Spitalul Militar Central – 185 de ani de istorie

14 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Denumita initial, „Spitalul pentru oastea pamanteasca”, unitatea medicala si-a adus aportul in cele mai importante momente ale istoriei, devenind etalon pentru medicina  militara romaneasca.

 

G-ral. dr. Florentina Ionita Radu

G-ral. dr. Florentina Ionita Radu

Pe data de 13 Septembrie nu doar pompierii au fost in sarbatoare, ziua avand o semnificatie deosebita si pentru istoria medicinei militare romanesti. Este data la care, in urma cu 185 de ani, a fost semnat actul de nastere a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila. De-a lungul acestor ani, unitatea medicala a fost si a ramas una dintre cele mai prestigioase institutii ale sistemului de Sanatate din Romania, istoria sa confundandu-se cu cea a medicinei militare romanesti, domeniu in care este etalon.

Pentru a marca momentul aniversar, in cursul zilei de ieri a avut loc o festivitate dedicata implinirii a 185 de ani de la infiintarea spitalului, ocazie cu care generalul de brigada dr. Florentina Ionita Radu, comandantul unitatii, a facut o rememorare a principalelor momente din istoria spitalului.

Aceasta istorie incepe pe 13 septembrie 1831, cand spatarul Alexandru Ghica, care era pe atunci „seful ostirii”, primeste ordin sa organizeze de urgenta un „Spital pentru Oastea Pamanteasca”. Acesta ii deleaga atributiile medicului Johann Georg Andreas Grunau, care intocmeste proiectul spitalului ostasesc, prima institutie de acestfel din tara. Astfel, anul 1831 a fost considerat ca data oficiala, de nastere, a Spitalului Militar,  sediul sau numindu-se, pentru inceput, „Lazaretul Regimentului 1”, in cadrul Manastirii Mihai Voda.

 

spitalul militar frontMedicul german a fost si primul sef al institutiei, pana in 1837, perioada in care a avut si o contributie importanta, dar mai putin cunoscuta, la inceputurile invatamantului medical militar din Tara Romaneasca, organizand pregatirea profesionala a primilor ostasi sanitari si a felcerilor.

In 1853, la conducerea spitalului este numit medicul Carol Davila, moment ce coincide cu inceputul reformei fundamentale a acestei unitati. Totodata, cu sosirea in tara a lui Davila incepe o noua etapa, reformatoare nu numai a Spitalului Militar Central, ci si a celorlalte servicii sanitare ale ostirii. Eforturile sale, se vor indreapta in directia modernizarii si optimizarii serviciului medico-militar dar si in cea a formarii cadrelor necesare misiunii importante de asistenta sanitara a armatei.

Intre 1859 si 1883, spitalul militar functioneaza intr-un local din strada Stirbei Voda, cladire in care isi are in prezent sediul Directia Nationala Anticoruptie, iar in anul 1883, Ministerul de Razboi a alocat 1.370.000 lei pentru achizitionarea suprafaei de 828 de metri patrati de teren langa Gara de Nord, vecinatate favorabila transportului vagoanelor cu raniti.

 

spitalul militar vechiIn anul 1859, unitatea capata denumirea de Spitalul Militar Central iar 30 de ani mai tarziu se muta intr-o locatie noua, dotata cu 324 de paturi, fiecare sectie avand localul sau propriu. In aceasta perioada ca Spitalul Militar Central a fost primul spital din Europa dotat cu lumina electrica si spalatorie cu aburi si tot in atunci, devine centrul investigatiilor diagnostice performante, a activitatilor terapeutice complexe, precum si o baza a cercetarilor stiintifice pentru medicina romaneasca.

In timpul primului razboi mondial, spitalul a fost evacuat dupa ce trupele de ocupatie au pus stapanire pe Capitala, unitatea mutand-se la Iasi. A revenit in Bucuresti in 1918, insa vechiul sediu fusese ditrus si devastat de trupele germane si austro-ungare, asa ca a fost nevoie de mai bine de un an de reparatii capitale. Si-a reluat activitatea normala in 1919, dispunand atunci de un numar de 700 de paturi.

In 1941, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, Spitalul Militar Central isi schimba profilul din spital militar de pace in spital mixt de zona interioara. Trei ani mai tarziu, este grav avariat in urma bombardamentelor aeriene din primavara anului 1944, iar pentru continuarea activitatii medicale, acesta este dispersat pe trei pavilioane.

Dupa ce razboiul a luat sfarsit, spitalul intra in 1946 intr-o noua etapa de transformare si adaptare la cerintele actuale de atunci, continuand activitatea didactica, stiintifica si dialogul cu spitale militare din tara si din strainatate, precum si cu spitale si clinici civile.

 

florentina ionita raduDupa 1979, celor 7 pavilioane construite in 1889 si care au fost modernizate si consolidate, li se adauga alte constructii de tip monobloc, adaptate noilor cerinte ale vremii.

In cadrul alocutiunii pe care a rostit-o cu ocazia festivitatii dedicate aniversarii spitalului, gral. dr. Florentina Ionita Radu a tinut sa ii aminteasca si pe cei care s-au format si s-au afirmat de-a lungul timpului in cadrul spitalului, devenind personalitati de marca ale medicinei militare romanesti. Au fost evocati astfel Athanase Demosthen, Zaharia Petrescu, Ioan Vercescu, Mihai Butoianu, Constantin Zamfir, Bogdan Marinescu, Gheoghe Niculescu, Traian Oancea, Iuliu Suteu, Eugeniu Mares, Costachescu Gheorghe, Gheorghe Stanicioiu, Dimitrie Noica, Gheorghe Gaitan, Scarlat Longhin, Mircea Olteanu, iar dintre personalitatile contemporane Vasile Candea, Victor Voicu, Dumitru Constantin Dulcan, Dan Mischianu, Ion Tintoiu, Dan Manastireanu, Ionel Cimpeanu, Petre Bratila, Serban Marinescu, Mihai Bana, Penelope Marinescu, Ion Timaru, Theodor Horvat.

Seria de evenimente dedicate implinirii a 186 de ani de istorie a SUUMC, continua, in perioada 28 septembrie – octombrie, cu un eveniment stiintific organizat sub egida „Zilele Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila” care se va desfasura sub forma unei serii de conferinte si dezbateri pe teme medicale.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*