Spitalele romanesti, in criza de specialisti si aparatura, neputincioase in fata cancerului, in plina expansiune

5 februarie 2014 | 0 comentarii |

Afectiunile oncologice se vor inmulti considerabil in anii urmatori, dar spitalele publice din Romania dispun doar de aparatura invechita, iar numarul medicilor specialisti este total insuficient. Ministrul Eugen Nicolascu a delarat cu prilejul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului, ca 2014 este anul in care Programul National de Oncologie va reprezenta o prioritate.

 

Cancer copy_mica

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia ca in anii urmatori, cancerul va continua sa se dezvolte intr-un ritm galopant, estimandu-se o crestere cu aproximativ cinci milioane a numarului de oameni ce vor fi ucisi de aceasta afectiune pana in anul 2030.

In ciuda progreselor majore facute in tratarea afectiunilor oncologice, numarul deceselor la nivel global provocate de cancer ar urma sa ajunga la 13 milioane in 2030, fata de 8,2 milioane in prezent. Specialistii OMS au constatat ca tot mai multi oameni se imbolnavesc de cancer in ultima vreme.

Analiza OMS mai indica faptul ca cele mai afectate sunt tarile cu venituri mici si medii, printre care se numara si Romania, unde spitalele sunt prost echipate pentru a face fata numarului tot mai mare de bolnavi cu afectiuni oncologice, astfel ca rata deceselor este mai ridicata decat in tarile mai dezvoltate.

 

Dr. Cristian Busoi, seful CNAS

Dr. Cristian Busoi, seful CNAS

Acest aspect a fost confirmat chiar de catre presedintele CNAS, Cristian Busoi, care a declarat ca spitalele romanesti de stat nu dispun de suficiente aparate de radioterapie, iar cele existente sunt vechi si uzate, acestui neajuns adaugandu-i-se si lipsa personalului de specialitate.

„Nu avem indeajuns de multe aparate de radioterapie si, din pacate, nu avem nici specialisti indeajuns de multi in ceea ce priveste manuirea acestor aparate. Dintre aparatele existente, cel putin in spitalele de stat, foarte multe dintre ele sunt vechi si nu mai pot face fata cu eficienta si cu calitate si siguranta pentru pacient, pentru tratament. In multe dintre spitalele din Romania si chiar si in cele din unele centre universitare aparatele sunt depasite”, a declarat Busoi in cadrul unui eveniment care a marcat Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului, cu acest prilej fiind discutate si estimarile OMS.

Aparate de radioterapie mai noi si mult mai performante decat cele din spitalele publice se gasesc in unele clinici private, insa din pacate, tarifele percepute aici sunt mult prea mari pentru a si le putea permite cei mai multi dintre pacientii cu afectiuni oncologice.

 

rmn cancer

De la 1 august, situatia s-ar putea schimba cumva, presedintele CNAS declarand ca la acea data se vor regandi toate programele de sanatate, iar problema programului de radioterapie va fi in mod sigur luata in discutie.

„Va trebui sa vedem cu rezolvam aceasta problema: mergem catre o solutie tip dializa, in care acoperim din fonduri publice intregul tratament, dar atunci trebuie sa facem niste calcule foarte clare si trebuie sa vedem cum ni le putem permite, facem o investitie importanta si ramane gratuit tratamentul. Oricum, odata cu 1 august, cand se regandesc toate programele, va trebui ca si programul de radioterapie, care ar trebui sa existe in programul mare de oncologie, sa fie gandit in asa fel incat aceasta situatie sa se regleze” a mai afirmat Cristian Busoi.

La acest moment, doar 48 la suta din necesarul de servicii de radioterapie sunt acoperite, Ministerul Sanatatii avand in vedere dezvoltarea unui program cu Banca Mondiala pentru achizitionarea unor aparate noi de radioterapie, in viitorul apropiat urmand a fi demarate negocierile in acest sens.

 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Cu prilejul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului, marcata in fiecare an la 4 februarie, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca „2014 este anul in care Programul National de Oncologie va reprezenta, in adevaratul sens al cuvantului, o prioritate pentru MS, un program etalon, ca urmare a aplicarii unui management corespunzator, alaturi de programele de diabet si de transplant. Ca urmare a reorganizarii MS, va incepe sa functioneze si Agentia Nationala de Programe, care va avea ca atributii principale managementul programelor nationale de sanatate”, sustine Nicolaescu.

Oficialul considera ca doar printr-o coordonare unica si profesionista programele nationale de sanatate vor putea fi imbunatatite, gestionate corect, astfel incat disfunctionalitatile din ultimii ani sa poata fi eliminate.

Toate gandurile mele se indreapta astazi catre pacientii bolnavi de cancer, carora, prin intermediul asociatiilor de pacienti, doresc sa le transmit ca Ministerul Sanatatii ramane consecvent in politicile publice pe care le-a promovat si in dorinta sa de imbunatatire a programului national de oncologie si, totodata, continuarea investitiilor pentru cresterea accesului pacientilor la serviciile de radioterapie de calitate, cresterea accesului la tratamente inovative si la servicii de paliatie”, a mai declarat ministrul Nicolaescu, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului.

 

Bolnaviilor li se promite tratament novator

Bolnaviilor li se promite tratament novator

In anul 2014, Lupta impotriva Cancerului se focalizeaza asupra obiectivului 5 din Declaratia Mondiala impotriva Cancerului,Spulberati miturile daunatoare si ideile preconcepute despre cancer” si are sloganul „Demontarea miturilor”.

La nivel global, campania isi va concentra mesajele asupra a patru mituri principale referitoare la cancer, pentru a sensibiza opinia publica prin informarea  si demitizarea conceptiilor gresite despre aceasta boala:

Mitul 1: Nu este nevoie sa vorbim despre cancer

Mitul 2: Nu exista semne sau simptome pentru cancer

Mitul 3: Nu pot face nimic in privinta cancerului

Mitul 4: Nu am dreptul la ingrijiri pentru cancer. 

Ministerul Sanatatii atrage atentia asupra faptului ca o treime dintre cele mai frecvente tipuri de cancer pot fi prevenite, prin adoptarea unui stil de viata sanatos si eliminarea factorilor de risc cum ar fi consumul nociv de alcool, dieta nesanatoasa si lipsa de activitate fizica.

 

fumat- cancer pulmonar

Dintre toate tipurile ce cancer, cancerul pulmonar este cel mai frecvent diagnosticat, in 2012 fiind inregistrate la nivel mondial 1,8 milioane de cazuri, reprezentand 13 la suta din numarul total de cazuri de cancer. Este urmat de cancerul la san si cancerul de colon care reprezinta 11,9 , respectiv 9,7 la suta din numarul total de cazuri inregistrate la nivel global in urma cu doi ani.

Dintre toate tipurile de cancer, cel mai fatal este tot cancerul pulmonar, care a provocat in acelasi an 1,6 milioane de decese, reprezentand 19,4 la suta din numarul total al deceselor datorate afectiunilor oncologice.

La tipurile de cancer legate de infectii (de ficat, de stomac si de col uterin), s-au adaugat in ultimul timp si cancerul de plamani, cel de san si cel de colon, asociate unor factori de risc precum fumatul, alcoolul, obezitatea, lipsa de exercitii fizice sau consumul de produse alimentare puternic procesate, mai raspandite in tarile bogate.

 


Categorii: Actual, Analiza, C.A.S.

Adaugati un comentariu


 

*