Sucul de rosii face minuni pentru sanatate

30 august 2015 | 0 comentarii |

Bogat in  antioxidanti, sucul de rosii stimuleaza metabolismul si sistemul imunitar, previne cancerul si bolile cardiovasculare, intareste oasele si regleaza nivelul colesterololului.

 

pregatire-bulion-de-rosiiVara este pe sfarsite, iar seceta din acest an ne obliga sa devansam putin prepararea conservelor pentru iarna. Este timpul sa preparam (daca nu am facut-o deja) sucul de rosii, bulionul si chetcupul de casa, productia de rosii fiind pe sfarsite. Aceasta perioada este una excelenta pentru a include in alimentatie cat mai mult suc de rosii si chiar de a urma o cura bazata pe acest ingredient care, conform nutritionistilor, are numeroase beneficii pentru sanatatea organismului.

Pe langa faptul ca are un continut scazut de calorii, sucul de rosii ajuta la la stabilizarea glicemiei si la reglarea tensiunii arteriale, poate preveni obezitatea si ajuta organismul sa lupte impotriva diabetului, iar amidonul din sucul de rosii accelereaza metabolismul si creste ritmul de ardere al grasimilor.

Sucul de tomate este bogat in vitaminele A, B, K si C si in minerale precum potasiu, fier, fosfor, magneziu, crom, cupru sau mangan. De exemplu, cromul pe care il contine sucul de rosii are proprietatea de a stabiliza si a aduce la un nivel optim glicemia, iar un pahar de suc de rosii ofera peste 70% din necesarul zilnic de vitamina C al organismului.

 

rosii, suc de rosiiVitamina A ajuta la imbunatatirea vederii si reduce riscul aparitiei unor afectiuni oftamologice. Pentru ca are un continut important de vitamine din complexul B, sucul de rosii are efect benefic in reglarea tensiunii arteriale si prevenirea atacurilor de cord. Vitamina B6 din sucul de rosii ajuta organismul sa distruga anumiti compusi nocivi care afecteaza vasele de sange si care cauzeaza afectiuni cardiace, iar potasiul reduce tensiunea arteriala si previne infarcturile, precum si formarea cheagurilor de sange pe artere si vene.

Nutritionistii mai spun ca poate reduce nivelul de colesterol rau. Si vitamina B3 care se gaseste in sucul de rosii este o modalitate naturala de a trata colesterolul marit. Licopenul, beta carotenul si gama carotenul din sucul de rosii previne oxidarea colesterolului, prevenind astfel arteroscleroza.

Sucul de rosii mai contine potasiu si calciu, doua minerale care protejeaza sistemul osos, astfel ca tine la distanta osteoporoza. Mai mult, licopenul (substanta responsabila de culoarea rosie a acestor legume) din sucul de rosii are proprietati antioxidante si de prevenire a cancerului. Protejeaza celule si organele de efectele negative ale oxigenarii. Licopenul protejeaza si ADN-ul din celule albe si este eficient impotriva a anumeroase tipuri de cancer, printre care cancerul de colon, san, prostata, plamani sau de pancreas.

Sucul de rosii contine si nutrienti care protejeaza pielea de efectele negative ale razelor ultraviolete, fiind indicat si in tratarea acneei si a altor probleme ale pielii si parului..

In ceea ce priveste contraindicatiile, sucul de rosii proaspat nu este recomandat celor care sufera de boli gastroduodenale, cum ar fi ulcerul, din cauza aciditatii tomatelor.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*