Specialistii romani pledeaza pentru recunoasterea europeana a cancerului de piele profesional

In acest sens, la Palatul Parlamentului a fost organizata o conferinta cu participare internationala,  pe aceasta tema.

 

image3In cursul zilei de ieri, Palatul Parlamentului a fost gazda lucrarilor unei conferinte internationale cu tema „Recunoasterea oficiala a cancerului de piele profesional indus la nivelul Uniunii Europene”, eveniment organizat de Clinica Medicina Muncii din Targu Mures in colaborare cu Centrul MediConsult si Asociatia Central Est Europeana de Dermato-Venerologie, cu sprijinul Inventus Research. Printre participantii la dezbateri s-au numarat specialistul in dermatologie ocupationala si alergologie dr. Swen Malte John, seful Sectiei Clinice Dermatologie 2 din cadrul Spitalului Colentina, dr. Goerge Sorin Tiplica, seful sectiei Clinice Medicina Muncii Targu Mures, dr. Horatiu Moldovan, precum si presedintele Comisiei de Sanatate din Parlament, deputatul Rodica Nassar si seful Comisiei de Afaceri Europene, deputatul Bogdan Timpau, tema principala dezbatuta fiind legata de bolile dermatologice dobandite profesional.

 

cancer de pieleConform unui raport recent al Comisiei Europene, bolile de piele reprezinta pana la 40 la suta din bolile profesionale, iar  impactul economic al acestor boli este responsabil de pierderi economice de cinci miliarde de euro anual din cauza incapacitatii de munca a anagajatilor si scaderea productivitatii. Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer din Europa, existand multe cercetari care coreleaza expunerea la radiatii le ultraviolete naturale a lucratorilor in aer liber, care au un risc cu 43 la suta mai mare de aparitie a carcinoamelor bazocelulare si cu 77 la suta mai mare, a celor spinocelualare. In acest sens medicul Swen John a precizat ca  „bolile ocupationale de piele – in principal dermatita de contact iritativa si alergica la nivelul mainilor – constituie pana la 35 la suta dintre toate bolile de la locul de munca, provocand suferinte importante celor afectati. Costul anual atras de o astfel de boala depaseste 5  miliarde de euro in Europa, datorita tratamentelor medicale, parasirea locului de munca si scaderea productivitatii. Ultimele statistici demonstreaza eficienta programelor de prevenire a bolilor ocupationale de piele in unele tari”.

 

image1La nivel european a fost demarata actiunea StanDerm care isi propune sa ajute la dezvoltarea si implementarea de standarde europene in ceea ce priveste preventia bolilor de piele profesionale, Romania numarandu-se printre cele 26 de state care participa la acest proiect. Referindu-se la aceasta actiune medicul George-Sorin Tiplica a declarat cala nivel european s-au facut studii economice si s-a demonstrat ca anual se cheltuiesc peste cinci miliarde de euro pentru tratamente dermatologice profesionale. De aici si rolul acestui proiect StanDerm care isi propune introducerea de standarde pentru reducerea acestor cheltuieli. Este foarte important in conditiile actuale sa avem reduceri de cheltuieli acolo unde este posibil si bineinteles ca demonstratiile pe care le-am facut in studiile anterioare au aratat ca implementarea unor reguli  de protectie a muncii pentru prevenirea dermatozelor profesionale sunt foarte importante si reusesc sa scada aceasta cheltuiala. Pentru a fi mai punctuali s-a constatat ca problema cancerului de munca produsa de radiatia optica este foarte importanta. Foarte multe dintre cancerele de piele sunt determinate de aceasta expunere la lumina naturala. Ne propunem ca prin implementarea unor masuri preventive si realizarea unor elemente legislative care sa recunoasca importanta radiatiei optice in realizarea cancerului profesional. Aceste elemente au fost deja discutate in cadrul OMS care a introdus in modalitatea de  clasificare a bolilor, Cancerul Cutanat Profesional Indus de Ratiatia Optica”.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Medici

Adaugati un comentariu


 

*