Spitalele au stocuri suficiente de medicamente si echipamente sanitare pana dupa Sarbatori

19 decembrie 2013 | 0 comentarii |

La Buzau, Directia de Sanatate Publica nu a descoperit nereguli majore in spitale, cu exceptia neintocmirii protocolului de transfer al pacientilor intre spitale si sectii care s-a rezolvat in cursul zilei de astazi, iar Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a aigurat bugetul unitatilor sanitare cu paturi pe anul in curs.

 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Timp de o saptamana, in toate spitalele de stat din tara s-au desfasurat controale efectuate de Directiile Judetene de Sanatate Publica, la cererea ministrului Eugen Nicolaescu, in scopul verificarii modului in care unitatile sanitare sunt pregatite sa faca fata necesitatilor pacientilor in perioada Sarbatorilor de Iarna. Echipele de control au urmarit determinarea capacitatilor unitatilor sanitare din sistemul de sanatate de a asigura asistenta medicala a populatiei, asigurarea cu medicamente prin sistemul farmaciilor cu circuit deschis, asigurarea asistentei medicale in mediul rural si asigurarea asistentei medicale in situatii exceptionale.

Verificarile s-au finalizat zilele trecute, iar Directiile de Sanatate Publica din toate judetele si municipiul Bucuresti au trimis la Minister rezultatele care au fost centralizate si discutate in cadrul unei videoconferinte ce a avut loc in cursul zilei de astazi. Cu aceasta ocazie, ministrul Sanatatii a anuntat ca spitalele si farmaciile cu circuit deschis sunt pregatite pentru a asigura asistenta medicala populatiei in perioada 24 decembrie 2013-6 ianuarie 2014, dar ca mai exista unele sincope in cateva judete, pentru care au fost deja dispuse masuri de remediere a situatiei.

Unul dintre judetele in care s-a semnalat o astfel de sincopa a fost si Buzaul, dar aceasta „a fost remediata in cursul zilei de astazi, fiind vorba doar de semnarea unor protocoale care deja functionau, pentru transferul pacientilor intre sectiile Spitalului Judetean de Urgenta care nu ai linie de garda, iar la nevoie, bolnavii sunt tranfertati in ATI sau in Sectia Medicala, dupa caz”, dupa cum a precizat directorul DSP, dr. Viorica Mihalascu.

 

 

farmacie_sensiblu

In ceea ce priveste aprovizionarea unitatilor sanitare  cu  medicamente, materiale sanitare si dispozitive medicale, controalele au relevat faptul ca este asigurat necesarul in functie de specificul fiecarei unitati, in majoritatea judetelor. Exceptie fac judetele Bihor, Constanta, Ialomita, Ilfov, Timis, Valcea si Vaslui, unde s-a constat lipsa anumitor medicamente sau stocuri insuficiente ca urmare a neonorarii de catre furnizori a comenzilor. Din fericire, este vorba de medicamente neuzuale, mai precis doua tipuri de medicamente din grupa oncologicelor, care nu se vor administra in perioada sarbatorilor, nefiind tratamente programate. Cu toate acestea, Directia farmaceutica din Ministerul Sanatatii, impreuna cu furnizorii si beneficiarii, vor asigura in cursul zilelor de astazi si de maine reverificarea stocurilor si asigurarea unor cantitati aferente situatiilor speciale.

Ministrul Nicoolaescu a precizat ca „problemele referitoare la finantarea achizitionarii de medicamente au fost solutionate in cursul zilei de ieri, ca urmare a deschiderii creditelor bugetare efectuate de catre casele de asigurari de sanatate judetene”.

De asemenea, in cateva judete sunt spitale care au disfunctionalitati in aprovizionarea cu unele medicamente si pentru care, atat Unifarm cat si ceilalti furnizori, au fost contactati in scopul aisgurarii aceestora pana la data de 24 decembrie. Este vorba de Spitalul Clinic Judetean Oradea, Spitalul Judetean Slobozia, Institutul Regional de Oncologie Iasi si Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin.

 

alcoolici urgente

Referitor la functionarea compartimentelor de Medicina de Urgenta, ministrul Nicolaescu a precizat ca au fost identificate probleme la Spitalul Judetean de Urgenta Covasna, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj si Spitalul Judetean de Urgenta Ramnicu Valcea. Acestea constau in incapacitatea asigurarii medicilor pentru chirurgia plastica, pentru echipaje de ambulanta obisnuite si pentru ORL copii, fapt pentru care ministrul Eugen Nicolaescu a recomandat „sa se incheie  imediat protocoale cu cele mai apropiate spitale cu competenta in domeniu”, astfel incat pacientii sa poata fi transferati la nevoie si sa beneficieze de tratament corespunzator, sa nu aiba de suferit din cauza lipsei medicilor.

Situatia desfacerii medicamentelor prin farmaciile cu circuit deschis, ministrul a semnalat ca majoritatea judetelor au realizat graficul de functionare a unor farmacii in regim non-stop sau in regim special, cu informarea corecta a publicului. Exceptie face judetul Prahova care, de la Ploiesti pana la Predeal, nu are in acest moment nicio farmacie cu circuit deschis care sa asigure livrarea cu medicamente catre populatie.

 

cabinet medical rural

Asigurarea asistentei medicale primare in mediul rural se va realiza in perioada respectiva prin medicii de familie din cabinetele de medicina de familie din centrele de permanenta organizate in mediul rural, in colaborare cu asistentii medicali comunitari. Datele colectate de la nivelul judetelor releva faptul ca in perioada 24.12.2013 – 06.01.2014 asistenta medicala primara in mediul rural se asigura conform graficelor de garzi aprobate la nivelul a 34 de judete. In Braila, Covasna, Ilfov, Mehedinti, Prahova, Sibiu si Vrancea nu  sunt insa organizate centre de permanenta in mediul rural. Pentru toate situatiile in care sunt depasite competentele centrelor de permanenta sau unde acestea nu sunt organizate, autoritatile locale trebuie sa realizeze grafice de lucru pentru functionarea normala a dispeceratelor de urgenta si asigurarea echipelor necesare de Ambulanta si SMURD.

In perioada sarbatorilor, unitatile sanitare vor asigura continuitatea asistentei medicale prin liniile de garda aprobate, iar acolo unde nu se pot asigura, au fost incheiate protocoale pentru transferul pacientilor critici si necritici intre sectiile aceluiasi spital si intre spitalele de pe raza judetului respectiv. Deficientele pe aceasta tema semnalate la Buzau, Constanta si in  Bucuresti la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala „Prof.Dr.Dan Theodorescu” si Spitalul Clinic „N.Malaxa”. In acest sens, ministrul a impus autoritatilor locale ca la Buzau sa se intocmeasca in cursul zilei de astazi protocoalele de transfer aferent, iar la Constanta si Bucuresti, DSP-urile sa verifice finalizarea documentelor pentru stabilirea garzilor.

 

Dr. Viorica Mihalascu, director DSP Buzau

Dr. Viorica Mihalascu, director DSP Buzau

La videoconferinta de astazi au participat si responsabilii sistemului sanitar buzoian, in frunte cu directorul executiv al DSP, dr. Viorica Mihalascu, respectiv, presedintele CJAS, dr. Corneliu Vasilescu, precum si directorii spitalelor publice din judet.

In urma evaluarii capacitatilor unitatilor din sistemul de sanatate pentru asigurarea necesarului de medicamente, materiale sanitare si echipe medicale destinate asistentei medicale a populatiei pentru perioada 24.12.2013 – 06.01.2014, conform OMS nr.1498/09.12.2013), se poate concluziona ca: exista stocuri de medicamente si materiale sanitare la nivelul unitatilor sanitare din judet, in cantitati suficiente pentru acordarea in bune conditii a asistentei medicale pe toata aceasta perioada; unitatile sanitare vor functiona in regim de garda si exista si protocoale de transfer intre sectii si intre unitati sanitare; cele trei centre de permanenta din mediul rural functioneaza de asemenea in regim de garda si dispun de medicamente si materiale sanitare necesare; exista cel putin 4 farmacii cu program normal in toata aceasta perioada si  o farmacie cu program non-stop  (programul farmaciilor poate fi consultat pe portalul  Sanatatea Buzoiana si pe site-ul oficial al DSP Buzau); Serviciul Judetean de Ambulanta Buzau are programate suficiente echipaje pentru asigurarea solicitarilor, cu posibilitati de suplimentare la nevoie”, a precizat dr. Viorica Mihalascu, sintetizand raportul de control transmis Ministerului Sanatatii, semnaland totodata remedierea deficientelor privind protocoalele de transfer, care s-au incheiat imediat dupa videoconferinta.

Cu aceeasi ocazie, presedintele CJAS, Corneliu Vasilescu, a declarat  ca s-a asigurat finantarea tuturor spitalelor din judet, pentru anul in curs, iar in ceea ce priveste dispozitivele medicale s-a redus lista de asteptare cu peste 80 la suta, ajungandu-se la pacientii inscrisi in 2013.

 


Adaugati un comentariu


 

*