Subiecte sensibile pe agenda Conferinței Naționale de Bioetică

8 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Peste 300 de participanți din țară și din străinătate vor discuta, la Iași, despre vaccinare, eutanasie, bioetică creștină, drepturi și libertăți fundamentale ale persoanei în raport cu aplicațiile biologiei și medicinei.

 

În perioada 9 – 11 noiembrie 2017 se va desfășura la Iași, a XII-a Conferință Națională de Bioetică, având ca centrale „20 de ani de la Convenția de la Oviedo” și „Instituționalizarea bioeticii”.

Manifestarea științifică este organizată de Societatea Română de Bioetică în colaborare cu Asociația pentru Educație și Cercetare în Etică și Drept, Societatea de Medicină de Urgență și Catastrofă din România, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și se va desfășura sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași și a Colegiului Medicilor din România.

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când statele membre ale Consiliului Europei au semnat Convenția europeană privind drepturile omului în biomedicină (Convenția de la Oviedo, Spania), prin care se protejează demnitatea și identitatea ființei umane și care garantează oricărei persoane, fără discriminare, respectul integrității sale și al celorlalte drepturi și libertăți fundamentale față de aplicațiile biologiei și medicinei. Pentru România este important să analizăm modul în care, după ratificarea de către Parlament (2001), aceste principii sunt respectate în domeniul cercetării și al asistenței medicale”, anunță organizatorii, printr-un comunicat de presă.

 

Prof. Vasile Astarastoae

În cadrul sesiunilor științifice ale conferinței vor fi discutate aspecte referitoare la modalitatea de implementare în România a Convenției, cu accent pe probleme de actualitate, cum ar fi etica vaccinării (vaccinarea obligatorie versus vaccinarea opțională), procesul de luare a deciziilor în situația finalului vieții, aspecte etice în terapia intensivă și medicina de urgență, aportul Bioeticii creștine precum și în îngrijirea holistică a pacienților cu prognostic sever în diferite specialități medicale. Se va analiza dacă, cu privire la problemele legate de biomedicină, în România se respectă principiul unei consultări reale a societății și existența unui aviz etic pe diferite reglementări, care pot aduce atingere demnității și libertății persoanei.

Românii, încet-încet, au înțeles importanța Bioeticii, chiar dacă poate nu au fost informați de către cei care trebuiau să îi informeze cu privire la principiile acesteia. În acest an, lucrările sunt dedicate aniversării a două decenii de când Consiliul Europei a adoptat Convenția europeană, privind drepturile omului în domeniul biomedicinei, cunoscută mai ales sub numele de Convenția de la Oviedo. Este un moment în care se poate face un bilanț cu privire la modul în care convenția și protocoalele adiționale au influențat demersul public. România a ratificat această convenție în 2001 și cu atât mai mult este necesar un asemenea bilanț”, subliniaza prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, președintele de onoare al Conferinței.

 

Instituționalizarea bioeticii, una dintre preocupările majore datorită impactului pe care crearea și buna funcționare a comisiilor de etică și a diferitelor instrumente de implementare a Bioeticii în mediul clinic, educațional și social îl au asupra promovării drepturilor și libertăților fundamentale ale fiecărei persoane, este un alt subiect de interes care va fi abordat pe parcursul celor două zile ale manifestării științifice.

La Conferință vor participa peste 300 de persoane din țară și străinătate, între care renumiți medici, preoți, filosofi, biologi, specialiști în drept și alți oameni de știință, studenți și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale cu preocupări în domeniu.

Între invitații de onoare sunt amintiți LAURENCE LWOFF – Head of Bioethics Unit, Human Rights Directorate, Council of Europe, IAN TOMA – The George Washington University (Washington DC, USA), Department of Medicine, Division of Genomic Medicine, RODICA GRAMMA – Școala de Management în Sănătate Publică, U.S.M.F. „Nicolae Testemițanu”, Chișinău, Republica Moldova, ADINA PORTARU – Legal Counsel for ADF International in Belgium. 

Accesul jurnaliștilor este liber la toate sesiunile pe durata conferinței.

Programul manifestării poate fi consultat pe https:// conferintadebioetica.ro/ program/ 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*