Specialistii in pneumologie vor face demersuri pentru a modifica Legea Fumatului

26 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Prin acest demers, membrii Societatii Romane de Pneumologie urmaresc o mai buna protectie a fumatorilor pasivi.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

Deja sunt bine cunoscute numeroasele demersuri pe care Societatea Romana de Pneumologie le-a facut de-a lungul timpului impotriva fumatului, in curand urmand sa fie deschis un nou front in aceasta lupta. De aceasta data, demersurile specialistilor in pneumologie vizeaza domeniul legislativ, presedintele societatii, medicul Florin Mihaltan, anuntand zilele trecute ca vor fi initiate demersuri pentru modificarea Legii Fumatului. Potrivit declaratiilor sale, modificarile vizeaza in mod special o mai buna protectie a fumatorilor pasivi. „Vom incerca sa fortam legislatia, este singura modalitate de a face ca fumatorul pasiv sa fie realmente protejat. Ce presupune aceasta? Inseamna ca trebuie sa scoatem din lege acel amendament cu 100 de metri patrati, iar in curtea scolii nu trebuie sa mai existe magazine de comercializare a tigarilor ce sunt disimulate in alte tipuri de vanzari”, a anuntat medicul Florin Mihaltan, in cadrul unei conferinte de presa.

 

fumat pasivAcesta a mai mentionat ca la fumatorii pasivi se poate inregistra o crestere a riscului de boala cardiovasculara cu 35 la suta si o dublare a celui de a face o depresie.

„Procentul de cancere, indiferent ca sunt pulmonare sau de alta natura, creste de aproximativ 1,5 ori fata de un nefumator. In functie de numarul de ore de expunere, de incaperea in care se realizeaza aceasta si de gradul de ventilatie se poate produce o instalare mai rapida sau mai tarzie a unei afectiuni din aceeasi panoplie de afectiuni ca si la fumatorul activ”, a atras atentia Florin Mihaltan.

 

fumat- cancer pulmonar In cadrul aceleiasi conferinte, organizata in cadrul Simpozionului medical „Fumatul la mana a doua. Categorii vulnerabile – riscuri si drepturi”, medicul primar pneumolog Ioana Munteanu a spus ca date din 2011 arata ca aproape 27 la suta din romani fumeaza.

„Pentru a scadea numarul fumatorilor se pot aplica mai multe metode. Principala procedura este cea legislativa, care trebuie sa impuna niste reguli stricte pentru fumatori. Alte metode sunt cea educationala si terapia”, este de parere si medicul  Ioana Munteanu.

Conform estimarilor specialistilor, la ora actuala, in Romania exista aproximativ 6,4 milioane de fumatori pasivi.

 


Adaugati un comentariu


 

*