Studentii de la UMF Carod Davila, platiti pentru a face practica la Spitalul Elias

Este vorba despre un proiect derulat in parteneriat de institutia de invatamant superior si unitatea medicala, adresat studentilor din anii II-V de studiu, pentru a-i ajuta pe acestia sa se orienteze mai usor catre specializarea pe care si-o vor alege.

 

UMF Carol DavilaLa inceputul acestei luni, UMF Carol Davila si Spitalul Universitar de Urgenta Elias au demarat un proiect cu finantare europeana denumit „10 pasi catre o cariera medicala de succes”. De acest program vor beneficia 150 de studenti medicinisti aflati in anii II, III, IV, si V de studiu. Pe langa oportunitatera de a face practica in cadrul unei unitati medicale de top, cum este spitalul Elias, studentii vor beneficia si de consiliere din partea unor medici specialisti si a unor psihologi, urmand sa fie si platiti cu 900 de lei pentru luna de practica pe care o vor efectua in spital.

Cei care s-au inscris in acest program vor parcurge, in luna august, stagii de practica in 8 sectii cu specialitati diferite, in cadrul Spitalului Elias, avand posibilitatea de a face o analiza comparativa a acestor stagii practice medicale si a-si descoperi abiltitatile profesionale, cu ajutorul tutorilor care ii vor instrui si cu ajutorul psihologilor. In acest fel, la finalizarea anilor de studiu, viitorii medici specialisti vor putea sa se orienteze cu mai multa usurinta si intr-un cadru informat catre o specialitate potrivita caracterului personal si abilitatilor profesionale. Sectiile in care se vor desfasura stagiile de practica sunt Obstetrica-Ginecologie, Neonatologie, Chirurgie Generala, ORL, Cardiologie, ATI, Oncologie si Medicina de Recuperare, studentii urmand a fi indrumati pe toata perioada stagiului de catre tutori – medici specialisti cu experienta vasta in domeniile lor.

 

studenti medicinaDr. Simona Vladareanu, managerul proiectului, a declarat ca tinerii implicati vor fi instruiti nu doar pe partea de practica in spital, ci si prin cursuri de educatie medicala, de legislatie medicala, prin sesiuni de comunicare sau prin sedinte de consiliere psihologica individuala. „Proiectul se desfasoara pe o perioada de 6 luni, incepand de la 1 iulie, cand s-a demarat proiectul, pana pe 31 decembrie. Activitatea propriu-zisa a studentilor, stagiile practice in cadrul spitalului se vor desfasura in luna august, timp in care, prin rotatie, vor participa la activitatea practica in cele 8 sectii. Sub indrumarea unui tutore sau a doi tutori din domeniul respectiv de specialitate, vor parcurge notiuni teoretice si practice, vor avea ocazia sa si efectueze cateva proceduri specifice pentru fiecare specialitate. La sfarsitul fiecarei zile, ei vor participa la o sesiune de lunch meeting unde vor schimba parerile cu cei 20 de tutori inrolati in studiu. Dupa aceasta luna, ei vor participa individual, la sedinte de evaluare si consiliere psihologica realizate de echipa de psihologi din cadrul proiectului. Vor avea loc si discutii generale, de consiliere profesionala” a mai precizat dr. Simona Vladareanu.

 

studenti medicinaUn alt aspect deloc de neglijat este si cel financiar, cei 150 de studenti participanti la acest program urmand sa primeasca si o subventie de cate 900 de lei pentru activitatea desfasurata in spital, pe parcursul lunii viitoare. In plus, la sfarsitul perioadei de pregatire, 30 dintre ei vor fi premiati suplimentar.

La finalul proiectului se va organiza un colocviu, in care fiecare student isi va pregati o lucrare in Power Point, cu ajutorul careia vor prezenta, pe scurt, ceea ce au realizat in cadrul acestor stagii practice, in ce masura i-a ajutat si catre ce specialitate considera ei ca ar merge dupa finalizarea facultatii. La finalul acestui colocviu, lucrarile cel mai bine realizate vor fi rasplatite cu premii in valoare de 2500 de lei.

Nu in ultimul rand, un alt obiectiv urmarit prin desfasurarea acestui program este si stoparea plecarii tinerilor specialisti in strainatate, prin consilierea lor in tara. „Stim ca ne aflam intr-o situatie delicata, speciala, in care majoritatea tinerilor specialisti, dupa finalizarea rezidentiatului, isi indreapta pasii dincolo de granitele tarii noastre. Asadar, ne dorim ca acesti viitori medici ai Romaniei sa ramana si sa isi desfasoare activitatea in tara noastra, sa ingrijeasca pacientii, cu deosebit interes”, a mai precizat, in acest sens, managerul de proiect.

 



Comentarii (2)

  1. Atanasiu spune:

    Acest proiect este foarte selectiv. Proiect POSDRU pentru studentii la medicina, nespecificat fiind faptul ca cei de la privat nu au loc..

  2. Cris spune:

    Fara salarii decente, tot o sa plecam. Aceste proiecte sunt doar de fatada.

Adaugati un comentariu


 

*