Studentii de la UMF Carol Davila, apreciati in Franta

12 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Acestia au facut o impresie buna medicilor francezi si au primit aprecierea acestora dupa un stagiu de practica efectuat in domeniul ATI, la un prestigios spital din Paris.

 

operatie 2Pe 31 octombrie urmeaza sa se incheie un program de pregatire a studentilor la Medicina, finantat din fonduri europene, program demarat in luna mai a anului trecut in cadrul unui parteneriat incheiat intre UMF Carol Davila si Spitalul Clinic de Urgenta Sfantul Pantelimon din Capitala. In cadrul acestui proiect denumit Program de consiliere pentru elevi si studenti la Medicina si Practica in Terapie Intensivacirca”, aproape 350 de studenti medicinisti au fost consiliati si ajutati sa se orienteze profesional in domeniul anestezieie si terapiei intensive, oferindu-li-se pozibilitatea sa participe la activitati practice in sectiile ATI ale spitalului Sfantul Pantelimon dar si ale altor clinici importante din Capitala. Pe langa indemnizatia de o mie de lei pe care a primit-o fiecare student care a participat la aceste stagii de practica, o alta motivatie importanta a fost posibilitatea de a participa timp de cateva zile la stagii similare in spitalul Bichat Claude Bernard din Paris.

De acest privilegiu au beneficiat 25 dintre studentii inclusi in  program, acestia revenind de curand in tara dupa experianta traita in Franta.

 

Bichat Claude Bernard

Spitalul Bichat Claude Bernard

Selectia acestora s-a facut la sfarsitul stagiului de practica in Romania, cand toti sutdentii participanti au dat un test pentru verificarea cunostintelor dobandite in perioada petrecuta in sectiile ATI din spitale. Primii 25 de studenti care au obtinut cele mai bune rezultate la aceste teste au fost selectati pentru a merge in Franta, unde si-au castigat rapid aprecierea medicilor de aici. Astfel, medicul Dan Langrois, seful sectiai ATI Cardiovascular de la spitalul parizian Bichat Claude Bernard s-a declarat incantat de nivelul ridicat de pregatire al studentilor romani. Totodata, acesta a explicat si in ce a constat stagiul de pregatire al acestora in sectia pe care o coordoneaza, spunand ca „au avut acces la reanimare si la blocul operator in mai multe specialitati chirurgicale. Partea teoretica a fost dedicata acelor gesturi pe care le vor putea face si in afara reanimarilor, cum ar fi abord venos, regularea debitului cardiac, interactiile intre circulatie si vetilatie. De asemenea s-a insistat mult pe rationamentul medical si pe principiile de fiziologie si fiziopatologie”.

 

studenti medicina (1)La randul sau, medicul Laura Constantinescu, managerul acestui proiect, apreciaza ca programul a avut succes, intrucat s-a reusit apropierea studentilor de activitatea practica concreta ce are loc in spital. „Ei au inteles mai bine cat de importanta este pregatirea teoretica si practica si ca daca nu ai cunostinte solide, nu poti face fata unei urgente care pune in pericol viata pacientului”, a mai precizat managerul de proiect.

Si in randul studentilor participanti, programul se bucura de aprecieri pozitive, mai ales prin prisma faptului ca le-a dat multora dintre ei posibilitatea de a intra pentru prima data in contact direct cu pacientii. Mihaela Anton, unul dintre cei aproape 350 de studenti de la UMF Carol Davila care au fosr cuprinsi in program spune ca „proiectul mi-a oferit oportunitatea de a cunoaste provocarile cu care se confrunta medicii care lucreaza pe sectia de ATI. Faptul ca ni s-a permis sa intram in contact direct cu pacientii a fost, de asemenea, extrem de util, contribuind la dezvoltarea noastra profesionala. Fiind studenta in ultimul an, pot spune ca experienta pe care am avut-o, participand la acest proiect, m-a facut sa includ aceasta specializare printre optiunile mele”.


Adaugati un comentariu


 

*