Sperante pentru pacientii cu Parkinson din Romania

Presedintele Societatii de Neurologie, dr. Dafin Muresanu, spune ca sistemul medical romanesc dispune de specialisti bine pregatiti si de capacitatea de a gestiona tratamentul acestei boli.

 

Dr. Dafin Muresanu

Dr. Dafin Muresanu

Timp de doua zile, peste 300 de medici specialisti si rezidenti din  Romania, Germania, Suedia, Israel, Olanda, Marea Britanie si Slovacia, Italia au participat la Poiana Brasov, la cea de-a sasea editie a unui curs international dedicat tulburarilor comportamentului motor.

Cea mai frecventa tulburare a comportamentului neuro-motor este maladia Parkinson, cunoscuta ca dintre cele mai reprezentative afectiuni neurologice degenerative inregistrate la nivel mondial, fiind a doua ce frecventa dupa maladia Alzheimer.

Cursul, desfasurat sub patronajul Societatii de Neurologie din Romania, a avut numerosi speakeri de nivel international, intre care si medicul Dafin Muresanu, presedintele organizatiei. In Romania, boala afecteaza, la acest moment, aproximativ 73.000 de pacienti, despre care dr. Muresanu spune ca au sanse foarte bune atat in diagnosticarea bolii, cat si a tratamentului. „Avem o clasa medicala, avem neurologi bine pregatiti. Ne preocupam, la nivelul Societatii de Neurologie din Romania si suntem printre cei mai apreciati din Europa cu privire la nivelul la care ne aflam. In ceea ce priveste arsenalul terapeutic, avem aproape toate medicamentele, din punct de vedere al terapiei farmacologice necesare, mai putin un singur agent important care este apomorfina care nu a reusit sa-si faca loc in arsenalul terapeutic in Romania, dar in viitor acest lucru va fi realizat”, a declarat medicul, la Poiana Brasov.

 

parkinsonIn plus, presedintele Societatii de Neurologie a adaugat ca, in Romania este bine dezvoltata si capacitatea de a gestiona interventiile chirurgicale in cazul pacientilor aflati in stadii avansate ale bolii. In cazul acestora, specialistul a explicat ca exista o serie de criterii de care se tine cont atunci cand se ia o decizie terapeutica pentru tipurile de interventie, intrucat maladia Parkinson nu este doar o boala legata de comportamentul motor, ci si de o serie de tulburari non-motorii. „Boala Parkinson nu este doar o singura boala, ci exista mai multe boli, cu multe alte mecanisme. Nu este o boala doar de comportament motor, este si foarte mult legata de tulburari non-motorii, iar cunoasterea, recunoasterea si o atitudine terapeutica precoce sigur ca reprezinta o cale care ii ajuta foarte mult pe pacientii nostri sau pe cei care sunt la risc”, a mai explicat medicul.

 

medic parkinson neurologIn prezent, nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la aparitia acestei boli, insa dr. Dafin Muresanu a enumerat cativa factori care pot contribui la prevenirea sa.

In primul rand, este necesar sa se respecte raportul dintre orele de activitate si orele de odihna.

Starea psihica de fiecare zi este la fel de importanta, sfatul specialistului fiind acela ca „viata sa fie traita in spiritul bucuriei”.

Alimentatia sanatoasa si evitarea sedentarismului sunt alti factori care contribuie la prevenirea aparitiei maladiei, miscarea zilnica fiind esentiala. „Miscarea este elementul absolut esential, definitoriu; daca nu ne miscam, disparem. Somnul si calitatea somnului care trebuie sa se desfasoare acoperind miezul noptii sunt iarasi foarte importante. E bine sa ne uitam la stilul nostru de viata si sa schimbam, cat avem timp, ceea ce ne poate afecta mai tarziu”, sunt sfaturile presedintelui Societatii de Neurologie.

In formele sale avansate, boala afecteaza considerabil calitatea vietii pacientilor, insa cei aflati intr-o astfel de situatie pot beneficia de operatii care, desi nu ii vindeca definitiv, le amelioreaza simptomele si imbunatatesc astfel calitatea vietii. Costurile unei astfel de interventii in Romania sunt mai mici decat cele din tarile dezvoltate, variind intre 30.000 si 80.000 de lei, in functie de complexitate, in timp ce in tarile mai dezvoltate, costurile sunt cuprinse intre 30.000 si 50.000 de euro.

 


Adaugati un comentariu


 

*