Sperante de reluare a productiei de vaccin la Institutul Cantacuzino

Zilele acestea urmeaza sa fie finalizat auditul efectuat in cadrul institutiei, iar in functie de rezultate, se va decide daca productia de vaccin poate fi sau nu reluata.

 

Tudor Prisecaru

Tudor Prisecaru

Soarta Institutului Cantacuzino, urmeaza a se decide in cursul acestei saptamani, mai precis angajatii vor afla daca pot relua productia de vaccin antigripal sau daca mai au de asteptat pana atunci, in urma incheierii auditului inceput aici. Auditul a fost demarat in urma celor mai recente proteste, dupa ce directorul si-a dat demisia, iar angajatii au protestat in curtea institutiei si chiar in fata Guvernului, solicitand sa isi primeasca salariile restante  precum si masuri pentru ca institutul sa fie adus pe linia de plutire.

Anuntul a fost facut de Tudor Prisecaru, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare, Stiinta si Inovare, care a precizat ca rezultatele auditului vor fi prezentate saptamana aceasta si ca reluarea productiei de vaccinuri nu depinde doar de acestea. „Reluarea productiei de vaccinuri depinde si de celelalte sectoare ale economiei, de libera concurenta de pe piata si de rezultatele studiului. Credem in acelasi timp ca institutul va trebui sa urmeze un proces de restructurare. Altfel, rezultatele auditului probabil ca nu vor putea fi aplicate”, a declarat Tudor Prisecaru, care a mai precizat ca este foarte posibil sa fie operate si unele disponibilizari, intrucat, in cadrul institutului exista 500 de angajati, dintre care jumatate sunt angrenati in activitatea de cercetare.

 

productie vaccinuriPresedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare, Stiinta si Inovare a mai explicat care vor fi pasii de urmat dupa comunicarea rezultatelor auditului, precizand ca institutia pe care o reprezinta, la va analiza impreuna cu reprezentanti ai Consiliului Concurentei si ai comisiei interministeriale infiintate pentu a gasi solutii de reabilitate a institutului. Dintre masurile adoptate pana acum, Tudor Prisecaru a reamintit adoptarea de catre Guvern a unei hotarari care a consacrat cele noua laboratoare de monitorizare a starii de sanatate a populatiei ca instalatii de interes national, permitand astfel finantarea functionarii lor pe fonduri destinate cercetarii. Totodata, in cadrul Institutului Cantacuzino exista si o instalatie de interes national care produce elemente necesare desfasurarii cercetarilor in laboratoarele bio. Aceasta instalatie functioneaza cu suscces, la fel si programele de cercetare, cele mai mari probleme fiind in sectorul destinat productiei de vaccinuri.

 

laborator-cantacuzinoPotrivit declaratiilor facute in urma cu cateva zile de Francisc Csobor, directotul de productie al institutului, Cantacuzino se mai poate inca produce vaccin antigripal, insa trebuie gasita rapid o solutie pentru reluarea productiei, intrucat, cu cat sta mai mult neutilizata, tehnologia se degradeaza, iar procesul de productie va fi din ce in ce mai dificil. In plus, exista si riscul aparitiei unei crize de specialisti, intrucat angajatilor din sectia respectiva a inceput sa le ajunga cutitul la os si cei mai multi s-au saturat deja de promisiuni, gandindu-se sa isi gaseasca un alt loc de munca.

Conform calculelor facute de catre directorul de productie, in primul an de la reluarea productiei ar fi necesar un buget de 17 milioane de lei, din care 14 milioane ar fi necesari pentru testare si validare iar restul, de trei milioane ar merge catre investitii. „Daca ni s-ar aloca acest buget, inca din cel de-al doilea an am putea inregistra o productie profitabila, iar investitia ar fi recuperata in patru sau cinci ani” a precizat Francisc Csobor.


Categorii: Actual, Institutii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*