Supracampania de vaccinare antirujeolica de la Buzau, sabotata de vremea nefavorabila

10 ianuarie 2017 | 1 comentariu |

Majoritatea copiilor care trebuie vaccinati provin din comunitati aflate in zone defavorizate, care au devenit mai greu accesibile din cauza caderilor de zapada din ultimele zile.

 

lege vaccinarePeste 2.000 de copiii, din 33 de judete, au fost diagnosticati cu rujeola, in ultimul an, iar 11 copii au murit din cauza complicatiilor aparute in urma acestei boli. Principala cauza a epidemiei de rujeola este, potrivit specialistilor, lipsa imunizarii, tot mai multi parinti refuzand sa-si vaccineze copiii in ultimii ani, influentati de campaniile antivaccinare duse mai ales in mediul online, de persoane fara vreo competenta in acest sens si fara argumente stiintifice.

Doi copii au murit numai in ultima saptamana la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, iar un altul, la sfarsitul anului trecut, la Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara, astfel ca numarul deceselor din cauza rujeolei a ajuns la 11.

Epidemia de rujeola izbucnita in toamna anului trecut a determinat Ministerul Sanatatii ca, impreuna cu reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii, UNICEF si Institutul de Sanatate Publica, sa propuna o serie de masuri pentru combaterea extinderii virusului. Printre acestea, scaderea varstei de vaccinare a copiilor, a caror imunizare va putea fi facuta acum de la 9 luni, deoarece, spun specialistii, o caracteristica a aceastei epidemii este ca afecteaza si micutii cu varste sub un an.

 

batran prin zapada 0231Supracampania de vaccinare impotriva rujeolei a fost demarata cu succes la Buzau de catre Directia de Sanatate Publica, in ultima parte a lunii decembrie, iar primele semnale par a fi incurajatoare, eforturile medicilor, asistentilor comunitari si mediatorilor sanitari de a-i convinge pe parinti de necesitatea vaccinarii dand primele rezultate.

Actiunea a fost demarata pe 20 decembrie, la data comunicata de catre DSP Buzau, iar in urma discutiilor purtate cu parintii care refuzau sa isi vaccineze copiii, cativa dintre acestia s-au lasat convinsi si au fost de acord cu vaccinarea. Cu toate acestea, majoritatea parintilor cu care s-a discutat pana acum isi mentin refuzul, iar cei implicati in campanie vor mai face cateva incercari de a-i convinge. In cazul in care acestia isi vor mntine in continuare refuzul, li se va solicita sa-si asume aceasta decizie prin semnarea unei declaratii completate cu datelel or personale, pe baza actelor de identitate.

Pe langa refuzul acestor parinti, DSP Buzau a intampinat zilele acestea o noua piedica in desfasurarea supracampaniei de vaccinare, piedica reprezentata de vremea nefavorabila.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

Medicul epidemiolog Carmen Scantei, coordonatorul supracampaniei, a anuntat ca in aceasta perioada, activitatile in zonele mai greu accesibile din judet sunt considerabil ingreunate din cauza zapezii cazute, dar si a temperaturilor foarte scazute, care nu le permit parintilor sa iasa din casa cu copiii pentru a se prezenta la medic in vederea vaccinarii. O mare parte dintre copiii nevaccinati impotriva rujeolei provin din comunitati aflate in astfel de zone, astfel ca activitatea in cadrul campaniei se concentreaza in mod special asupra lor. „Am observat ca lucrurile au inceput sa se miste usor, existand cazuri de parinti care au renuntat sa mai refuze vaccinarea, insa majoritatea continua sa persiste in aceasta decizie de a nu-si vaccina copiii. Cea mai mare munca de lamurire o ducem in comunitatile din zonele rurale ceva mai izolate, pentru ca aici oamenii au si acces mai greu la informatii si la medic, dar in aceasta perioada vremea ne pune piedici, pentru ca ajungem mai grau in aceste zone. In plus, la aceste temperaturi extrem de scazute nici nu este recomandat parintilor sa scoata copiii din casa, asa ca nu pot sa se prezinte cu ei la vaccinare pana cand nu se va mai indrepta vremea”, a declarat medicul Carmen Scantei.

 

vaccin copilAceasta a mai precizat ca in privinta stocurilor de vaccin nu sunt probleme la nivelul judetului, iar in situatia in care acestea se vor diminua, se vor solicita din timp noi doze de la Ministerul Sanatatii. Pana acum, s-a realizat in proportie de 50 la suta recuperarea in cazul copiilor care nu fusesera vaccinati la termen, iar supracamapania va continua pe tot parcursul lunii ianuarie si chiar in perioada ce va urma dupa aceea, pana cand se vor primi noi dispozitii de la Ministerul Sanatatii.

Buzaul se numara printe cele 33 de judete in care s-au semnalat imbolnaviri de rujeola, fiind vorba de cinci cazuri confirmate anul trecut.

La nivel national, situatia devine din ce in ce mai grava, numarul total de imbolnaviri ajungand la finle saptamanii trecute la 2.015 cazuri, fiind inregistrate si 11 decese.

Principala cauza a izbucnirii epidemiei o constituie scaderea ratei de imunizare impotriva acestei boli. Astfel, in conditiile in care rata optima de vaccinare este de peste 95 la suta, la nivel national procentul este de 85 la suta, iar Buzaul se afla sub media nationala, cu o rata de acoperire vaccinala impotriva rujeolei de 78-79 la suta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Stanciu Costel spune:

    Vaccinurile nu sunt bomboane, ele se administrează pacienților la indicația unui medic și numai în baza consimțământului informat al pacientului.

Adaugati un comentariu


 

*