Suspiciune de antrax in nordul tarii

13 iunie 2017 | 0 comentarii |

Este vorba de un fermier de 46 de ani si de fiica sa, ambii pacienti fiind internati in spital si aflandu-se sub tratament.

 

Alerta epidemiologica in judetul Botosani, dupa ce un localnic de 46 de ani din comuna Manoleasa a ajuns, la finele saptamanii trecute, la spital, cu simptome specifice antraxului. In aceasta dimineata, autoritatile au anuntat ca si fiica sa prezinta acelasi simptome, fiind, de asemenea, internata.

Diagnosticul de antrax, in cazul celor doi pacienti, nu a fost confirmat inca, asteptandu-se rezultatele analizelor de laborator de la Institutul Cantacuzino, insa suspiciunile sunt alimentate de faptul ca in gospodaria barbatului, in varsta de 46 de ani, a murit recent o bovina, de la care este posibil ca acesta si fiica sa fi contractat boala.

Primele masuri pentru a preveni raspandirea bolii au fost luate in cursul zilei de ieri, de reprezentantii DSP Botosani, ai DSVSA si ai ISU Botosani, totodata medicii veterinari prelevand probe de la animalul mort cat si de la celelalte 22 de bovine pe care barbatul le are in gospodarie.

In urma anchetei epidemiologice nu s-au descoperit alte suspiciuni, insa autoritatile judetului sunt ingrijorate din cauza ca in comuna in care exista suspiciuni de antrax nu exista medic de familie. Prefectul si presedintele CJ Botosani au cerut imperativ, conducerilor CJAS si DSP, sa gaseasca un medic pentru aceasta localitate, in cel mult doua saptamani.

 

Cei doi pacienti sunt internati la sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Botosani, unde au primit tratament de specialitate. Medicii spun ca starea barbatului si a fiicei sale este buna si se asteapta in continuare rezultatul analizelor de laborator pentru a confirma sau infirma diagnosticul de antrax. Despre starea celor doi pacienti a vorbit, in aceasta dimineata, medicul epidemiolog Irina Alecu, din cadrul DSP Botosani, care a declarat ca „pacientii sunt intr-o stare clinica buna, reactioneaza bine la tratament. Antraxul este o boala vindecabila prin terapie corecta si prin urmarea tratamentului. Informatiile ne-au parvenit luni, cand sectia de boli infectioase ne-a anuntat ca este un barbat care ar prezenta semne de antrax. Drept urmare, noi am alertat toate unitatile, conform procedurilor. Ne-am deplasat in teritoriu pentru a evalua familia si contactii. Fiica domnului a fost internata in cursul zilei de ieri, pentru ca prezenta si ea o leziune la nivelul mainii”. Medicul a mai adaugat ca este vorba de antrax cutanat, o forma mult mai usoara a bolii, fata de antraxul pulmonar, iar ultimele cazuri similare s-au inregistrat in judet in anul 2009.

 

Cazul a ajuns si in atentia autoritatilor de la nivel central. Consilierul onorific al ministrului Sanatatii, medicul Alexandru  Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a declarat ca in Romania se inregistreaza, anual,  cateva cazuri de antrax, iar forma cutanata a bolii nu pune in pericol viata pacientilor.

„Antraxul nu este total neobisnuit in Romania. In general, apar in fiecare an cateva cazuri transmise de la animal, insa forma cutanata a bolii nu este forma foarte grava, care sa puna viata in pericol, asa cum este antraxul pulmonar care este cauzat de inhalarea de spori ai bacilului. Este vorba despre un contact cu animalul sau produse de la animalul bolnav care pot sa duca la aparitia unor leziuni cutanate si care sunt tratabile si nu pun asa probleme de sanatate publica cum ar putea sa puna, de exemplu, antraxul pulmonar sau digestiv”, a declarat prof. dr. Rafila.

Antraxul este o boala infectioasa acuta, care apare cu precadere la animalele cu sange cald, iar transmiterea la oameni se face prin contactul cu animalele infectate, dar poate aparea si ca urmare a inhalarii aerului umplut cu sporii bacilului.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*