Statiunile balneare in pericol, fara sprijin din partea statului

 Este semnalul de alarma tras de reprezentantii patronatelor din turismul balnear, care spun ca in conditiile actuale, statiunile nu mai sunt atractive pentru investitori si risca sa se degradeze in urmatorii ani.

 

Bazinul cu apa sarata de la Sarata Monteoru

Bazinul cu apa sarata de la Sarata Monteoru

Multa vreme, Romania a fost recunoscuta in intreaga lume pentru calitatile terapeutice ale resurselor sale naturale, apele minerale, salinele, sau namolurile sapropelice fiind doar cateva dintre acestea, care au favorizat inca din cele mai vechi timpuri dezvoltarea unor statiuni balneare de o traditie indelungata. Turismul balnear romanesc a avut perioadele sale de glorie, cand atragea in tara sute de mii de turisti din intreaga lume, urmate de perioada de decadere de dupa 1989, cand statiunile au fost lasate in grija nimanui, intrand in paragina si pierzandu-si in decurs de cativa ani gloria de alta data. Un exemplu in acest sens este si statiunea Sarata Monteoru din judetul Buzau, ajunsa pana nu de mult o adevarata ruina, cu hotelurile pustii si napadite de buruieni, o adevarata pacoste pe capul autoritatilor locale din Merei, care ar fi fost la acea vreme intru totul de acord sa cedeze administrarea statiunii, municipalitatii buzoiene, pentru a scapa de niste cheltuieli care secatuiau bugetul comunei.

 

Nicu Radulescu

Nicu Radulescu

De cativa ani insa, lucrurile au inceput sa revina pe fagasul cel bun, atat statiunea buzoiana cat si celelalte statiuni balneare revigorandu-se putin cate putin, datorita investitiilor facute de oameni care au avut curajul sa riste si sa mizeze pe cartea turismului balnear. Statiunile au inceput astfel sa se repopuleze, insa reprezentantii patronatelor din acest domeniu atrag atentia ca exista riscul ca acestea sa decada din nou, daca statul nu se va implica si nu le va intinde o mana de ajutor.

Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronatelor din Turismul Balnear din Romania a precizat zilele trecute ca statiunile balneare risca o blocare a investitiilor, care va conduce la degradarea acestora in urmatorii ani, daca statul nu intervine cu unele facilitati. „In momentul de fata, jumatate dintre statiunile balneare din Romania sunt dependente de biletele de odihna si tratament acordate de Casa Nationala de Pensii. Faptul ca unele statiuni sunt dependente de aceasta piata le asigura o marja de profit mica, ce nu le permite sa faca investitii. Pe de alta parte, companiile din domeniu care au facut investitii importante inregistreaza pierderi ca urmare a dobanzilor mari pe care le platesc pentru creditele luate”, a explicat acesta, acuzand totodata statul ca nu se implica in promovarea turismului balnear.

 

Pensii-tratamentInvestitorii sunt din ce in ce mai putin atrasi de acest domeniu, calculand ca sansele de a obtine un profit sunt destul de mici, in conditiile in care statul nu le acorda nicio facilitate care sa compenseze pierderile. „In conditiile in care multe societati balneare inregistreaza pierderi, este evident ca nu au profit reinvestit, pentru al carui impozit sa fie scutite. Un hotel de 100 de camere, a carui modernizare a costat 7 milioane de euro, reclasificat de la doua la patru stele si care are pierderi in primii 2-3 ani, trebuie sa plateasca impozite si taxe locale de aproximativ 100.000 de euro pe an”, a mai declarat Nicu Radulescu, care a precizat ca in prezent, in statiunile balneare din Romania ajung, in fiecare an, aproape un milion de turisti, iar 8-10 la suta dintre acestia sunt straini. „Activitatea sectorului balnear este neevazionista, are o componenta sociala si este inepuizabila, iar unele dintre resursele minerale din Romania sunt unice in lume. Ajutorul de stat ar trebui extins si asupra acestui domeniu, nu doar hotelierilor de pe litoral”, a mai spus presedintele Organizatiei Patronatelor din Turismul Balnear din Romania.

 


Adaugati un comentariu


 

*