Spitalul Militar Central se extinde si se modernizeaza

Cu prilejul Zilei Medicinei Militare, conducerea spitalului a anuntat ca un centru pentru marii arsi, un nou corp de cladire care se va inalta pe 12 etaje si va dispune de peste 30 de sali de operatie, precum si un heliport vor completa structura unitatii medicale.

 

Spitalul Militar Central

Spitalul Militar Central din Capitala se va afla, in urmatorii trei ani, intr-un amplu proces de extindere si modernizare. Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a aprobat in urma cu o luna, un proiect depus de unitatea medicala, in acest sens.

Comandantul SUUMC, generalul de brigada medic Florentina Ionita Radu, a explicat ca lucrarile vor incepe in viitorul apropiat si vor presupune construirea unui nou corp de cladire, cu 12 etaje si peste 30 de sali de operatie, a unui centru pentru marii arsi precum si a unui heliport pe care sa poata ateriza elicopterele care transporta catre spital pacienti in stare grava. Pentru realizarea proiectului, care se va finaliza peste trei ani, unitatii medicale ii vor alocate  fondurile necesare.

La acest moment, cred ca suntem singurul spital care se poate grupa pe functiuni de acuti si cronici, iar aceasta noua constructie, care se va uni cu vechiul bloc chirurgical, va reprezenta partea de acuti a spitalului. Tot in acest pavilion va fi amenajat si un centru pentru tratarea marilor arsi, cu sala de operatie si terapie intensiva dedicata. Noul pavilion va avea amplasat, deasupra, un heliport. Aceasta inseamna ca ceea ce ne-am propus in urma cu trei ani prinde contur si toate demersurile facute de noi anterior nu au fost doar un vis frumos”, a declarat dr. Florentina Ionita Radu.

 

G-ral dr. Florentina Ionita Radu

Totodata, vechile pavilioane ale spitalului militar, dintre care unele au fost declarate monumente istorice, vor fi renovate si redistribuite unor sectii care abordeaza patologia cronica, cum ar fi sectiile Dermatologie, Oncologie, Radioterapie, Psihiatrie sau cele care necesita circuite speciale precum Pneumoftiziologia sau Bolile Infectioase.

In cadrul aceluiasi proces de modernizare a unitatii medicale, un alt pavilion va primi destinatia de ingrijiri paliative si geriatrie, comandantul spitalului precizand ca se simte nevoia unor servicii medicale si pentru acest segment de populatie. „Din pacate, stresul cotidian declanseaza o serie de afectiuni care nu pot fi tratate in spitalele de urgenta, ele necesitand servicii medicale de lunga durata, sens in care incercam sa venim in intampinarea celor care au atata nevoie de atentia noastra si a institutiilor de protectie sociala”, a precizat in acest sens Florentina Ionita Radu.

 

Un alt obiectiv important pe care SUUMC vrea sa-l realizeze este constructia unui centru de sine statator pentru recuperarea neurologica, neuromotorie si post-traumatica pentru militarii raniti in teatrele de operatii. Centrul va asigura toate conditiile pentru desfasurarea tuturor programelor aplicate in domeniu, care au ca obiectiv recuperarea si reinsertia sociala rapida.

Spitalul va dispune si de un centru de invatamant medical, care va functiona in pavilionul C al cladirii, unde in care in prezent se afla morga spitalului. Acesta este o cladire emblematica pentru spital, dispunand de un amfiteatru in care s-au scolit numeroase generatii de medici militari si va fi reabilitat in intregime. Dupa 1989, pavilionul respectiv s-a degradat foarte mult, amfiteatrul a fost inchis, iar corpul de cladire a fost transformat in morga. „Eu consider ca este o datorie pentru mine si pentru cei din generatia mea, care am beneficiat de facilitatile oferite de aceasta cladire, sa repunem in drepturi ceea ce pentru unii nu inseamna, poate, prea mult, dar pentru noi inseamna totul – cinstirea memoriei celor care ne-au fost mentori. Aceasta cladire va beneficia de amfiteatre si sali de curs, fiind destinata formarii si perfectionarii tinerilor care opteaza pentru o cariera in medicina militara, respectiv pentru studenti si rezidenti”, a subliniat dr. Florentina Ionita Radu.

 

Aceste precizari au fost facute in contextul Zilei Medicinei Militare, care se sarbatoreste astazi. Ziua de 21 august 1862 reprezinta data la care domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de infiintare a corpului de ofiteri sanitari. Astfel, prin Inaltul Decret Domnesc nr. 4.629, a luat fiinta Corpul Ofiterilor Sanitari din Armata, atestandu-se medicina militara ca element specializat pentru asigurarea sanatatii efectivelor militare.

Dupa acest moment important, istoria medicinei militare se contopeste cu istoria militara a Romaniei, personalul sanitar al armatei implicandu-se in momentele cruciale ale istoriei precum  Razboiul de Independenta, Razboiul de reintregire nationala, cel de-al Doilea Razboi Mondial, dar si in zilele noastre, prin participarea cu spitale militare de campanie in cadrul fortelor de mentinere a pacii din diferite teatre de operatiuni din lume, alaturi de ceilalti reprezentanti ai Armatei Romaniei.

 

Medicina militara inseamna atat stiinta si arta de a ingriji cu o inalta conduita morala, deontologica si profesionala, cat si un legamant sacru de aparare a tarii si a poporului, chiar si cu pretul vietii, afirma comandantul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”, g-ral dr. Florentina Ionita-Radu, in mesajul transmis cu ocazia Zilei Medicinei Militare. Aceasta spune ca, atat in calitate de medic, cat mai ales ca manager al spitalului, a inteles ca asteptarile intregii societatii fata de medicina militara sunt foarte mari, indiferent ca este vorba de pace sau de razboi.

De la unitatea pe care am onoarea sa o conduc se asteapta mai mult — sa fim un spital regional performant, care sa asigure, in deplina siguranta si la inalte standarde, un act medical ultraperformant, comparabil cu cel acordat de un spital de specialitate din strainatate, dar, in acelasi timp, pe timp de razboi sa devenim o unitate medicala militara de elita, de ROL 4, capabila sa acorde asistenta medicala la standardele solicitate de aliatii nostri din cadrul NATO”, transmite comandantul SUUMC.

Conducerea SUUMC le-a urat „sanatate si impliniri celor care, cu profesionalism si responsabilitate, isi dedica activitatea pentru a trata si salva vieti. La multi ani!

 

*Redactia Sanatatea Buzoiana ureaza intregului personal medical militar  La Multi Ani! 

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*