Sunt în pericol pacienții tratați cu interferon free?

1 iunie 2018 | 0 comentarii |

CNAS susține că aceștia își vor putea continua tratamentul până la finalizare și cere să nu se facă afirmații care pot induce, nejustificat, o stare de panică în rândul persoanelor cu Hepatită C.

 

CNAS susține că afirmaţiile conform cărora există un risc de posibilă discontinuitate a asigurării tratamentului interferon free pentru pacienţii cu hepatită C, apărute recent în spațiul public, nu corespund realităţii. Printr-un comunicat remis presei, instituţia solicită „responsabilitate emitenţilor acestor afirmaţii, pentru a nu induce o stare de panică nejustificată persoanelor cu diagnosticul respectiv”.

Ce-i drept, afirmațiile la care se face referire în comunicat au fost făcute de președintele APAH-Ro, Marinela Debu, dar în luna februarie, însă ele au fost reluate și actualizate de o parte a presei ca fiind actuale, după ce aceasta a anunțat efectuarea unei campanii de testare gratuită în vederea depistării persoanelor din medii defavorizate, infectate cu virusul hepatic de tip B sau tip C, ori cu virusul HIV, în cadrul „Săptămânii românești a testării”.

În acest context, reprezentanții CNAS susțin că „potrivit prevederilor contractelor de tip cost-volum-rezultat aflate în derulare, odată ce un pacient a început tratamentul interferon free în baza unuia din aceste contracte, îl va continua până la finalizare, chiar dacă aceasta va surveni după data încetării contractului respectiv”. Oficialii CNAS subliniază că nici afirmaţiile referitoare la refacerea analizelor pacienţilor nu corespund realităţii, pentru că „pacienţii a căror eligibilitate pentru tratamentul interferon free a fost confirmată pot începe acest tratament într-un timp foarte scurt, deoarece prescrierea medicaţiei se face direct de medicul curant”.

 

În privinţa afirmaţiilor conform cărora Ministerul Sănătăţii şi CNAS nu ar fi comunicat stadiul pregătirilor pentru un nou contract, conducerea Casei face precizarea că, la sfârşitul lunii aprilie, guvernul a modificat, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, mecanismele de încheiere şi de derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat „în scopul creșterii accesului pacienților la toate medicamentele inovative, inclusiv la tratamentul interferon free, în funcție de indicația terapeutică, stadiul bolii și afecțiunile asociate”, iar modificarea a fost anunţată oficial, în ziua respectivă, atât de guvern cât şi de CNAS.

Mai mult, se precizează că, în doar câteva zile, a fost elaborat şi publicat pe site-ul instituţiei proiectul Ordinului Preşedintelui instituției privind modelul de contract, metodologia de negociere, încheiere şi monitorizare a modului de implementare şi derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat, urmând ca pe baza acestui act normativ să se desfăşoare etapele ulterioare de pregătire a noilor contracte, inclusiv a celor vizând tratamentul interferon free.

Totodată, în Ordonanţa de Urgenţă menţionată au fost prevăzute dispoziţii tranzitorii care permit prelungirea unora din contractele de tip cost-volum/cost-volum-rezultat aflate în vigoare la momentul modificării legislative, cu acordul părţilor. Între contractele a căror valabilitate a fost prelungită se numără şi cele cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatita C.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*