„Sper sa revin ca viitor medic in Spitalul Judetean Buzau”!

21 aprilie 2016 | 0 comentarii |

Este dorinta exprimata de un nou grup de hasdeeni care au vazut „atfel” viata si activitatea dintr-un spital si au inteles ca „echipa si ajutorul in grup” conteaza foarte mult pentru a fi un medic bun.

 

Dr. Zoican - UPU O noua zi din activitatea Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, un nou grup de hasdeeni care au dorit sa invete „atfel” decat o fac zi de zi la scoala. Tinerii entuziasti au vrut sa ia pulsul vietii dintr-un spital de provincie din Romania, in care se spune atat de des ca nu exista conditii, ca pacientii nu sunt bine tratati sau ca medicii nu sunt decat rareori dedicati pacientului si intereslor lui.

Au vrut sa vada cu ochii lor cum se desfasoara „o zi de lucru din viata unui medic in Spitalul Judetean de Urgenta Buzau”, iar experienta pe care au avut-o le-a oferit o perspectiva optimista asupra viitorului pe care si-l doresc. Au inteles ca profesia de medic este una in care „echipa este importanta” pentru obtinerea celor mai bune rezultate. Iar pentru ca vorbim despre vieti omenesti, despre oameni care sufera si care au nevoie de ajutor, atitudinea medicilor si asistentelor „este o parte importanta a terapiei eficiente”. Nu doar in teorie, asa cum credeau ei ca se intampla si cum au auzit uneori, ci mai ales in practica, la patul bolnavului, in sala de operatie sau in cabinetul de consultatii.

 

Hadeeni Spital Judetean BuzauCa de obicei, ghizi le-au fost directorul de ingrijiri Simona Bolchi si purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Adriana Bunila. „Li s-a facut, ca si celor din grupul precedent, un tur al spitalului. Li s-a prezentat nu numai partea teoretica a activitatii din spital, ci si cea practica, au vazut cum se desfasoara anumite proceduri, investigatii sau manevre medicale. La Chirurgie au vazut cum se schimba un pansament, la Medicala li s-a vorbit despre ulcer, tumori, boli grave care sunt tratate aici si despre cum trebuie ingrijit un pacient cu o boala cronica, li s-au aratat  chiar filmulete cu endografii si li s-a explicat utilitatea efectuarii unei astfel de investigatii in stabilirea diagnosticului si terapia stabilita ulterior pacientului. La Cardiologie au avut norocul sa asiste la efectuarea unei ecocardiografii, dr. Adrian Negoita explicandu-le rolul si importanta acestei investigatii, la Ortopedie au aflat cum se trateaza fracturile si ce inseamna traumatologia. Iar la final, ca de obicei, activitatea UPU, cursul cu notiuni de baza in medicina de urgenta, ca si explicatiile despre prelevarea de organe si tranasplant, pe care dr. Adrian Zoican le-a oferit liceenilor care vor sa devina medici, au fost determinante in impresia cu care au plecat din Spitalul Judetean de Urgenta Buzau”, a declarat Adriana Bunila, pentru SanatateaBuzoiana.ro.

 

Dr. Adrian Zoican

Dr. Adrian Zoican

Este greu de anticipat care va fi reactia acestor tineri peste sase ani cand vor termina Facultatea de Medicina pe care vor s-o urmeze, sau peste 11-12 ani cand vor avea „parafa” si vor fi responsabili pentru vietile pe care le vor avea „in mana”. Important este insa ca prima impresie (care de obicei marcheaza un om) a fost una care le-a insuflat incredere si i-a ajutat sa fie siguri ca isi doresc cu adevarat sa devina salvatori de vieti si ca „se poate” face performanta, chiar si in aceasta tara in care lipsurile din sistemul medical sunt inca departede a atinge standardele dorite. „Medicina de Urgenta este o specialitate destul de grea si solicitanta, dar si foarte frumoasa. Lupta cu secundele si munca in echipa sunt esentiale, aici. Dar si satisfactiile sunt pe masura, nu este putin lucru sa poti resuscita un pacient care in prima clipa pare fara nicio sansa. Desigur, sunt si cazuri nefericite, in care dedicarea medicului si stiinta medicala sunt neputincioase, dar important este sa ai constiinta impacata ca ai facut tot ce era omeneste posibil pentru a salva o viata. Si la fel de important este ca atunci cand ai pierdut lupta in cazul unuipacient, sa ai sansa ca familia sa accepte donarea de organe, iar in acest fel sa poti salva alte vieti. Simti, cumva, ca nu ai pierdut in totalitate lupta pentru viata, iar asta te ajuta sa uiti de oboseala, de stres, de neajunsurile sistemului medical”, spune dr. Adrian Zoican, seful UPU Buzau si coordonatorul echipei de Prelevare de organe si transplant din Spitalul Judetean de Urgenta Buzau.

 

Dr. Adrian Negoita

Dr. Adrian Negoita

Multumind celor care le-au aratat o parte din frumusetea dar si dificultatea profesiei de medic, hasdeenii au plecat dupa cateva „lectii altfel” de care au avut parte in Spitalul Judetean Buzau, cu convingerea ca isi doresc cu adevarat sa devina medici si si-au exprimat dorinta de a reveni in aceasta unitate medicala, ca voluntari, ca rezidenti, ca specialisti.

Adrian Cristian Popescu, XII E: A fost o experienta foarte frumoasa, dar si foarte utila, in drumul nostru spre medicina. Am intalnit persoane dornice sa ne arate lucruri interesante, de la asistente pana la doctori, si chiar m-au ajutat sa decid in alegerea meseriei dorite. Sper cu drag sa revin ca voluntar si chiar ca viitor medic, deoarece aici mi s-a aratat ca nu situatia materiala conteaza cel mai mult, ci echipa si ajutorul in grup si chiar mi-as dori sa profesez in orasul meu natal. Sunt bucuros ca am participat la acest proiect si chiar mi-as dori sa continue si in anii viitori.

Laura Gabriela Tuclea, XI H: Mi-a placut foarte mult activitatea de astazi, din Spitalul Judetean Buzau. Personalul a fost foarte amabil, ne-au aratat sectiile, ne-au prezentat doctori, ne-au aratat filmulete cu endoscopii, am asistat la efectuarea unei ecocardiografii, am vazut cum se scoate un tub de dren si cum se panseaza. Am vrut de mult timp sa particip la un astfel de proiect si am fost chiar impresionata. Mi-a placut atmosfera de aici. Desi in saloane erau oameni batrani, mi-a placut ca erau tratati foarte bine si ca toti doctorii si asistentii erau foarte amabili. Mi-ar placea sa revin.

 

Photo0298Tinerii hasdeeni au inteles mai ales ca „atmosfera dintr-un spital, echipa cu care lucrezi” sunt foarte importante si ca se poate face performanta si in provincie, nu numai in clinici universitare, daca exista dedicare.

Maria Cristea XI F: Consider ca acest proiect a fost o oportunitate, deoarece doresc sa urmez profesia de medic. Am avut onoarea de a cunoaste oameni bine pregatiti, care ne-au primit cu bratele deschise si au avut grija sa intelegem cat mai bine ce inseamna cu adevarat  sa fii medic.

Am fost foarte multumita de modul in care am fost tratati si cu siguranta voi reveni cu cel mai mare drag.

Cristina Andreea Alexe, X E: M-am simtit foarte bine, pentru ca toti cei pe care i-am cunoscut au fost foarte deschisi, voiau sa ne arate cat mai multe aparate medicale, sa ne prezinte cat mai multi pacienti. Ma bucur ca am fost langa pacienti si am putut vedea adevarata parte practica a profesiei de medic, nu doar cea teoretica. Am vazut proceduri, am vazut spitalul, iar ghizii nostri au avut grija sa ne arate „lumea spitalului” asa cum este ea cu adevarat.

A fost o experienta adevarata, interactiva si folositoare. 

 

GALERIE FOTO:


Adaugati un comentariu


 

*