Suntem din ce in ce mai putini si tot mai bolnavi

Populatia Romaniei a scazut sub 20 de milioane, se recunoaste oficial. Scaderea natalitatii si rata mare a mortalitatii provocate de afectiunile care se instaleaza de la varste tot mai fragede sunt principalii factori care au contribuit decisiv la acest fapt.

 

Tudorel Andrei, directorul INS

Tudorel Andrei, directorul INS

O situatie previzibila pe care medicii si statisticienii o considerau de multi ani inevitabila, a fost confirmata la jumatatea acestei saptamani, de directorul Institutului National de Statistica, Tudorel Andrei. Acesta a anuntat ca datele referitoare la situatia demografica din Romania la finele anului trecut au fost procesate in proportie de 99 la suta, iar la acest moment este in masura sa confirme oficial ca in 2013, populatia Romaniei a scazut pentru prima data dupa 1990, sub pragul de 20 de milioane.

Daca ne amintim de propaganda facuta de autoritatile comuniste spre sfarsitul anilor ’80, la Revolutie, populatia Romaniei numara circa 23 de milioane de persoane, ceea ce inseamna ca in 25 de ani numarul romanilor rezidenti in tara s-a redus cu peste 3 milioane, directorul INS precizand ca tendinta descendenta inca se mentine. Pe langa aceasta premiera nedorita, dar previzibila, statisticienii au consemnat si faptul ca pe prcursul anului trecut, pentru prima data s-a consemnat ca numarul nou-nascutilor veniti pe lume a fost mai mic de 180.000, 2013 fiind anul cu cel mai putine nasteri din ultimii 50 de ani. Directorul INS a mai precizat ca numarul de nasteri inregistrat in 2013 a fost apropiat de cel intregistrat la finele celui de-al doilea razboi mondial, si de minimul istoric consemnat in 1960.

 

populatieAceasta tendinta de scadere a populatiei se manifesta inca din 1990 si, din pacate, nu a putut fi stopata nici pana in ziua de astazi, din cauza situatiei socio-economice a tarii, care a cunoscut, de asemenea, un declin continuu.

Ca principale cauze ce au facut ca populatia rezidenta a Romaniei sa scada sub 20 de milioane, directorul INS a mentionat emigratia, in conditiile in care cei care pleaca din tara au, preponderent, varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani, cresterea varstei la care tinerii decid sa aiba copii, dar si faptul ca, in prezent, majoritatea cuplurilor se limiteaza la un  singur copil. Daca in perioada de tranzitie emigratia a fost responsabila in proportie de 70 la suta pentru diminuarea populatiei rezidente, in 2013 fenomenul natural a contribuit cu 95  la acest lucru.

 

pacientiFara indoiala ca si declinul in care s-a aflat in toti acesti ani sistemul public de sanatate a avut o contributie importanta in scaderea populatiei sub pragul de 20 de milioane, sanatatea romanilor avand din ce in ce mai mult de suferit in acest context, influentand atat rata natalitatii cat si rata mortalitatii inregistrate la nivel national.

Astfel, boli precum afectiunile vasculare, cancerul, diabetul, obezitatea, au inceput sa se manifeste in randul populatiei de la varste din ce in ce mai fragede, in multe cazuri nefiind depistate la timp si acutizandu-se, scazand astfel speranta de viata in randul pacientilor. In prezent, Romania este pe primele locuri in Europa in clasamente referitoare la prevalenta mai multor afectiuni care in alte tari sunt de mult tinute sub control.

Astfel, in conditiile in care romanii se imbolnavesc de la varste tot mai fragede, bolnavii cronici asteapta de ani de zile sa beneficieze de tratamente, numarul de nasteri este in scadere pentru ca parintii nu isi permit mai mult de un copil din cauza situatiei materiale precare, este de asteptat ca in decurs de cativa ani, acelasi institut de statistica sa ne anunte ca numarul populatiei a scazut sub pragul de 19 milioane.

 


Adaugati un comentariu


 

*