Suntem pe locul trei in Europa in topul bolilor cerebrovasculare

Factorii de risc pentru aceste afectiuni sunt aceiasi la nivelul intregului continent, insa difera doar ordinea in care acestia influenteaza aparitia bolilor.

 

investigatie_AVCSocietatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii a dat, astazi, publicitatii, rezultatele celui mai recent raport privind incidenta bolilor cerebrovasculare in Europa. Cu aceeasi ocazie a fost prezentat si un top al statelor europene in care afectiunile de acest gen sunt cele mai raspandite. Din pacate, in acest clasament, Romania ocupa un loc pe podium, fiind plasata pe locul al treilea, atat in ceea ce priveste incidenta bolilor carebrovasculare, cat si al mortalitatii cauzata de acestea. In clasamentul european, tara noastra este devansata doar de Macedonia si Bulgaria, tari in care au fost inregistrati indicatori mai mari decat la noi, in privinta incidentei si mortalitatii de cauza cerebrovasculara.

Raportul intocmit de Comisia Europeana arata ca mortalitatea de cauza cerebrovasculara la persoanele de peste 65 ani este de 1.276,5 la 100.000 de locuitori, iar prevalenta globala a accidentului vascular cerebral este de 0,1% pentru grupa de varsta sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de varsta 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de varsta 55-70 ani si 13,9% la varsta de peste 70 de ani.

 

tensiune-persoana-varstnicaRaportul Comisiei Europene arata ca in Romania, rata mortalitatii cauzata de accidentele vascular cerebrale era in 2010 de 314,2 cazuri la suta de mii de locuitori.

Specialistii avertizeaza ca varsta la care apare aceasta afectiune grava a scazut din ce in ce mai mult in ultimii ani, iar rata globala la adultii tineri care au sufetit un astfel de accident a crescut dramatic. In plus, nu exista nicio tara a lumii in care numarul absolut de persoane afectate de aceasta boala sa fi scazut. In raport este citata si o statistica a  Organizatiei Mondiale a Sanatatii, conform careia au fost inregistrate in intreaga lume peste 15 milioane de cazuri noi de accident vascular cerebral, aproximativ 5 milioane dintre acesti pacienti decedand, iar alte 5 milioane ramanand cu diverse grade de dizabilitate permanenta, neuroreabilitarea fiind pentru acestia singura sansa de a reveni la o viata normala.

Potrivit statisticilor, la fiecare 8 minute un roman sufera un accident vascular cerebral  si doar 5% dintre acestia au sansa de a beneficia in timp util de tratamentele inovatoare actuale. De asemenea, accidentul vascular cerebral reprezinta a treia cauza de mortalitate in Romania, dar si in lume. Dintre cei aproximativ 65.000 de romani care sufera anual un AVC, o treime raman cu diverse grade de dizabilitate.

 

obezitateDesi prevalenta bolilor cerebrovasculare variaza de la tara la tara, factorii de risc ce duc la aparitia acestora sunt aceiasi, in zona Europei de Vest si in cea de Est. Difera insa gradul in care acesti factori de risc influenteaza aparitia bolilor. In zona de Est a Europei, care include si Romania, cea mai mare incidenta o au factori precum  hipertensiunea arteriala, consumul excesiv de alcool, fumatul, obezitatea, dieta saraca in legume si fructe, aportul crescut de sare in alimentatie, hiperglicemia, hipercolesterolemia si sedentarismul. Vesticii se dovedesc mai cumpatati, sedentarismul, obezitatea, consumul excesiv de alcool si alimentatia avand o mai mica incidenta.

In raportul prezentat de Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii se arata in final ca toti acesti factori pot fi preveniti printr-un stil de viata echilibrat si prin sport. „Scaderea incidentei acestei boli si reducerea impactului socio-economic se poate realiza doar prin modificarea modului in care aceasta patologie este privita si tratata. Acest obiectiv poate fi atins doar printr-un proces continuu de educatie atat din punct de vedere profesional, cat si public”, se arata in document.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*