Speranțe de mai bine la ceas aniversar, pentru medicii veterinari

19 mai 2018 | 0 comentarii |

 Ziua Naţională a Medicului veterinar este sărbătorită, în fiacre an, la 15 mai, dar anul acesta, medicii veterinari buzoieni au marcat ziua lor în cadru festiv, la sfârșitul săptămânii.

 

Se întâlnesc rar, cu toții, medicii veterinari de liberă practică și cei care au statut de funcționari publici, iar asta se întâmplă la câte un congres, la o conferință națională sau când sunt convocați de Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în mod expres, pentru vreo decizie importantă privind activitatea lor în teritoriu.

Odată pe an însă, de ziua lor, medicii veterinari din România profită pentru a participa la o întâlnire informală, în cadrul căreia cu toții încearcă să se simtă bine împreună cu familiile, cu colegii și prietenii, mai uită de grijile cotidiene, se distrează și încearcă să-și „încarce bateriile” pentru a face față greutăților cu care se confruntă în profesie, din cauza lipsei de interes și respect a autorităților.

Anul acesta, petrecerea festivă care a marcat evenimentul la Buzău a avut loc vineri seară, 18 mai, iar cu acest prilej, medicii veterinari, cei care se îngrijesc de sănătatea animalelor și păsărilor cât și de siguranța alimentelor consumate de oameni, și-au urat unii altora LA MULȚI ANI! Iar tortul aniversar a fost oferit de directorul DSVSA, dr. Marijean Milea.

Le urăm și noi, medicilor veterinari, de ziua lor, multă sănătate, respect față de profesia nobilă pe care și-au ales-o și pe care sperăm să o ducă mai departe cu dăruire și La mulți ani! 

 

Ziua Națională a Medicului Veterinar a fost instituită la 15 mai 1994, cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, iar această dată are mai multe semnificaţii pentru medicina veterinară românească.

La 15 mai 1861, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a început să funcţioneze Şcoala de Medicină Veterinară, în cadrul Şcolii de Medicină şi Farmacie, înfiinţată şi condusă de Carol Davila.

Tot la 15 mai, cu zece ani mai târziu, în 1871, 14 medici veterinari au semnat o „Declaraţiune” care a stat la baza înfiinţării Societăţii de Medicină Veterinară. La 29 iunie 1914 este constituită Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România, căreia-i revin problemele profesionale, de ajutorare şi de deontologie și care avea să funcţioneze în paralel cu Societatea de Medicină Veterinară, ce urma să se ocupe de problemele ştiinţifice. În 1949, atât activitatea Asociaţiei cât şi cea a Societăţii au fost suspendate.

La 15 mai 1971, s-a reluat activitatea Societăţii de Medicină Veterinară, iar la 17 ianuarie 1990, Societatea şi-a schimbat denumirea în Asociaţia Medicilor Veterinari din România (AMVR). La cel de-al VII-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, Consiliul Naţional al AMVR, întrunit la 24 octombrie 1997, a stabilit revenirea Asociaţiei la denumirea de Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România (AGMVR).

 

Profesia de medic veterinar are patru obiective majore: apărarea sănătăţii animalelor, a sănătăţii publice, protejarea consumatorului şi păstrarea echilibrului mediului. Pentru ca toate acestea să poată fi îndeplinite este, însă, nevoie și de o legislație modernă și coerentă, de dotări și de plata corespunzătoare a serviciilor efectuate de medici, împreună cu asistenții și tehnicienii cu care fac echipă. Când condițiile sunt însă vitrege, iar respectul autorităților față de această profesie începe să fie șters chiar și de pe hârtie, nu poți să nu-ți pui semne de întrebare. Poate de aceea, de Ziua Medicului Veterinar, președintele organizației profesionale județene, le transmite „tuturor colegilor din Buzău, dar și din țară și din străinătate, unde mulți dintre colegii noștri au plecat să profeseze în condiții mult mai civilizate decât în România, multă sănătate, prosperitate și multă bucurie alături de familie, de prieteni și de întreaga societate”, dar nu poate trece peste așteptarea pe care o are de la decidenți de a reconsidera „respectul și atitudinea față de medicul veterinar, cel care apără sănătatea animalelor și a oamenilor deopotrivă. Trecem printr-o perioadă foarte grea, dar prin profesionalism și demnitate sperăm să învingem. La mulți ani, tuturor medicilor veterinari!”, a transmis dr. Florin Sangiu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzău.

 

Şcoala de Medicină Veterinară, înfiinţată în anul 1861, a obţinut, în 1883, statutul de Şcoală Superioară de Medicină Veterinară, potrivit site-ului oficial al Facultăţii de Medicină veterinară.  În acelaşi an a trecut de la Ministerul Instrucţiunii în subordinea Ministerului Agriculturii. Profesorul Alexandru Locusteanu, care se afla la conducerea instituţiei, a început demersurile pentru construirea unor clădiri proprii, achiziţionându-se, în cele din urmă, 3 ha de teren, între Splaiul Independenţei şi Strada Izvor.

În anul 1921, Şcoala Superioară de Medicină Veterinară a fost transformată în Facultate, iar la acea vreme era singura facultate de medicină veterinară din Balcani. Până în anul 1948, Facultatea a fost integrată în Universitatea Bucureşti, iar din 1948 aparţine Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberală şi independentă, cu organizare autonomă reglementată. În anul 1998 s-a înfiinţat Colegiul Medicilor Veterinari, care funcţionează ca formă de organizare autonomă, non-guvernamentală, apolitică şi non-profit.

 


Adaugati un comentariu


 

*