Stati linistiti, suntem pregatiti pentru dezastre!

13 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Francisco StoicaImi amintesc cum traiau bunicii mei la tara. Depindeau doar de existenta apei in fantani. In rest, se descurcau. Aveau o independenta de invidiat. Nu era pe vremea aceea curent electric, de gaze nici nu putea fi vorba. Si erau linistiti. Munca de fiecare zi le asigura hrana necesara. Bucata de pamant pe care o aveau era suficienta pentru a obtine legumele necesare, pentru a creste pasari, pentru a face vin si tuica. Aveau nevoie de bani doar pentru a cumpara zahar si sare sau pentru a merge din cand in cand la oras. Cat mai stateam si eu pe acolo nu prea imi amintesc sa fi avut medicamente. Cand m-a muscat un caine, au luat cateva fire din blana acestuia si le-au descantat…

Au trait bine si mult timp, grija zilei de maine fiind indulcita serios cu proviziile din beciul casei.

Dar cu noi, cum este? Suntem atat de dependenti de un sistem in care fiecare lucru este legat de altul incat cea mai mica dereglare ar duce la un dezastru. Daca s-ar opri curentul electric in mijlocul iernii, necazurile majore ar fi pe noi. S-ar bloca tot. Frigul ar patrunde hotarat in locuinte, oamenii s-ar imbolnavi. Apa ar fi la mare pret, iar hrana greu de obtinut.

Spitalele? In ce situatie ar fi? Numarul pacientilor ar creste repede, mult prea repede… Ar exista oare dotarile necesare pentru un asemenea dezastru? Sau pentru un oricare altul? Va fi personal medical suficient?

La cum se prezinta acum sistemul medical, ne putem pune multe intrebari.

In Legea privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania se spune:  Spitalul va fi in permanenta pregatit pentru asigurarea asistentei medicale in caz de conflicte armate, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale si alte situatii de criza reglementate prin hotarare a Guvernului si este obligat sa participe cu toate resursele la inlaturarea efectelor acestora.

Cheltuielile efectuate de spitale, in cazurile prevazute se ramburseaza de la bugetul de stat, prin bugetele ministerelor, ale institutiilor in reteaua carora functioneaza, precum si prin bugetul unitatii administrativ-teritoriale, dupa caz, prin hotarare a guvernului, in termen de maximum 30 de zile de la data incetarii cauzei care le-a generat.

Deci, spitalele trebuie sa fie in permanenta pregatite. Usor de scris acest lucru, dar pe teren cum o fi? Cheltuielile efectuate se ramburseaza de la bugetul de stat? Dar au ce sa cheltuiasca? Probabil si in caz de dezastru se va ridica din umeri: De unde sa dam, daca nu avem? Si oamenii vor muri cu zile.

Nu stiu daca exista un buget separat pentru aceste situatii. Nici daca spitalele au vreo rezerva in acest sens. Nu stiu daca exista spatiile necesare, medicamente, personal pregatit pentru actiunea in caz de dezastre. Am vazut in presa ca exista un proiect, Profesionisti in interventia integrata la accidente colective si dezastre” prin care, spunea Raed Arafat, vor fi pregatiti oameni pe partea de medicina de dezastre. Proiectul, de toata lauda, pentru ca este necesar, imi da insa multe semene de ingrijorare. De ce? Este un proiect! Nu a mai existat nimic pe aceasta tema inainte? Suntem pe un teren virgin? Sper sa ma insel!

PUBLICITATE

Categorii: Editorial, Legislatie

Adaugati un comentariu


 

*