Spitalul Judetean din Targu Mures, reclamat la DNA de Ministerul Sanatatii

6 iulie 2016 | 0 comentarii |

Se pare ca in urma unui control de rutina, Corpul de control al Ministerului Sanatatii a descoperit „nereguli grave” privind achizitiile de dezinfectanti, precum si in derularea programului de reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului SCJU Tg. Mures cu finantare  din fonduri europene.

 

spitalMinisterul Sanatatii anunta ca va sesiza DNA dupa controlul de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, unde Corpul de Control a efectuat, in luna mai, o verificare, in urma careia a constatat mai multe nereguli.

Achizitia de dezinfectanti in anul 2016  s-a facut prin licitatie deschisa in cadrul careia a fost restrictionat artificial participarea firmelor ofertante in favoarea companiilor Hexi Pharma si Al Carina. Metoda folosita a fost introducerea unor standarde de calitate suplimentare in mod eronat si nejustificat, standarde care nu se aplica produselor achizitionate”, se mentioneaza in comunicatul de presa remis de Ministerul Sanatatii, in urma intocmirii raportului de control.

Intre exemplele mentionate regasim achizitia de dezinfectanti de suprafete, pentru care „au fost mentionate standarde specifice sistemelor apoase sau instrumentarului medical”, sau achizitia de dezinfectanti de nivel inalt pentru suprafete critice la care „prin stergere au fost introduse standarde specifice dezinfectantilor industriali”. Potrivit Ministerului Sanatatii, la unii dezinfectanti nu au fost cerute standardele obligatorii, ci inlocuite cu altele. Mai exact, la dezinfectantii prin stergere pentru blocul alimentar, nu s-au solicitat cerintele specifice.

 

contractCorpul de Control al Ministerului Sanatatii a identificat, de asemenea, mai multe nereguli in ceea ce priveste derularea programului de reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului SCJU Tg. Mures, cu finantare  din fonduri europene (Prgramul Operational Regional.

O parte a instrumentarului achizitionat si receptionat nu era utilizat la data controlului. Inspectorii au gasit aparatura sigilata pentru sectiile de Chirurgie Ortopedie Pediatrica si pentru sala de aplicare de ghips, in timp ce personalul folosea in continuare un instrumentar uzat si necorespunzator”, se mentioneaza in comunicatul remis de MS, care mentioneaza ca instrumentarul a fost desigilat de Corpul de Control care a si dispus folosirea acestuia.

 

contract-medicTotodata, inspectorii ministeriali au descoperit ca desi in proiect si in caietul de sarcini sunt specificate 14 cabinete medicale care urmau sa fie modernizate cu fondurile europene, echipa de controlul „a identificat alte doua cabinete (Planificare familiala si Reumatologie) care au fost dotate cu aparatura desi nu erau cuprinse in proiect sau in documentatia de licitatie. Echipamentul repartizat cabinetului de planificare familiala (ecograf cu sonda vaginala) nici nu putea fi folosit, pentru ca avea instalat un sistem de operare versiune demo specific pentru cardiologie. Pentru a functiona este necesara achizitionarea unei sonde tip Doppler si a softurilor pentru obstetrica-ginecologie. Cu acelasi instrumentar au fost dotate si doua cabinete de obstetrica-ginecologie”.

Avand in vedere constatarile Corpului de Control, raportul va fi inaintat de Ministerul Sanatatii catre Directia Nationala Anticoruptie pentru analizarea unor eventuale fapte de natura penala, se mai arata in comunicatul MS.

 

dezinfectantiLa sfarsitul lunii mai, dupa scandalul Hexi Pharma, Corpul de Control al Ministrului Sanatatii a anuntat ca face verificari la mai multe unitati medicale intre care si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures, pentru a se verifica modul in care au fost incheiate ultimele contracte de cumparare a dezinfectantilor.

Au fost vizate trei contracte incheiate in decembrie 2015, toate intr-o singura zi, cu o valoare totala record de 15 milioane de lei, intre care un singur contract, de aproximativ 10 milioane de lei, a fost atribuit firmei Al Carina SRL. Potrivit anuntului de atribuire din SEAP, e vorba de un acord cadru pe trei ani, de furnizare antiseptice si dezinfectante.

Celelalte doua contracte, in valoare de aproximativ 4,5 milioane de lei, respectiv, de un milion de lei, au fost incheiate cu Hexi Pharma si General Medical Active SRL.

Potrivit Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei, 20 de spitale din tara au cumparat, in perioada 2009-2015, dezinfectanti si medicamente in valoare de peste 101,7 milioane lei de la Hexi Pharma, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Oradea si cel din Craiova fiind in topul achizitilor. Spitalul Clinic de Urgenta din Targu Mures si cel din Valcea conduc in topul spitalelor cu cele mai mari achizitii de la Hexi Farma – firma clona a Hexi Pharma.

 

Dr. Claudiu Puiac

Dr. Claudiu Puiac

Dupa anuntul facut de Ministerul Sanatatii in privinta sesizarii DNA, managerul SCJU Targu Mures, dr. Claudiu Puiac, a declarat ca achizitia de dezinfectanti s-a facut prin licitatie electronica si ca nu au fost contestatii nici fata de aceasta, nici fata de caietul de sarcini, asa ca asteapta ancheta.

 „Daca Corpul de Control al Ministerului Sanatatii care a efectuat in luna mai o verificare la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures considera ca sunt fapte pentru care trebuie sa se pronunte DNA, atunci asteptam ancheta DNA si in functie de rezultatele anchetei vom vedea daca dansii au dreptate sau nu. De introducerea acestor standarde de calitate in mod «eronat si nejustificat» trebuie sa raspunda cel care a intocmit caietul de sarcini. Pe de alta parte, avand in vedere faptul ca achizitia de dezinfectanti la SCJU Targu Mures s-a facut printr-o licitatie electronica si acest caiet a stat pe SEAP 45 de zile daca nu ma insel si nu au existat nici clarificari, nici contestatii din partea altor firme, nu stiu de ce se considera ca aceste standarde sunt nejustificate”, a declarat Claudiu Puiac, citat de presa locala, mentionand ca el nu a contribuit la elaborarea caietului de sarcini si nici nu a impus vreo conditie personalului specializat care s-a ocupat de aceasta problema.

 

dnaIn privinta constatarii potrivit careia derularea programului de reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului SCJU Targu Mures cu finantare din fonduri europene (Programul Operational Regional), dr. Puiac sustine ca proiectul respectiv s-a derulat prin Consiliul Judetean Mures, asa ca nici in acest caz nu se considera vinovat.

Ca a fost gasita aparatura sigilata si neutilizata, raspunde seful de sectie si raspund cei din Ambulatoriu, care nu au utilizat aparatura. Chiar nu putem verifica fiecare medic in parte si fiecare cabinet medical cum desfasoara activitatea medicala, este vina lor propriu-zisa, in conditiile in care nu cred ca de la nivelul conducerii SCJU Targu Mures a fost vreo decizie de a nu se utiliza aparatura achizitionata prin acest proiect derulat din fonduri europene”, a mai spus dr. Puiac.

Ministerul Sanatatii va sesiza Directia Nationala Anticoruptie dupa controlul de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.

Se pare insa ca unitatea medicala mureseana nu este singura vizata si ca „tavalugul” abia incepe sa se rostogoleasca…

 

 


Adaugati un comentariu


 

*