Spitalele buzoiene, in focul controalelor incrucisate

In acelasi timp, inspectorii de la DSP Buzau au fost trimisi sa verifice unitatile medicale din Timis si Brasov.

 

spital

SJU Buzau

Spitalele din intreaga tara sunt verificate, in aceasta perioada, din dispozitia ministrului Sanatatii. La Buzau se afla, deja, inspectori trimisi de la Giurgiu si Bucuresti sa verifice modul in care in spitelele din judet sunt respectate normele de igiena, precum aspecte care tin de partea de organizare, actiunile de control fiind in plina desfasurare in aceasta perioada si urmand a se finaliza saptamana viitoare.

Actiunea face parte din campania de controale incrucisate pe care ministrul Patriciu Achimas Cadariu a dispus-o luna trecuta tuturor DSP-urilor din tara, dupa aparitia valului de imbolnaviri provocate de bacteria E-coli, in randul mai multor copii din judetul Arges. Cu ocazia respectiva, ministrul a sesizat si o serie de nereguli in activitatea Spitalului de Pediatrie din Arges. In consecinta a dispus demararea unei serii de controale la toate spitalele din tara, efectuate de inspectori de la alte directii de sanatate publica decat cele in competenta carora se afla unitatile verificate.

Perioada de desfasurare a controalelor incrucisate este 10-25 martie, iar la sfarsitul saptamanii trecute a venit si randul spitalelor buzoiene sa fie verificate.

 

Spitalul Municipal Ramnicu Sarat

Spitalul Municipal Ramnicu Sarat

In acest sens, la Buzau au sosit doua echipe de control formate din cate doi inspectori de la DSP Bucuresti si DSP Giurgiu, care si-au impartit spitalele din judet si s-au pus imediat pe treaba. Astfel, inspectorii bucuresteni fac verificari in aceasta perioada la SJU Buzau, Spitalul Municipal Ramnicu Sarat si Spitalul Smeeni, in timp ce colegii lor de la Giurgiu controleaza spitalele de la Sapoca si Nehoiu.

Controalele se vor derula pe parcursul intregii saptamani, iar la final, inspectorii vor intocmi un raport cu toate aspectele constatate, care va fi trimis direct la Ministerul Sanatatii, unde se va face o centralizare a tuturor datelor adunate din tara. Abia apoi, autoritatile locale vor fi notificate cu privire la eventualele nereguli constatate.

Tot in aceasta perioada, doua echipe de inspectori de la DSP Buzau au fost trimise in tara pentru e efectua verificari similare la spitalele din judetele Brasov si Timis, misiunea lor fiind aceeasi cu a inspectorilor care fac controale in Buzau.

 

Spitalul Nehoiu

Spitalul Nehoiu

Odata cu dispunerea acestor controale care se vor finaliza pe 25 martie, ministrul Sanatatii a mai solicitat, tuturor spitalelor din tara, inclusiv celor private, sa infiinteze un registru propriu al bolilor transmisibile si evenimentelor neasteptate, precum si un alt registru in care sa fie trecute complicatiile asociate ingrijirilor medicale. Aceste registre urmeaza sa fie verificate, saptamanal, de reprezentanti desemnati ai Directiilor de Sanatate Publica, scopul fiind o mai buna centralizare a situatiilor epidemiologice si a cazurilor clinice deosebite.

Aceasta decizie a venit tot ca urmare a valului de infectii din Arges, ocazie cu care s-a constatat ca cei din conducerea Spitalului de Pediatrie din Pitesti nu raportasera catre DSP un nou caz de pacient cu sindrom hemolitic uremic, desi ministrul Sanatatii daduse dispozitii clare in acest sens.

 



Comentarii (4)

  1. Ioana Codin spune:

    Sunt tare curioasa, daca la finalizarea controlului incrucisat se vor gasi nereguli in vre-un judet! Nu cred! Au mai fost astfel de controale si…nimic! Se schimba ce va in sistem? Vom vedea! Alti bani, alta distractie!

  2. Georgeta R. spune:

    O porcarie si foame de bani la buget! Cu asta nu schimba nimeni sistemul, atata timp cat nu asigura nimic statul, doar pretentii fara sa ofere!

  3. Un medic spune:

    Controale ca pe vremuri… se lustruieste ce avem…
    Controale au mai fost si totul a ramas cum a fost. Probabil asa va fi si acum. Pardon – se mai infiinteaza doua registre, de parca acestea vor fi medicamentul miraculos al sistemului sanitar.
    Infectiile cu e-coli sunt doar un capitol din multitudinea problemelor. Da, probabil a fost si o problema de comunicare intre spitale si autoritati.
    Din pacate nimeni nu vede si alte aspecte care vor aduce alte probleme:
    – discontinuitatea aprovizionarii cu medicamente si materiale
    – instrumentarul vechi, depasit nu numai moral dar si fizic (inca exista instrumentar vechi de peste 30 de ani, partial ruginit, indoit, neetans, etc
    – aparatura de anestezie foarte veche si foarte reparata pe care nu poti avea garantia functionarii corecte
    – lipsa de circuite pentru pacienti, apartinători, materiale curate, deseuri – spitalele au ramas incremenite conform unor standarde de prin anii 70 (moderne pentru comunism dar desuete comparativ cu clinicile din vest ale acelorasi ani).
    – lipsa unei compartimentari adecvate care sa corespunda cerintelor actuale – este nepermis ca la un spital sa nu ai o garderoba pentru pacienti, sa nu existe o sala de baie si dezinfectie la UPU sau pe sectii (un pacient cand intra in sala de operatii are nevoie de igiena corecta, adica dus cu dezinfectante si nu bureti inmuiati intr-un lighean)
    – pacientii cu internare de zi vin pe secții cu imbracamitea de acasa. Toti pacientii umbla cu incaltamintea de pe strada si sunt dusi in salile de operatii tot asa.
    Ar fi multe de spus. Situatia este in spitalele din toata tara. Practic, de 50-60 de ani nu s-a mai investit mai nimic, iar acum se vad rezultatele.
    Dar se pastreaza traditia controalelor de pe vremuri. Lustruim vechiturile si facem hartii care sa ne acopere… mortii.
    Despre lipsa de personal, în special calificarea lui, nu se mai discuta.. e de prisos.

    • Diana spune:

      Teribil de adevarat, nimic investit, pretentii imense, da, toate spitalele sunt tranzit pentru apartinatorii bolnavilor care mereu trebuie sa vina sa aduca mancare si medicamente, sa nu mai spunem paturi si plapume pe timp de iarna… Dar mizeria trebuie controlata, amenzile tebuie aplicate, urat spus… sa faci din rahat bici si sa si pocneasca…

Adaugati un comentariu


 

*