„Spune DA! Sustine donarea de organe!” a strabatul Vestul

27 octombrie 2014 | 2 comentarii |

Asociatia Transplantatilor din Romania a incheiat cu succes editia 2014 a campaniei de informare privind acordul prezumat pentru donarea de organe si a IV-a editie a Conferintei nationale anuale „Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia”.

 

OradeaAsociatia Transplantatilor din Romania (ATR) a avut o saptamana „plina” de evenimente. La Timisoara (24 octombrie), odata cu a IV-a Conferinta anuala, ATR a pus punct editiei 2014 a campaniei „Spune DA ! Sustine donarea de organe!”, dupa ce voluntarii asociatiei au avut intalniri cu transplantatii si locuitorii din Oradea (21 oct), Arad (22 oct) si Timisoara (23 oct). Editia din acest an este o continuare a actiunilor din anii trecuti, in care voluntarii ATR au strabatut Sudul, Sud-estul si Estul tarii, in scopul „cresterii gradului de constientizare a populatiei cu privire la importanta dezvoltarii unui curent favorabil in societatea civila privind donarea de organe, pentru a veni in ajutorul numarului mare de pacienti de pe listele de asteptare si pentru care transplatul reprezinta ultima si singura solutie salvatoare”, dupa cum sustine Gheorghe Tache, presedintele ATR.

 

Nicolae Baniciou si  Vasile Ciurchea

Nicolae Baniciou si Vasile Ciurchea

La inceputul campaniei din acest an, ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, le-a urat succes voluntrailor ATR si le-a transmis un mesaj de incurajare, apreciind campaniile de informare, cu atat mai mult cu cat „activitatea de transplant este esentiala pentru un sistem medical modern” si „la fel de importanta este constientizarea importantei actului de donare, care poate salva astfel vieti”.

Implicarea pe care CNAS o are, cu precadere in viata post-transplant a pacientilor, a fost reflectata de Vasile Ciurchea, presedintele institutiei. Apreciind activitatea ATR, acesta a spus ca acorda o atentie deosebita pacientilor transplantati, iar „Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ii revine misiunea de a asigura tratamentul necesar acestor pacienti pentru tot restul vietii, prin intermediul Programului National de Tratament al Starilor Posttransplant”.

 

ATR la OradeaIn fiecare zi de campanie si in fiecare oras, cei 14 voluntari ai ATR au organizat dimineata o conferinta de presa, dupa-maiaza au purtat discutii cu localnicii si au distribuit materiale informative, iar seara au aprins si au inaltat  lampioane in memoria donatorilor-ingeri.

Campania a debutat la Oradea, unde la conferinta de presa au fost prezente peste 50 persoane. „Ne bucuram sa avem alaturi de noi medici specialisti si cadre medicale cu competente pe linie de transplant, in frunte cu dr. Carmen Pantis (coordonatorul programului de transplant din Bihor – n.r.), factori decizionali ai administratiei locale, ai sistemului de sanatate si ai bisericii Romano-Catolice”, a spus in cuvantul sau de deschidere a conferintei de presa Gheorghe Tache, mentionand ca „activitatea de informare si constientizare a publicului cu privire la legalitatea si generozitatea actului donarii a devenit pentru asociatia noastra o traditie. In acest sens, ATR a organizat a VII-a editie a Campaniei «Spune DA ! Sustine donarea de organe!», in cadrul careia am continuat sa mergem in cat mai multe judet din tara, sa interactionam cu oamenii, iar prin exemplul nostru, ca beneficiari ai unui transplant, sa evidentiem sansa la o noua viata oferita prin acceptarea donarii”.

Invitatii prezenti au transmis multiple mesaje de incurajare si de sprijin pentru cei implicati in campania ATR, dar si mesaje motivationale pentru toate persoanele care au in vederea inscrierea ca potentiali donatori.

 

Dr.Ritli-OradeaDespre evolutia si beneficiile donarii de organe si a transplantului a vorbit si dr. Carmen Pantis, care a aratat ca „moartea cerebrala inseamna moarte cu siguranta, nu exista posibilitate de eroare” si ca dupa ordinul de ministru dat in 2012 de dr. Raed Arafat, s-a dublat numarul de donatori in 2013. „In 2012 erau 7 coordonatori de transplant acreditati. Acum sunt peste 35, in 47 de spitale acreditate. Sper sa ajungem de la 135 de donatori cati sunt acum, la 300-400. Prin campanii de acest tip exista sansa ca timpul de asteptare pentru transplant sa scada foarte mult”, a punctat dr. Pantis, amintindu-si ca in urma cu ceva timp, cand a fost „prima data in compania pacientilor cu transplant, cineva mi-a pus intrebarea: «Rinichi sau ficat?». Am ezitat un moment, apoi am raspuns: … «Cornee! ». Nu am indraznit sa spun ca sunt medic si nu pacient, in acea adunare a pacientilor beneficiari de transplant.”

La randul sau, conf. univ. dr. Ladislau Ritli, i-a felicitat pe reprezentantii ATR si a subliniat faptul ca activitatea acestora  „cu privire la informarea populatiei asupra actului donarii este de maxima importanta si necesara. Am considerat intotdeauna persoana transplantata o persoana aparte. ATR poate fi un exemplu pentru orice asociatie de pacienti cu boli cronice. Transplantul nu e o problema strict tehnica, e o problema psiho-sociala si de credinta. Am facut un studiu si doar 20% din populatie este dornica sa ofere cornee pentru transplant, insa 100% ar accepta sa primeasca de la cineva cornee daca ar avea nevoie. Trebuie sa echilibram procentele”, a subliniat fostul ministru al Sanatatii.

Finalul conferintei de presa a fost unul emotionant. Fiecare persoana din sala si-a spus numele si numarul de ani de la transplant.

 

ATR-ARAD4Donarea si relatiile cu pacientii au fost pricipalele subiecte de discutie si pentru pacientii, medicii si ceilalti invitati care au participat, in ziua urmatoare, la conferinta de presa de la Arad. Cu totii au constientizat importanta unor bune, permanente si constante relatii pacient-medic-decident, atat pentru activitatea de donare, cat si pentru viata pacientilor in stare post transplant.

In ciuda conditiilor atmosferice nu tocmai prielnice, presedintele Asociatiei, Gheorghe Tache, impreuna cu cei 14 voluntari, au interactionat atat cu medici, oficialitati, membri ai administratiei locale, preoti, cat si pacienti.

Trebuie sa mergem inainte! Am inceput ceva, mergem inainte cu pasi marunti, dar haideti un pic sa consolidam pasii astia si sa vedem realitatea asa cum este ea!“, si-a exprimat opinia Corina Crisan, care in conferinta de presa a cerut elaborarea unei legi pentru imbunatatirea sistemului medical din Romania.

Transplantul este una din formele de varf ale practicii medicale contemporane, care transforma suferinta in nadejde pentru mai multa viata“ a spus la randu-i preotul Maris Gabriel Cosmin, incurajand astfel donarea de organe si transplantul.

Ziua de la Arad a continuat cu un omagiu dedicat donatorilor de organe, la Catedrala Arhiepiscopala „Sfanta Treime, unde a avut loc o slujba de pomenire a donatorilor-ingeri.

 

ATR-Timisoara-spitalIn ziua urmatoare, echipa ATR a ajuns la Timisoara, unde a continuat sa desfasoare activitatile campaniei de informare.

Dupa obisnuita conferinta de presa, voluntarii ATR au mers la Spitalul Judetean de Urgenta Timis, unde au stat de vorba cu personalul medical si cu pacientii si au impartit materiale informative.

Dupa-amiaza, voluntarii ATR impreuna cu cei ai Crucii Rosii au discutat cu oamenii din oras si au distribuit materiale informative privind donarea informata de organe, in zonele aglomerate, iar seara, in memoria donatorilor-ingeri au fost aprinse lampioane care au brazdat cerul, ducand cu ele mesajele de recunostinta ale celor care au beneficiat de transplant.

Au fost abordate teme referitoare la harta transplantului in Romania; indicatia de transplant si accesul la transplant; monitorizarea pacientului transplantat; medicatia imunosupresoare; particularitati, drepturile si obligatiile pacientilor; cardul de sanatate si dosarul electronic; Programul national de transplant 2014 — 2015; nevoia de protectie sociala si accesul la protectie sociala al pacientului in stare post-transplant; dar si povesti de viata ale celor care au beneficiat de transplant si cum le-a schimbat viata acest tratament; traseul pacientilor care necesita transplant in sistemul sanitar romanesc.

 

Amali-Sandesc-Orban-TachePe 24 octombrie, ca parte a Campaniei, a avut loc a IV-a editie a Conferintei nationale anuale a ATR – „Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia”, eveniment organizat in colaborare cu Houston NPA si sustinut de Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva (SRATI). La conferinta au participat zeci de specialisti, intre care si secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Dorel Sandesc, pentru a dezbate situatia donarii de organe, a operatiilor de transplant si problemele cu care se confrunta un pacient transplantat.

Potrivit dr. Dorel Sandesc, desi Romania a inregistrat in ultimul an cea mai mare crestere a doatorilor, lista de asteptare a celor care au nevoie de organe este in continuare foarte mare. „Avem o misiune grea, la limita dintre viata si moarte. Moartea e ea insasi un proces. Cand noi declaram decesul si avem certificatul in mana, exista organe care mai traiesc, acela e momentul fara de intoarcere, dar care ne ofera perspective nebanuite”, a afirmat Dorel Sandesc, mentionand ca tara noastra a inregistrat in ultimii doi ani un adevarat fenomen al cresterii numarului de donori aflati in moarte cerebrala.

Spania detine numarul cel mai mare al donatorilor de organe (40 la un milion de locuitori), media europeana fiind de 20 la un milion de locuitori, in timp ce in Romania sunt doar patru la un milion. Recordul romanesc a fost inregistrat anul trecut cand, in 48 de ore s-au realizat sase operatii de transplant. Pentru ca numarul donatorilor sa creasca si in Romania a fost demarata campania „Spune DA! Sustine donarea de organe!”.

 

ATR-TimisoaraATR considera ca oamenii trebuie sa fie corect informati si sa stie ca in Romania exista o legislatie foarte severa in ceea ce priveste transplantul si un protocol strict. Exista o evolutie a legislatiei care a dus la o crestere favorabila a numarului de transplanturi, s-au deschis mai multe centre de coordonare de transplant, crescand totodata si numarul coordonatorilor de transplant. Acestia din urma nu mai fac munca voluntara ca pana acum, ci sunt platiti pentru asta.

In plus, odata cu punerea in functiune a Cardurilor de Sanatate, care includ o rubrica in care fiecare individ poate opta sa devina donator, s-a ivit o ocazie buna ca cetatenii sa se gandeasca serios la acest aspect, facand ca aceasta alegere sa fie personala, fara a mai trebui sa puna familia in dificultatea de a alege la un eventual moment dat.

La initiativa ATR, din acest an, 16 iulie a fost declarata ziua Donatorilor din Romania, venind in intampinarea doleantelor familiilor care au trecut prin experienta unui transplant. Pentru ca legislatia nu permite ca transplantatul sa cunoasca donatorul, Asociatia s-a gandit sa declare o zi nationala pentru ca cei care doresc sa-si comemoreze donatorii –ingeri sa o poata face intr-un cadru organizat.

Asadar, oamenii trebuie sa fie corect informati, pentru a reduce indoielile potentialilor donatori si rudelor acestora, care trebuie sa stie ca moartea cerebrala este ireversibila, dar anumite organe mai pot salva alte vieti.

 



Comentarii (2)

  1. Radu Iacob spune:

    Mie in România mi-ar fi teama sa îmi dau acordul pentru donare. Nu din cauza unei ipotetice lipse de profesionalism, pentru ca slava Domnului inca mai avem specialisti, ci din cauza abuzurilor care ar putea aparea. Si ma refer la mita, declararea unei persoane in moarte cerebrala chiar daca nu e, etc…Iar astea pot aparea oriunde, nu neaparat in România.

  2. Serdin Ana spune:

    Ma bucur ca avem si noi astfel de initiative. Cand ajung acasa ma voi interesa si voi colabora.
    Din toata inima DA pentru a dona ceea ce este speranta pentru viata.
    Bravo Romania !

Adaugati un comentariu


 

*