Studentii la Medicina ar putea face practica si in spitalele private

31 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Decanii facultatilor de Medicina, reuniti in cadrul unei conferinte nationale, au dezbatut aceasta problema, alaturi de alte subiecte de actualitate din invatamantul medical romanesc.

 

conferinta congresLa sfarsitul saptamanii trecute a avut loc cea de-a saptea editie a conferintei nationale a Asociatiei Decanilor Facultatilor de Medicina din Romania, eveniment care a fost gazduit anul acesta de Facultatea de Medicina din cadrul UMF Cluj-Napoca. La conferinta au participat cadre universitare cu responsabilitati de conducere, decani, prorectori si prodecani ai Facultatilor de Medicina din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Targu Mures, Craiova, Sibiu, Oradea, Brasov, Constanta, Arad, precum si din Chisinau, care au dezbatut timp de doua zile probleme de actualitate ale invatamantului medical, cautand solutii si pentru implementarea unor planuri viitoare pentru acest domeniu.

Printre temele dezbatute s-au numarat relatia dintre facultatile de Medicina si spitalele clinice, noile standarde de calitate ale Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior pentru facultatile de medicina, introducerea in curriculumul facultatilor de Medicina a notiunilor de profesionalism medical, respectiv comportamentele si atitudinile specifice profesiei medicale, dar si responsabilitatea sociala a facultatilor de Medicina in contextul globalizarii.

In cadrul discutiilor legate de relatia facultatilor de Medicina cu spitalele clinice s-a cazut de acord ca acest aspect reprezinta problema stringenta in sistemul de invatamant medical, atat din punct de vedere practic, cat si din perspectiva legislativa. Pe langa componenta teoretica, cea practica este esentiala in formarea medicala, in contextul invatamantului medical modern si  de aceea, intre facultatile de medicina din Romania si spitalele clinice, ambele fiind institutii publice, „ar trebui sa guverneze deplina concordanta dintre elementele de functionare si cele legate de dezvoltarea comuna”.

 

Prof. dr. Dana Buzoianu

Prof. dr. Dana Buzoianu

In cadrul aceleiasi tematici s-a  incercat si identificarea de solutii, astfel incat formarea in medicina sa se poata desfasura, in anumite contexte, si in institutii medicale private, nu numai in cele publice. In acest sens, prof. dr. Dana Buzoianu, presedintele asociatiei decanilor facultatilor de Medicina, a declarat ca „formarea medicala incepe de pe bancile facultatii, iar datoria noastra, a Asociatiei Decanilor Facultatilor de Medicina din Romania, este sa gasim solutiile optime pentru ca invatamantul medical romanesc sa corespunda standardelor internationale. Cred cu tarie ca medicina se invata in facultate, iar profesia de medic se invata in spital. De aceea, pe langa partea teoretica, este necesar ca viitorii medici sa ia contact cu unitatile sanitare, iar una dintre prioritatile noastre este cooperarea cu autoritatile pentru a asigura conditii mai bune de practica in spitalele publice, dar si implementarea unui cadru legislativ ca, in anumite circumstante, practica in medicina sa se poata realiza si in institutii medicale private. Un sistem educational performant, urmat de un sistem sanitar functional la standarde ridicate de calitate, este cheia pentru ca viitorii medici sa isi doreasca sa profeseze in tara lor. Scopul nostru este sa le oferim cadrul propice educatiei si dezvoltarii si astfel sa asiguram viitorul resursei umane in sistemul de sanatate romanesc”.

 

studenti medicina (1)Cu aceeasi ocazie, au fost prezentate echipelor de management ale facultatilor de Medicina noile standarde ale Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior pentru aceste unitati de invatamnt, in contextul in care evaluarile academice oficiale viitoare se vor face conform acestor reglementari.

„Comportamentul si atitudinile proprii profesiei medicale” a constituit o alta tema de dezbatere in cadrul conferintei, ocazie cu care a fost subliniata importanta ca relatia medic-pacient sa ramana una exceptionala, etica, nealterata si constructiva, ca si raporturile dintre medic si familia pacientului, media si tot ceea ce reprezinta societatea. Reprezentantii facultatilor au sutinut ca se urmareste astfel modelarea unui set de comportamente legate de raporturile medicilor cu societatea, inca din primii ani de studiu, odata cu invatarea notiunilor teoretice si practice, aferente viitoarei profesii.

 


Adaugati un comentariu


 

*