Spitalele din Capitala vor mai multi bani si o clasificare superioara

27 octombrie 2014 | 0 comentarii |

La randul sau, primarul Sorin Oprescu i-a propus ministrului Banicioiu schimbarea criteriilor de evaluare a unitatilor medicale, dar si extinderea atributiilor medicilor de medicina scolara.

 

banicioiu si oprescu (1)In cursul zilei de ieri, ministrul Nicolae Banicioiu si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, au avut o intalnire cu managerii celor 19 spitale aflata in administrarea Primariei municipiului Bucuresti. A fost luat in discutie faptul ca acestea sunt intre cele mai importante unitati medicale cu paturi din tara, de serviciile carora beneficiaza si numerosi pacienti proveniti din afara Capitalei. Subiectul central al dezbaterii l-a constituit clasificarea inferioara a unitatilor medicale respective, care se afla pe acelasi nivel cu unele spitale orasenesti din tara, primind o finantare pe masura, in contextul in care este vorba despre centre de excelenta care preiau cazuri grave din toata tara.

Atat primarul Oprescu, medic de profesie, cat si managerii celor 19 spitale prezenti la discutii, au cerut mininstrului Sanatatii sa faca o schimbare in ceea ce priveste clasificarea respectivelor unitati medicale si plasarea a cestora pe o treapta superioara. Aceasta ar permite o mai buna finantare, pe care managerii spitalelor considera ca o merita tinand faptul ca au adresabilitate nationala, iar aproape jumatate din pacienti provind din celelalte zone ale tarii, mai ales cazuri grave ce nu pot fi rezlvate de spitalele din localitatile de resedinta ale acestora.

La finalul intrevederii, Sorin Oprescu a declarat ca alaturi de colegii mei, manageri de spital, consideram ca de cativa ani se perpetueaza o nedreptate, intrucat acesate spitale sunt singurele care au finantare de ultim rang, desi nu se pot compara cu cele orasenesti. Aici sunt centre de excelenta, centre clinice si toti bolnavii care necesita o ingrijire si un tratament special sunt transferati in Bucuresti. In felul asta si cu bugetele astea nu se pot face minuni. Asta s-a intamplat de-a lungul ultimilor ani. Primaria si-a asumat responsabilitatea de a plati utilitatile la zi, de a face reparatiile curente, de a face investitii la zi. Nu am incheiat niciun an din cei care au trecut cu datorii fata de aceste unitati sanitare. A ramas, in principal, sa discutam cum sa fie clasificarea spitalelor care apartin Primariei pentru anul care vine, care sa fie finantarea la nivelul de clasificare”.

 

banicioiu si oprescu (2)La randul sau, Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, le-a dat dreptate medicilor si primarului Oprescu, asigurandu-i ca va face demersuri pentru a schimba aceasta situatie si ca cele 19 spitale bucurestene vor primi o finantare pe masura unor unitati din categoria centrelor de excelenta.

Managerii spitalelor municipalitatii au precizat ca aceste unitati sunt incadrate la treapta cea mai de jos si primesc, din cauza clasificarii, 1.380 de lei, cel mai mic tarif pe caz ponderat.

Banicioiu a promis ca din 2015 va fi reanalizata clasificarea acestor spaitale si se vor indrepta lucrurile. Asigurarea mea catre manageri a fost ca nu voi face o diferentiere atat cat voi fi ministru fata de spitalele aflate in subordinea administratiilor locale. Eu le consider ca unitati medicale complementare. Cele din Bucuresti sunt de excelenta si preiau foarte multe cazuri pe care multe din unitatile din reteaua Ministerului Sanatatii nu le pot prelua. De aceea, cred ca motorul schimbarii trebuie sa fie de la cei care administreaza spitalele. Din 2015 vom reanaliza clasificarea in care au fost incadrate aceste spitale si, totodata, vom reanaliza normele la Contractul Cadru. Multe dintre aceste spitale au specialitati unice si deservesc foarte multi bolnavi, care vin special in Capitala, pentru a se trata in spitalele Primariei”, a declarat si ministrul  Banicioiu.

 

banicioiu si oprescu (3)Cu aceeasi ocazie, primarul Oprescu a ridicat si problema medicinei scolare, propunandu-i ministrului extinderea atributiilor medicilor care activeaza in acest domeniu, astfel incat acestia sa poata acorda asistenta medicala si persoanelor adulte, in perioada in care nu se desfasoara ore de curs in scoli. „Am semnalat posibilitatea de a angaja in medicina scolara, de a lega medicina scolara – dimineata e clar ca de elevi, dar permisiunea de a putea ca acesti oameni, membrii comunitatii, cei care au nevoie, mamaite si tataiti in primul rand, sa poata sa beneficieze, atunci cand nu sunt elevi in scoala, de o indrumare medicala si o prescriere de tratament. Asta se face prin ordinul ministrului, prin asimilarea medicului scolar pentru ca sa poata avea aceasta posibilitate. Pentru viitor va insemna o colaborare mai stransa intre scoala, elevi si bunici”, a declarat in stilul specific primarul Sorin Oprescu.

Incercam, pe de-o parte, sa acoperim deficitul de personal din reteaua medicala scolara si, totodata, sa extindem functionarea cabinetelor catre comunitate, in afara programului scolar. Ma gandesc aici la cabinetele stomatolologice, care ar putea fi utilizate in afara programului scolar si de catre persoanele varstnice. Totodata, am informat Ministerul Sanatatii in legatura cu dorinta ca din 2015 sa dezvoltam o retea de policlinici in fiecare sector. Sa nu uitam ca pe vremuri existau policlinici care veneau in ajutorul populatiei, pentru ca aveau personal si functionau continuu. Vom incerca, din 2015, sa demaram si acest proiect”, a mai completat acesta la finalul dezbaterii de duminica.

 


Adaugati un comentariu


 

*