Studentii de la UMF Iasi invata din experienta diasporei

12 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Medicii intorsi din trainatate au fost invitati la un workshop in cadrul caruia le-au vorbit viitorilor absolventi despre avantajele si dezavantajele muncii in clinici de afara”.

 

UMF Iasi

UMF Iasi

Cu prilejul admiterii din vara anului trecut s-a vazut limpede ca institutiile de invatamant superior din domeniul medical se afla pe primul loc in topul absolventilor de liceu, cea mai mare concurenta inregistrandu-se la facultatile de Medicina. Din pacate, acest interes sporit al tinerilor pentru profesia de medic nu se materializeaza si in numarul de cadre medicale din sistemul romanesc de Sanatate, unde criza de personal se acutizeaza de la un an la altul, mai ales in unitatile publice. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca prea putin tineri care dau admitere la Medicina o fac cu gandul de a ramane sa profeseze in tara, majoritatea orientandu-se spre inceperea si continuarea carierei in clinici din strainatate, acolo unde sunt mai bine platiti si beneficiaza de conditii net superioare celor de la noi, in care se formeaza.

Fenomenul migratiei medicilor s-a acutizat incepand cu 2007, de atunci pana anul trecut, nu mai putin de 16.500 de medici luand calea strainatatii, ceea ce face ca deficitul de cadre medicale existent la acest moment in sistemul public de Sanatate sa fie de aproximativ 15.000. Guvernul are prea putine argumente pentru a-i convinge pe viitorii medici sa ramana in tara, mai ales in conditiile in care acestia au intrat pe bancile facultatilor ferm hotarati sa profeseze in strainatate, chiar cu riscul de a-si plati studiile.

 

studenti-umf-carol-davilaUMF Iasi nu face exceptie in aceasta privinta, multi dintre actualii studenti fiind hotarati sa plece sa profeseze la clinici din strainatate dupa terminarea studiilor. Mai sunt insa si studenti indecisi, inca se mai gandesc daca sa ramana in tara sau sa plece in strainatate. In incercarea de a-i ajuta pe viitorii medici sa se orienteze in privinta viitorului lor, la nivelul universitatii iesene a fost demarat proictul „MedVISE – Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes”, manageriat de prof. dr. Doina Azoicai. Proiectul presupune, printre altele, o serie de intalniri ale studentilor cu specialisti din domeniu, in cadrul unor workshop-uri. Un astfel de workshop a avut loc la finele saptamanii trecute, ocazie cu care studentii au stat de vorba cu cativa medici care au profesat in strainatate, de la care au aflat despre avantajele si dezavantajele pe care le presupune activitatea intr-o clinica de peste hotare.

 

curs-studentiUnul dintre invitati a fost medicul Gabriela Badea, care a fost pana anul trecut unul dintre directorii Societatii Medicale Romane din Marea Britanie. Aceasta si-a inceput cariera medicala in anul 2007, in Marea Britanie, iar in luna aprilie a acestui an isi va termina rezidentiatul. Dr. Gabriela Badea le-a precizat studentilor iseni ca printre beneficiile din aceasta tara se numara stabilitatea financiara, dezvoltarea profesionala si personala, posibilitatea de a lucra intr-un sistem medical bine stabilit si care ofera multe oportunitati. Acolo beneficiaza de un sistem de training bine pus la punct, exista reguli stabilite in legatura cu actul medical si conduita profesionala, medicii formatori urmaresc indeaproape evolutia rezidentilor si sunt implicati in dezvoltarea lor profesionala.

Exista insa si anumite dezavantaje intre care dr. Gabriela Badea a amintit faptul ca anumite specialitati sunt foarte competitive, este dificil de intrat in programul de rezidentiat, multi medici care vin din strainatate incep sa lucreze pe pozitii denumite neoficial „service provision”. In plus, trebuie tinut cont de diferentele culturale care se reflecta asupra actului medical, in sensul ca exista foarte multe aspecte legate de comunicare, de felul in care trebuie sa se adreseze medicul unui pacient, cum sa-i ceara consimtamantul pentru a efectua o anumita procedura, cum sa-i explice pacientului in termeni cat mai usor de inteles de ce face un anumit lucru. De multe ori, meseria de medic in Marea Britanie implica si rezolvarea problemelor sociale ale pacientului, a explicat medicul rezident in UK.

 

studenti 2La workshop a participat si dr. Irina Constantinescu, medic neurolog care si-a finalizat doctoratul in Elvetia, dar a ales sa se intoarca in tara, unde lucreaza in cadrul unui spital de urgenta si ca asistent universitar in cadrul UMF Iasi. In Elvetia a obtinut premiul pentru cea mai buna teza de doctorat a Facultatii de Medicina – Universitatea din Geneva in iunie 2012, iar intre 2010 si 2013 a facut stagii in cadrul rezidentiatului in Neurologie la Spitalul Universitar din Geneva.

Cu toate acestea, a ales sa se intoarca in Romania si le-a declarat studentilor medicinisti ca experienta in alte tari ne face sa ne dam seama ca nu exista frontiere, iar asimilarea tine de propria atitudine, adaugand ca s-a intors la Iasi din dorinta de a face lucruri noi aici.

La randul sau, prof. dr. Radu Iliescu, prorectorul UMF Iasi, a povestit studentilor experienta sa ca cercetator care a lucrat mai multi ani in Germania si SUA. Acesta le-a spus studentilor ca daca vor sa faca performanta in cercetare, cea mai buna alegere este SUA, insa drumul nu e totdeauna usor, precizand ca la prima incercare a trimis 120 de scrisori de intentie si a primit doar 3 raspunsuri, toate negative.

 


Adaugati un comentariu


 

*