Spitalele private – „teritoriu interzis” pacientilor cu venituri modeste

In conditiile in care o noapte de cazare intr-o unitate medicala privata costa intre 200 si 300 de lei, putini sunt romanii care isi pot permite un asemenea lux, mai ales in cazul in care au nevoie de mai multe zile de spitalizare.

 

spital privat (1)Desi sistemul medical privat din Romania se afla in topul increderii pacientilor, putini sunt cei care apeleaza la serviciile medicale private atunci cand au o probleme de sanatate ce necesita si cateva zile de spitalizare. Aceasta, pentru ca o noapte de cazare intr-un spital privat il costa pe un pacient intre 200 si 300 de lei, bani care nu sunt decontati de Casele de asigurarui de sanatatem chiar daca spitalul privat are contract pentru servicii medicale pentru asigurati. Astfel, o persoana cu venituri medii sau modeste nu isi va putea permite un astfel de lux, mai ales in cazul in care are nevoie de o perioada mai indelungata de spitalizare.

Asa se explica de ce pe parcursul anului trecut, din numarul total de pacienti care au fost internati in spitalele din tara, doar patru la suta au fost spitalizati in unitati private. Dupa ce patronatul furnizorilor privati de sanatate au reclamat la Consiliul Concurentei CNAS, Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor ca ar fi dirijat fondurile preferential catre spitalele publice, CNAS a aratat ca serviciile medicale contractate sunt decontate la fel (potrivit sistemului DRG) atat pentru spitalele publice cat si pentru cele private, dar diferenta uriasa consta in taxele hoteliere, pe care Casa nu le deconteaza.

Anul trecut, 166.000 de pacienti care au petrecut in spitalele private 993.000 de zile de spitalizare. In aceste conditii, spitalele private au incasat in 2015 aproximativ 66 de milioane de euro din cazarea pacientilor, fiind vorba in special de pacienti cu venituri peste medie si mari.

 

spital privat (4)Tarifele percepute pentru internare de unitatile medicale private sunt motivate si de investitiile importante pe care operatorii privati de pe piata serviciilor medicale din Romania le-au facut in ultimii ani pentru deschiderea de noi clinici si spitale dotate cu echipamente moderne si rezerve care asigura pacientilor un maxim de confort. Astfel, targetul principal al spitalelor private il constituie persoanele cu venituri peste medie si mari, care isi pot permite sa achite intre 200 si 300 de lei pentru fiecare noapte de spitalizare.

In cazul spitalelor de pediatrie, sumele pe care le platesc parintii pacientilor sunt si mai mari, pentru ca in acest caz se percep tarife de cazare si pentru insotitori, in cazul in care unul dintre parinti se interneaza impreuna cu copiii. Tariful pe care trebuie sa il suporte astfel un parinte care se internat impreuna cu copilul ajunge chiar si la 650 de lei pe noapte, suma care pentru multi romani reprtezinta venitul net pe o luna intreaga.

 

mama si copil maternitate salonLa cheltuielile cu cazarea, intr-o unitate medicala privata se adauga cheltuielile cu tratamentul, investigatiile efectuate de medici pe durata spitalizarii, in cazul in care internarea se face fara un bilet de trimitere si nu este inclusa la urgente sau daca pacientul nu este asigurat ori unitatea medicala nu are contract cu Casa de Asigurari pentru serviciile medicale respective. Asa ca, fara a avea la dispozitie un buget foarte solid, un pacient cu venituri medii sau modeste nu poate spera ca va putea beneficia de astfel de servicii in sistemul medical privat.

La acest moment, in Romania functioneaza 187 de spitale private, reprezentand o treime din numarul total de spitale din tara. Comaparativ cu numarul de paturi din cele 367 de spitale publice, care este de 125.000, spitalele private dispun doar de 6.600 de paturi.

Principalii operatori de pe pe piata serviciilor private de sanatate din Romania sunt  Medlife, Regina Maria, Medicover, Sanador si grupul Gral, care au avut anul trecut afaceri in valoare totala de de circa 1,3 miliarde de lei.

 


Categorii: Actual, Analiza, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*