Strategie nationala pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati

15 septembrie 2016 | 2 comentarii |

In urmatorii patru ani, autoritatile se vor concentra pe opt directii de actiune pentru a stimula participarea activa a acestei categorii de persoane la viata comunitatii, precum si la imbunatatirea serviciilor de care persoanele cu dizabilitati beneficiaza.

 

dizabilitati (1)Pana la sfarsitul acestui an se vor face primii pasi in implementarea unei noi strategii nationale in beneficiul persoanelor cu dizabilitati, strategie ce a primit avizul favorabil al Guvernului. In termen de 120 de zile vor fi puse la punct si apoi aprobate de catre Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, metodologia si instrumentele de monitorizare, anunta Biroul de presa al Guvernului.

Strategia, denumita generic O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati”, a fost gandita pentru perioada 2016-2020, avand ca beneficiari peste 752.000 de persoane cu dizabilitati, cate erau inregistrate in evidente la finalul anului trecut. Dintre acestea, 97,7 la suta sunt in ingrijirea familiilor sau traiesc independent, iar 2,3 la suta sunt asistate in institutiile publice rezidentiale de asistenta sociala pentru persoanele cu dizabilitati. Noua strategie isi propune sa stimuleze participarea lor activa la viata comunitatii, prin cresterea accesibilitatii la mediul fizic, informational si comunicational, a calitatii serviciilor sociale si printr-o mai buna monitorizare a respectarii drepturilor pe care le au.

In acest sens, a fost intocmit si un plan operational de implementare care astepata avizul Ministerului Muncii, astfel incat metodologia si instrumentele de monitorizare a acestuia vor permite punerea in aplicare a primelor masuri in cadrul strategiei nationale.

 

dizabilitatiAceasta strategie a fost conceputa se se desfasoare pe opt directii principale de actiune, respectiv accesibilitate, participare, egalitate, ocuparea fortei de munca, educatie si formare profesionala, protectie sociala, sanatate si statistici si colectarea datelor. Pentru fiecare din aceste directii a a fost stabilit cate un plan de masuri cu obiective specifice, cu termene concrete de finalizare.

Printre cele mai importante planuri de masuri stabilite pana in 2020 se numara adaptarea serviciului de urgenta, pentru a putea fi accesat si de persoanele cu dizabilitati, stabilirea cadrului legislativ si a unor standarde minime si instructiuni pentru accesul la sistemul public de transport, crearea de servicii de sprijin pentru asigurarea exercitarii capacitatii juridice, realizarea de campanii de constientizare si sensibilizare a opiniei publice pentru combaterea stereotipurilor negative si incurajarea participarii depline a persoanelor cu dizabilitati la viata in comunitate, precum si dezinstitutionalizarea, in etape, a persoanelor cu dizabilitati, din centrele rezidentiale de tip vechi, in paralel cu dezvoltarea de servicii specifice pentru aceasta categorie de persoane.

 

persoane-dizabilitatiSpecialistii care au lucrat la intocmirea acestei strategii spun ca se urmareste in special imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati si o cat mai buna integrare a acestora in societate. Pentru aceasta este insa nevoie sa li se asigure accesul cat mai facil la servicii integrate de sprijin, atat la servicii sociale, cat si de sanatate si educatie.

Reducerea situatiilor de discriminare multipla si  a ponderii persoanelor cu dizabilitate aflate in risc de saracie si excluziune sociala, sunt alte obiective urmarite in cadrul strategiei,  iar acestea se vor realiza  prin cresterea competentelor persoanelor in cauza, a valorii adaugate a muncii lor, dar si printr-o mobilizare a institutiilor publice, a sectorului privat si ONG-urilor in sustinerea procesului de implementare a strategiei.

Modul de implementare va fi permanent monitorizat la nivel national de Agentia Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati, careia ii revine sarcina, in urmatoarea perioada, de a elabora metodologia si instrumentele de monitorizare ce urmeaza a fi aprobate pana la finele acestui an, de Ministerul Muncii.

In ceea ce priveste fondurile necesare derularii acestei strategii, acestea vor proveni de la bugetul de stat si din bugele locale, dar si din finantari europene, obtinute pe proiecte in beneficiul persoanelor cu dizabilitati.

 



Comentarii (2)

  1. Constantin George spune:

    Nu s-a facut nimic, din 2016 pana in 2019, nu exista centre de recuperare la nivel judetean si national pentru persoane cu dizabilitati locomotorii, iti cumperi proteza si inveti singur sa mergi cu ea. Numai minciuni si vorbe goale!

  2. Miha spune:

    Ma bucur pt aceasta initiativa, ca se gandeste cineva si la persoane cu dizabilitati… Nu este usor sa iti gasesti locul in societate… Imi doresc o societate intelegatoare… care sa nu treaca pe langa noi cu nepasare… Eu mi-am gasit pe net o mica oaza pe http://www.dizabil.eu

Adaugati un comentariu


 

*