Spital de campanie cu paza militara, pentru pacientii suspectati de Ebola

14 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Acesta va fi amenajat pana la sfarsitul lunii in partea de nord a Capitalei, ca sectie exterioara a Spitalului Militar Central si a Institutului Matei Bals.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

Pentru a da o destinatie sumelor alocate la ultima rectificare bugetara pentru lupta cu maladia Ebola, inexistenta in Romania, autoritatile din Sanatate au decis sa infiinteze in nordul Capitalei un spital de campanie in care sa fie izolati eventualii suspecti de infectarea cu acest virus, spital ce va functiona in regim de unitate militara, cu soldati pusi de paza si cu regim strict al persoanelor care sa aiba acces in incinta. Anuntul a fost facut de consilierul ministrului Sanatatii, medicul Alexandru Rafila, care a spus ca spitalul de campanie va fi operational pana la sfarsitul acestei luni, fiind dotat cu cateva zeci de paturi, de parca se asteapta o invazie masiva de cetateni din tarile africane suspecti ca sunt purtatori ai temutului virus. Scopul acestui demers este acela de a preveni introducerea unor eventuale persoane suspecte de Ebola in circuitul general. „Sunt avansate pregatirile de instalare a unui spital, un spital care va reprezenta pana la urma o sectie exterioara a Institutului Matei Bals si a Spitalului Militar Central pentru ca el este operat de catre Ministerul Apararii Nationale.  Este vorba de un spital de campanie care trebuie instalat, este amenajata locatia, iar in aceasta perioada se lucreaza la instalarea acestuia. Spitalul este amplasat in zona de nord a Capitalei, exista posibilitatea accesului foarte rapid si usor de la aeroportul Henri Coanda. Se stie ca principala poarta de intrare a cazurilor suspecte sunt aeroporturile internationale, iar Otopeni este principala poarta de acces in ceea ce priveste zborurile internationale. Din fericire, noi nu avem zboruri directe cu zona afectata, ceea ce scade foarte mult riscul de aparitie a unui caz in Romania” a declarat Alexandru Rafila, punand insa sub semnul intrebarii necesitatea acestui demers, prin ultima fraza enuntata.

 

EBOLAAcesta a mai precizat ca nu va fi vorba de o unitate medicala obisnuita care sa trateze pacienti cu boli banale, ci de un obiectiv militar, care, in consecinta, va beneficia de paza militara. Pe cine vor pazi militarii cu arma pe umar nu este inca foarte clar, insa este de inteles acest demers, avand in vedere faptul ca spitalul de campanie va fi coordonat de Ministerul Apararii. Conform lui Alexandru Rafila, este vorba de un spital tip container, ceea ce inseamna ca va fi format din mai multe containere ce comunica intre ele, containere alimentate cu energie electrica, apa curenta si facilitati pentru decontaminarea materialului infectios si pentru decontaminarea personalului care va lucra acolo. Referindu-se la personal, consilierul lui Banicioiu a mai precizat ca „Este foarte important ca personalul medical sa faca o pregatire specializata care sa permita ingrijirea pacientului, iar pe de alta parte sa previna transmiterea inclusiv la personalul medical. De asemenea, un lucru care este extrem de important este echipamentul individual de protectie care trebuie asigurat pentru personal, pe de o parte, si ceea ce este extrem de delicat este imbracarea si mai ales dezbracarea acestui tip de echipamente”.

 

ebolaStrategia de lupta anti-Ebola a fost gandita si pentru restul teritoriului tarii, stabilindu-se ca transportul pacientilor suspecti pana la spitalul de campanie pregatit in acest sens se va face prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta, caruia ii va reveni si sarcina de a achizitiona toate echipamentele necesare asigurarii acestui tip de transport in deplina siguranta, echipamente care nu sunt deloc ieftine. In fiecare judet exista cate o ambulanta desemnata pentru transportul unui caz suspect. Vor exista ambulante de la SMURD sau de la Serviciul de Ambulanta care vor fi echipate corespunzator cu niste cabine speciale care previn contaminarea personalului insotitor”, a mai declarat consilierul. Potrivit acestuia, distanta de la aeroport pana la noul spital va fi parcursa in maxim 30 de minute.

La randul sau, reprezentantul OMS pentru Romania, Victor Olsavszky, a afirmat ca in total sunt 14.098 de cazuri de Ebola inregistrate in lume si 5.160 de decese. Potrivit acestuia, o veste buna pare a fi faptul ca, in comparatie cu evolutia saptamanilor trecute, se pare ca numarul de cazuri noi este in scadere, la fel si numarul deceselor. „Exista suspiciunea si se pare ca se confirma ca este vorba de un iceberg, de fapt sunt foarte multi care nu sunt diagnosticati. Pur si simplu scapa oricarui sistem de control, nu pot fi urmariti. Pe langa aceasta veste buna totusi exista o serie de ingrijorari printre care faptul ca au aparut patru cazuri in Mali, tara neafectata pana acum”, a declarat si  reprezentantul OMS.


Adaugati un comentariu


 

*