Spitalele si ambulantele private, ignorate la simularea cutremurului

3 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Atat spitalele cat si ambulantele private s-au pregatit pentru a interveni, insa pana la finalul exercitiului nicio autoritate nu a apelat la serciviile lor.

 

simulare cutremurAseara a luat sfarsit exercitiul complex de simulare pus la cale de autoritati pentru a testa capacitatea si timpul de reactie al fortelor implicate in cazul producerii unui cutremur major, de o intensitate de 7,6 grade Richter. In cadrul exercitiului desfasurat, fara intrerupere, pe durata a doua zile, au fost mobilizate importante forte din intreaga tara, printre care si echipaje de la ISU Buzau. Actiunile s-au concentrat in Bucuresti si Iasi unde, conform scenariului, cutremurul a produs importante pagube si sute de morti si raniti.

Desi la primele ore dupa ce a fost data alarma, se vorbea si de implicarea ambulantelor private, la final, reprezentantii sistemului privat de sanatate se considera frustrati ca autoritatile i-au ignorat si nimeni nu a apelat la ei, desi se mobilizasera pentru a putea face fata unei astfel de solicitari. Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private a remis un comunicat de presa in care isi exprima dezamagirea fata de faptul ca servicile private au fost ignorate si de aceasta data, ca si in cazul tragediei de la clubul Colectiv.

 

Cristian Hotoboc

Cristian Hotoboc

In document, presedintele organizatiei, Cristian Hotoboc, califica drept discriminatorie decizia autoritatilor de a nu apela si la mediul privat, mai ales ca situatia prevazuta in scenariul exercitiului era una de o mare complexitate si gravitate. Potrivit acestuia, inca de la momentul declararii codului rosu de alerta, a luat legatura atat cu spitalele private si, mai ales, cu serviciile private de ambulanta, punandu-le in vedere sa se mobilizeze si sa fie pregatite in orice moment sa raspunda unei eventuale solicitari din partea coordonatorilor exercitiului. „Toata lumea era gata sa raspunda solicitarilor venite din partea Comandamentului intrunit marti si sa participe, impreuna cu Ambulanta de stat si cu echipajele SMURD, la exercitiul de interventie de urgenta in caz de cutremur. Apelul nu a venit, nici marti si nici miercuri. Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private considera discriminatorie decizia de a nu implica resursele private in niciun exercitiu ori simulare realizata pana in acest moment”, declara Cristian Hotoboc in comunicatul de presa.

 

spital privat (1)In continuare, acesta exprima, inca o data, disponibilitatea spitalelor si ambulantelor private de a participa la astfel de exercitii de simulare, sustinand ca se va adresa in acest sens institutiilor implicate in realizarea planului de interventie in astfel de situatii. Cristian Hotoboc nu se declara multumit de explicatia lui Raed Arafat, de a se decide neimplicarea servicilor medicale private. Secretarul de Stat a invocat faptul ca personalul din mediul privat este acelasi cu cel din spitalele publice, in sensul ca medicii si asistentii medicali lucreaza atat in spitalele publice, cat si in mediul privat. „Nimic mai neadevarat. Sigur, sunt si situatii in care un medic sau un asistent medical lucreaza in ambele servicii, dar in niciun caz acest lucru nu este regula, asa ca personal ar fi existat. Era la datorie, astepta doar un apel. Sper ca toti cei care realizeaza un astfel de plan de interventie sa gestioneze in viitor toate resursele disponibile, publice si private, avand un singur scop – salvarea de vieti omenesti”, sustine Hotoboc, in comunicatul Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

 

ambulantaIn ceea ce priveste exercitiul, autoritatile au prezentat aseara concluziile preliminare, din care reiese ca unele lucruri s-au imbunatatit, insa mai exista suficiente puncte slabe la care trebuie lucrat. Pe parcursul celor doua zile au fost mobilizati peste 6.000 de oameni si peste 600 de mijloace tehnice, fiind vorba de un exercitiu fara precedent pana acum.

Ca punct de referinta in realizarera concluziilor preliminare a fost luat momentul dezastrului din clubul Colectiv, ministrul de Interne, Dragos Tudorache, declarand ca „situatia s-a imbunatatit in ceea ce priveste structura de comanda, care s-a dovedit acum bine definita, in sensul ca nu am mai avut situatia ca doi-trei oameni de la acelasi nivel sa-si asume comanda in acelasi timp”.

 

simulare cutremurLa capitolul „puncte slabe”, ministrul a enumerat timpii de reactie si comunicarea cu cetatenii si mass-media, coordonarea dintre echipele de cautare-salvare si cele care s-au ocupat de asistenta sinistratilor, precum si procedura greoaie de luare a unor decizii cu caracter normativ.

In ceea ce priveste serviciile de ambulanta si spitalele, ministrul de Interne a dat exemplul unor cazuri concrete in care s-a intervenit cu dificultate la urgentele reale, pe fondul exercitiului, asa cum a fost cazul de la Iasi, unde o ambulanta a ajuns cu patru ore intarziere pentru a prelua o pacienta cu probleme psihice, care a stat pe marginea drumului, dezbracata in ger si incoerenta, din cauza ca toate mijloacele disponibile erau mobilizate la exercitiu. Totodata, ministrul a  a precizat ca au existat spitale care, desi au activat planul alb, nu au pus si in practica masurile care se impuneau.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*