Spitalul Militar Central, etalon de profesionalism si dedicare

11 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Ministrii Apararii si Sanatatii, prezenti la festivitatea de deschidere a Zilelor SUUMC au laudat activitatea unitatii militare si profesionalismul cu care sunt acordate serviciile medicale.

 

Mihai Fifor – ministrul Apararii

In aceasta dimineata a avut loc festivitatea de deschidere a celei de-a saptea editii a Zilelor Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central (SUUMC) Dr. Carol Davila, o suita de manifestari stiintifice care se va desfasura pe parcursul a patru zile, cu participarea unor personalitati de prestigiu ale lumii medicale si mediului academic. Evenimentul este organizat de SUUMC, in colaborare cu UMF Carol Davila, Universitatea Titu Maiorescu, Asociatia Medicilor si Farmacistilor Militari din Romania si revista de Medicina Militara. La festivitatea de inaugurare a ciclului de evenimente au fost prezenti reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, ai Guvernului, ai institutiilor si autoritatilor publice centrale, precum si membri marcanti ai mediului academic din Romania.

Printre invitati s-a aflat, asa cum era de asteptat, ministrul Aparatii Nationale, Mihai Fifor,  dar nu a lipsit nici ministrul Sanatatii, Florian Bodog, care in ciuda faptului ca avea o zi tensionata si incarcata, a raspuns invitatiei conducerii unitatii medicale. Cei doi ministri au avut discursuri elogioase cu privire la activitatea si rezultatele Spitalului Militar Central, insa ministrul Fifor s-a declatat in acelasi timp „usor dezamagit” de anumite aspecte din sistemul medical militar, spunand ca trebuie indreptate cat de curand.

 

In cadrul discursului sustinut cu prilejul deschiderii evenimentului, comandantul spitalului militar, generalul doctor Florentina Ionita Radu, pe langa prezentarea bilantului activitatii si sublinierea progreselor spitalului si profesionalismului cadrelor medicale, a anuntat, in premiera, ca SUUMC va inaugura primul Centru integrat de medicina nucleara din sistemul public. Noul centru urmeaza sa devina functional incepand de anul viitor, fiind destinat despistarii si investigarii afectiunilor oncologice si cardiovasculare.

„In momentul in care acest centru va fi functional, va fi primul centru dintr-un spital public care se va adresa masei largi a publicului, motiv pentru care speram ca, in cel mai scurt timp, pacientii care au afectiuni oncologice si afectiuni cardio-vasculare ce se preteaza la a fi investigate cu aceasta noua metoda imagistica sa se adreseze Spitalului Militar Central. Deja echipamentele se instaleaza, problema mai dificila este cu avizele pe care trebuie sa le obtinem de la autoritatea in domeniu, care avizeaza tot ce inseamna echipamente radiologice si de medicina nucleara. Trebuie intrunite o serie de criterii si speram ca la inceputul anului viitor sa ne putem adresa primilor pacienti” a declarat dr. Florentina Ionita Radu, adaugand ca la nivelul uinitatii medicale exista deja medici specializati care sa lucreze cu noua aparatura.

 

Florian Bodog s-a declarat de-a dreptul impresionat de ritmul in care spitalul militar bucurestean evolueaza, subliniind faptul ca in decurs de doar patru ani, activitatea de programe de sanatate a crescut cu 400%. Unitatea medicala a ajuns astfel sa deruleze in prezent 32 de programe de sanatate, ministrul Bodog asigurandu-i pe medicii de aici de tot sprijinul sau si al ministerului pe care il conduce, pentru a desfasura noi activitati.

In acest sens, ministrul a amintit conceptul de „medicina operationala”, un termen nou, despre care a recunoscut ca nu auzise pana acum. „Am avut o discutie cu ministrul Apararii in ceea ce priveste conceptul de medicina operationala. Va marturisesc ca nu aveam foarte multe date despre acest concept, dar sunt deschis. Sa dam acelasi exemplu pe care l-am dat in urma cu doi ani cand am avut nefericitul eveniment de la Colectiv, atunci cand Spitalul Militar si toate structurile militare s-au mobilizat exemplar si, din cate stiu, si acum acordati servicii medicale pentru pacientii de la Colectiv. Prezenta mea aici este o garantie ca Ministerul Sanatatii este partenerul dumneavoastra”, a declarat Florian Bodog cu aceasta ocazie.

 

Cu acelasi prilej, Mihai Fifor, ministrul Apararii, a vorbit depre conceptul despre „medicina militara” care, in opinia sa trebuie sa fie regandit in Romania, intrucat si-a pierdut in ultima vreme din sensul sau de baza. „Am avut mai multe discutii in ultima perioada despre cum trebuie regandita si reasezata ideea de medicina militara in aceasta tara. Am discutat cu colegii cum facem daca maine ni se solicita de catre partenerii nostri sa deplasam in teatre de operatiuni un spital militar. Suntem pregatiti sa infruntam aceasta provocare? Putem raspunde unei asemenea solicitari in orice moment? Cred ca este un lucru la care trebuie sa ne gandim. Oricand, Romania poate sa aiba nevoie de dumneavoastra in regim de urgenta si atunci trebuie sa fim pregatiti pentru asta. Poate nu este rau sa regandim inclusiv zona aceasta de invatamant academic militar. Este nevoie sa putem forma din nou ceea ce inseamna medic militar si, subliniez, medic militar. Am discutat cu primul ministru Mihai Tudose si vom avea tot sprijinul pentru a reaseza aceasta idee de medicina militara in Romania”, a declarat acesta.

 

Florentina Ionita Radu

Florentina Ionita Radu a mentionat, de asemenea, ca „in acest cadru festiv, medicina militara, prin Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central «Dr. Carol Davila», isi va onora creatorii de scoala si formatorii de generatii prin conferirea Premiilor Medicinei Militare din Romania, respectiv Premiul de excelenta in medicina militara si Premiul General Dr. Carol Davila pentru intreaga activitate — «decan de varsta al medicilor militari»”.

Potrivit organizatorilor, anul acesta, conferinta isi propune sa vina cu „un suflu nou”, prin amplificarea si fundamentarea noilor concepte aplicate in medicina moderna, concepte care vor fi dezbatute in cadrul meselor rotunde, cursurilor, workshopurilor, sesiunilor interactive si prin transmisii in direct.

Comandantul SUUMC a precizat, totodata, ca in curand va functiona si Centrul de Stroke, in care vor fi tratate urgentele neuro-vasculare. Florentina Ionita Radu a subliniat faptul ca ultimii ani au fost o „mare provocare” a managementului organizational, axat, in principal, pe demersurile protejarii valorilor resursei umane angrenate in activitatea specifica, indeplinind astfel, pentru prima data, normativele de personal stabilite de MS.

 

Mentionand ca nu subestimeaza capacitatea militara medicala, Mihai Fifor s-a declarat insa si usor dezamagit” de faptul ca anul acesta, pe locurile de rezidentiat repartizate medicinei militare erau in pregatire 16 medici in medicina de familie. „De acord, este nevoie de aceasta specializare, dar, stimati colegi, in teatrele de operatii mergem cu medicina de familie? Va rog sa reflectati la lucrul acesta! Cred enorm de mult in militarii romani, cred enorm in medicii militari si va rog sa luati aceste lucruri exact cum le spun. Ajutati-ma sa pot sa ajut aceasta bransa, pentru ca este nevoie sa aratam ca medicina militara romaneasca este cu adevarat ceea ce a fost intotdeauna, motiv pentru care aceasta tara a fost intotdeauna respectata”, a mai declarat ministrul Apararii.

Evenimentul a constituit si prilejul unei intalniri emotionante cu veteranii, cu eroii din teatrele de operatiuni, cu fosti medici ai SUUMC datorita carora unitatea medicala a putut sa-si consolideze statutul de ELITA.

 

Sursa foto: Facebook – Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central

 


Adaugati un comentariu


 

*