acest context, avand in vedere nivelul avansat la care a ajuns activitatea de transplant in Romania, directorul ANT considera ca este necesara recunoasterea unei noi ramuri a medicinei, mai precis medicina de transplant. „Dorim sa recomandam o noua ramura a medicinei, medicina de transplant, care se ocupa atat cu identificarea celor care necesita transplanturi, cu efectuarea transplanturilor, intreaga activitate de transplant si evolutia post-transplant, medicatia necesara, pentru ca acesti bolnavi sa-si desfasoare viata in conditii cat mai apropiate de normal”, a mai precizat in acest sens Radu Deac.

 

elicopter-smurdTotodata, in acelasi context, directorul ANT a mai vorbit si despre necesitatea infiintarii unei flotile aeriene organizata pe regiuni istorice, pentru a asigura in timp si conditii optime transportul organelor pentru transplant. Medicul a dat exemplul Aviasan, care a functionat in urma cu cateva zeci de ani avand cartierul general la Targu Mures. „E nevoie de o unitate de urgenţa, o flotila si v-as aminti ca in urma cu cateva decenii a existat AVIASAN, Targu Mures avea un avion de mare performanta care a transportat nenumarati bolnavi in marile centre ale tarii. Eu cred ca nu este complicat sa revenim la aceasta organizare, ca fiecare provincie istorica a tarii sa dispuna de un asemenea aparat, astfel incat sa se poata transporta de urgenţa”. Dr. Radu Deac, a explicat ca la acest moment situatia transportului organelor si al echipelor de medici specializate in aceste operatii, constituie o problema serioasa, iar aeronavele aflate in dotarea SMURD si cele puse la dispozitie de Scoala de Aviatie nu sunt suficiente. „Transplantarea de organe este o activitate de mare urgenta, intrucat organele nu pot astepta, cu atat mai puţin inima. Aceasta este una din explicatiile numarului mai redus al transplanturilor de inima din Romania. Noi speram ca va creste numarul transplanturilor cardiace, intrucat sunt foarte multi bolnavi cardiaci pe listele de asteptare care asteapta sa li se ofere aceasta sansa la viata, insa mai intai trebuie sa punem la punct aceasta flotila aeriana cu care sa putem asigura transportul”, a mai explicat medicul Radu Deac.


Adaugati un comentariu


 

*