Spitalele buzoiene au un deficit bugetar de 40 la suta

11 mai 2013 | 0 comentarii |

Banii ajung, cu mare indulgenta, pana la sfarsitul lunii septembrie, dar ministrul Sanatatii promite ca va cere CNAS cresterea bugetelor actuale cu 10 procente. Insuficient, iar cat va primi fiecare spital in parte, depinde de cat de bine va sti sa negocieze…

 

Credeati ca mai rau nu se poate in sistemul sanitar? Uite ca se poate! Finantarea unitatilor sanitare cu paturi pare sa fie, anul acesta, cea mai proasta din istoria postdecembrista, desi spitalele din toata tara au fost si pana acum subfinantate. Ministrul Nicolaescu a promis ca vor creste veniturile prin aplicarea criteriilor de prformanta, dar nu a luat in calcul pentru asta si existenta unui buget care sa permita aplicarea unor astfel de criterii.

Filele de buget transmise caselor judetene de sanatate, care in aceasta perioada au negociat contractele cu furnizorii de servicii medicale sunt reclamate ca fiind acoperitoare, cu maxima indulgenta, doar pana in luna septembrie, astfel ca din octombrie, unitatile medicale cu paturi ar putea fi in situatia de a pune lacatul pe usa.

Desi in 24 aprilie, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara sus si tare ca „spitalele nu primesc mai putini bani, dar unii directorii nu au inteles rolul pe care il au ca manageri, ei putand mari fondurile renuntand la spitalizarile fictive si folosind alocarile pentru ambulatoriu, unde pot fi 30 la suta internari pe zi”, acum pare sa admita ca reclamatiile directorilor potrivit carora finantarea a scazut cu pana la 30 la suta sunt reale.

 

Eugen Nicoleascu

In urma numeroaselor proteste transmise atat de casele judetene de asigurari, cat si de managerii spitalelor, dar mai ales in urma semnalelor de alarma transmise de mass-media, Nicolaescu transmite, la randul lui, printr-un comunicat de presa, ca „Ministerul Sanatatii a luat la cunostinta faptul ca mai multe unitati sanitare sunt nemultumite de fondurile alocate de casele judetene”, dar arunca „pisica” in curtea presedintelui CNAS, dr. Doru Badescu, precizand ca „MS nu are atributii pe linia contractarii serviciilor medicale intre spitale si casele judetene de sanatate”.

Presedintele CNAS, in stiul sau caracteristic, tace deocamdata, dar Nicolaescu se erijeaza in „salvator”, mentionand ca in ciuda acestui fapt „Ministerul Sanatatii a solicitat CNAS sa revada modul de alocare a sumelor pe casele judetene si, in consecinta, in Monitorul Oficial, va aparea un ordin comun Ministerul Sanatatii si CNAS prin care sumele puse la dispozitia spitalelor cresc cu 10 puncte procentuale”.

 

Cum se vor imparti doua paie la „trei magari”, dupa cum spune o vorba din popor, este greu de explicat. Ministrul mentioneaza insa in acelasi comunicat ca MS a solicitat CNAS functionarea comisiilor de mediere de la nivel judetean, drept pentru care si-a desemnat reprezentanti, in ciuda faptului ca CNAS a emis deja un ordin fara reprezentantii MS. MS isi exprima convingerea ca in perioada urmatoare, pe baza directiilor stabilite si a medierilor care vor avea loc, se va diminua numarul de cazuri de nemultumire”.

Cu alte cuvinte, rezultatele vor depinde, in mare masura, de „cat de puternici vor fi muschii” celor care negociaza, sau altfel spus, cat de mare va fi sustinerea politica sau de alta natura de care va putea profita fiecare unitate medicala in parte, ca sa obtina ceea ce i se cuvine pentru a putea asigura serviciile medicale pentru care a fost infiintata si pentru care noi toti contribuim la Fondul de sanatate.

 

Corneliu Vasilescu

La nivelul judetului Buzau, bugetul subdimensionat este o problema cu atat mai mare cu cat desi fostul Spital CFR Galati, Sectia exterioara Buzau, a fost repartizat pentru a contracta servicii cu CJAS Buzau, pentru 65 de paturi (desi are in structura 78 de paturi aprobate), transferul de la Casa Transporturilor s-a facut fara a se aloca si bugetul corespunzator, dupa cum a precizat presedintele CJAS, Corneliu Vasilescu.

Daca la nivelul medicinei de familie si al ambulatoriului de specialitate speram sa nu fie probleme, la nivelul spitalelor avem un buget care acopera finantarea doar in cota de 61%, ceea ce inseamna ca pentru trimestrul IV, oricat de mare ar fi economia, nu mai sunt bani. Suplimentarea cu 10 puncte procentuale nu reprezinta nimic fata de necesitati. Avem, la ora actuala, un buget care lasa nefinantate 316 paturi”, a precizat Vasilescu, aratand astfel cat de mare este diferenta intre bugetul aprobat si necesarul pentru functionarea spitalelor la parametri optimi.

In acest context, iesirile la „rampa” ale ministrului Nicolaescu sunt din ce in ce mai jalnice si mai lipsite de consistenta, pentru ca nu ofera solutii…


Categorii: C.A.S., Spitale

Adaugati un comentariu


 

*