Spitalul Județean și Medinvest, beneficiarii celor 20 de paturi în plus finanțate de la buget pentru județul Buzău

18 mai 2018 | 0 comentarii |

Două paturi în plus au fost repartizate și Spitalului CFR, la încheierea noului contract cu CJAS, dar acestea provin din redistribuirea operată din totalul deja existent.  

 

Într-un sistem medical plin de probleme, disfuncționalități și proteste, iată că se mai întâmplă și lucruri bune. Ce-i drept, mai puține decât cele rele sau mai puțin vizibile, dar merită și acestea semnalate, pentru a avea o imagine realistă și pentru a contribui, cu toții, ca lucrurile să se schimbe în bine, chiar dacă pentru asta trebuie să se facă eforturi mai mari decât ar fi normal.

Pe lângă faptul că în spitale sunt salvate, zilnic, sute de vieți, că în cabinetele medicale se fac consultații, în ciuda problemelor generate de sistemul informagtic sau de legislația nu tocmai favorabilă medicilor și pacienților, în farmacii se eliberează medicamente și în laboratoare se fac analize și investigații, se fac în continuare investiții în aparatură medicală și se deschid noi unități medicale, ori se modernizează cele existente.

La Buzău, unul dintre elementele pozitive pe care ar trebui să le avem în vedere este acela că, pentru prima dată în ultimii 28 de ani, Spitalului Județean de Urgență, cea mai mare unitate medicală din județ, unde ajung cele mai dificile cazuri medicale, i s-au alocat paturi în plus, nu i s-au tăiat, așa cum s-a tot întâmplat cu fiecare restructurare și reformare a sistemului, după 1990.

 

Claudiu Damian, Raluca Alexandru

Așadar, după ce au fost analizate argumentele cu care autoritățile locale s-au prezentat la Ministerul Sănătății, în luna aprilie, spitalelor buzoiene li s-au aprobat 20 de paturi în plus la finanțare din Fondul Asigurărilor Sociale de Sănătate.  Felul în care acestea au fost repartizate la nivel local a aparținut Comisiei mixte CJAS-DSP, care în baza unei analize de oportunitate și a indicatorilor de performanță din fiecare unitate medicală în parte, a decis că trei spitale primesc paturi în plus.

CJAS a contractat servicii pentru  pe anul în curs, cu toate cele 9 spitale publice și private de pe raza județului. Spitalul Județean de Urgență Buzău are finanțate 802 paturi (cu 10 mai mult decât a avut în anul precedent), Spitalul Municipal Rm. Sărat – 339 de paturi, Spitalul Orășenesc Nehoiu -113 paturi, Spitalul de Boli Cronice Smeeni -30 de paturi, Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca – 416 paturi (din care 305 paturi pentru măsuri speciale – Cod Penal, unitatea medicală buzoiană fiind singura din țară care asigură servicii medicale și pentru minori  care necesită măsuri speciale de siguranță), iar pentru Spitalul CF Galați – Secția Buzău, 65 de paturi (cu 2 mai mult). Unitățile medicale private au 163 de paturi finanțate, respectiv, Spitalul Sf. Sava – 61 (63 anul trecut), Ecomed Vintilă Vodă are 27 de paturi, iar 10 paturi au fost repartizate noului Spital de Boli Cronice și Îngrijiri Paliative Medinvest”, a detaliat președintele CJAS Buzău, Raluca Alexandru.

 

Pentru Spitalul Județen de Urgenă Buzău, cele 10 paturi în plus înseamnă, după cum a precizat Claudiu Damian, managerul unității medicale, în primul rând „posibilitatea de a suplimenta numărul de paturi în secțiile deficitare, unde de multe ori suntem în situația de a avea mai mulți pacienți decât paturi disponibile. În ultimii 10 ani, Spitalului Județen de Urgență Buzău i s-au desființat 50 de paturi. Acum este prima dată când ni se dau. La fel de important este că având mai multe pauri finanțate, crește bugetul spitalului și astfel puteam acoperi mai bine cheltuielile necesare. Semnificativ este și faptul că, dacă în 2014 aveam un ICM (case-mix, indicele de complexitate a cazurilor) sub 1, acum am ajuns la 1,282.  La creșterea performanței spitalului a contribuit, trebuie să recunoaștem, și procesul de acreditare, care ne-a obligat, practic, să îmbunătățim mulți dintre indicatori. Cu sprijinul Consiliului Județean, al Ministerului Sănătății, din fonduri europene și din fonduri proprii, s-au realizat numeroase investiții în modernizarea și dotarea unității medicale, care au permis creșterea calității serviciilor și confortului pacienților, condiții mai bune pentru personalul medical, dar și realizarea unor intervenții care nu se făceau la Buzău și chiar premiere medicale”, a explicat managerul Damian, menționând că în perioada imediat următoare, pacienții buzoieni vor beneficia de noul Laborator de Radiologie și Imagistică, după care se vor extinde, reabilita, moderniza și dota Blocul Operator și Unitatea de Primiri Urgențe.

 

Paul si Gabriela Costache

În ceea ce privește alocarea celorlalte 10 paturi în plus finanțate de la buget, aprobate de Ministerul Sănătății pentru județul Buzău, acestea se vor regăsi în structura noului Spital ce va fi inaugurat în județul Buzău, de Clinica privată Medinvest. „Este vorba despre un spital de boli cronice și îngrijiri paliative amenajat și dotat la standarde europene, care va fi coordonat de dr. Paul Costache. Unitatea medicală are în structura sa 57 de paturi, din care 32 pentru boli conice și 25 pentru îngrijiri paliative, care se va inaugura pe 25 mai, la ieșirea din Buzău, spre Mărăcineni. Din cele 10 paturi pentru care am încheiat contract cu CJAS, 7 vor fi pentru îngrijiri paliative, iar 3 pentru boli cronice (medicină internă)”, a declarat pentru SănătateaBuzoiană.ro reprezentantul Centrului Medical Medinvest, Gabriela Costache.

Unitatea medicală are, deocamdată, 30 de angajați, medici, asistenți medicali și personal auxiliar, la care se vor adăuga 7-8 medici care vor colabora cu spitalul pentru asigurarea serviciului de gardă.

În județul Buzău, cele 9 spitale publice și private dispun de un total de 2.570 de paturi, din care 1.863 de paturi sunt finanțate de la Bugetul Fondului de Asigurări de Sănătate, 1.765 dintre acestea regăsindu-se în cele 6 spitale publice, iar 98 în cele private.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*