Sustinere publica pentru un Program National impotriva infectiilor cu HPV

17 octombrie 2017 | 0 comentarii |

La initiativa Asociatiei Mame pentru Mame, mai multi parlamentari si medici prezenti la o dezbatere pe aceasta tema au semnat un document prin care solicita Ministerului Sanatatii sa implementeze si sa finanteze un astfel de program.

 

Palatul Parlamentului a gazduit, luni, o dezbatere initiata de Asociatia Mame pentru Mame, avand ca Preventia cancerului de col uterin si a bolilor asociate infectiei cu HPV”. Scopul acestei actiuni a fost acela de a evidentia importanta demararii si finantarii unui Program National de Preventie prin Vaccinare importiva bolilor asociate infectiei cu Virusul Papiloma Uman (HPV), in contextul in care, la fiecare 2 ore o femeie intre 15 si 44 ani este diagnosticata cu cancer de col uterin, iar la fiecare 4 ore o femeie moare din cauza acestui cancer. La discutii au fost prezenti membri ai Comisiilor de Sanatate din Senat si Camera Deputatilor, reprezentanti ai institutiilor din domeniul Santatii, specialisti din domeniul medical si reprezentanti ai unor ONG-uri care au dezbatut, timp de cateva ore, problema infectiilor provocate de virusul HPV. In final s-a ajuns la concluzia ca un program national de vaccinare reprezinta o necesitate, astfel ca a fost semnata o scrisoare de sustinere publica pentru un astfel de program de preventie. Printre semnatari s-au aflat si cei doi presedinti ai Comisiilor de Sanatate din Parlament, dr. Florin Buicu si dr. Laszlo Attila, specialistii din domeniul medical si reprezentantii societatii civile prezenti la discutii. Totodata, acestia si-au declarat sustinerea pentru un set de recomandari privind preventia impotriva infectiilor cu HPV, care a fost elaborat de societati medicale de specialitate si ONG-uri ce reprezinta drepturile pacientilor din Romania.

Tara noastra este pe primul loc in Uniune Europeana in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea prin acest tip de cancer, femeile active, cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani fiind cele mai afectate de cancerul de col uterin.

 

Principalele teme de discutie din cadrul dezbaterii au avut in vedere prevalenta HPV, povara bolilor asociate HPV, importanta comunicarii eficiente si a informarii corecte a populatiei privind modalitatile de preventie si impactul vaccinarii in preventia cancerului si bolilor asociate infectiei cu acest virus.

In cadrul dezbaterii, dr. Florin Buicu, presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, a declarat ca „o data la doua ore, o romanca este diagnosticata cu cancer de col uterin. In fiecare an, in Romania, peste 1900 de femei isi pierd viata in lupta cu aceasta boala. Imi exprim sustinerea publica pentru demararea si finantarea unui program national de preventie impotriva cancerului si bolilor asociate infectiei cu HPV, pentru ca sanatatea femeilor din Romania trebuie sa reprezinte o prioritate pentru sistemul de sanatate public”.

La randul sau, presedintele comisiei similare din Senat, Laszlo Attila a subliniat ca „situatia cu privire la mortalitatea prin cancerul de col uterin, in Romania, este dramatica, iar una dintre solutiile eficiente pentru prevenirea acestei boli crunte, care afecteaza mii de femei in tara noastra, este accelerarea demararii unui program de vaccinare coerent. In contextul dezbaterilor privind Legea vaccinarii in Parlamentul Romaniei, imi exprim sustinerea pentru extinderea listei de vaccinuri si aducerea in atentie a sferei oncologice”.

 

Dr. Carmen Ungurean

In Romania, vaccinarea HPV este inclusa in Programul National de Vaccinare, la categoria „vaccinarea grupurilor populationale la risc” si se adreseaza fetitelor cu varsta cuprinsa intre 10 si 14 ani. Conform programului, parintii pot transmite o cerere de vaccinare medicului de familie la care sunt inregistrati, pentru a primi cele trei doze de vaccin pentru fetitele lor.

In acest context, dr. Carmen Ungurean, coordonatorul Programului national de screening pentru cancerul de col uterin, a precizat ca pana in prezent au fost primite aproximativ 6.000 de cereri de vacinare anti-HPV, iar in bugetul pentru anul viitor vor fi alocate sumele necesare pentru efectuarea acestor vaccinari.

„In acest moment, programul national de imunizare prevede vaccinarea la grupele de risc 10 – 14 ani, pe baza cererii parintilor acestor fetite. Din cate stiu eu, exista 6.000 de cereri colectate deja de la jumatatea acestui an incoace, 6.000 de solicitari de vaccinare a fetitelor. Avem in vedere, in constructia bugetului alocat programelor nationale de sanatate pentru anul urmator, alocarea sumelor necesare pentru sustinerea acestor cereri. Avem o discutie in care incercam sa elaboram metodologia de catch up pentru tinerele care au iesit din grupa de varsta 10 – 14 ani. Parerea mea personala e ca trebuie sa ne concentram si pentru recuperarea tinerelor adolescente care fie ies din grupa de varsta, fie in ultimii patru ani nu au fost vaccinate, pentru ca nu a existat acest serviciu”, a deeclarat dr. Carmen Ungurean.

 

Ana Maita

Prezent la dezbatere, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, considera ca numarul de 6.000 de cereri pentru vaccinare este foarte mic, in comparatie cu necesarul real, sustinand la randul sau necesitatea demararii unui program mai elaborat pentru prevenirea infectiilor cu HPV. „In ceea ce priveste adeziunea a 6.000 de persoane la aceste programe, este foarte putin, daca consideram o cohorta de fete de 100.000 si vreo patru cohorte ar fi eligibile la vaccinare. Noi discutam despre introducerea unui vaccin in program la care, daca nu obtinem acoperire vaccinala de cel putin 50%, atunci o sa avem costuri mult mai mari, pentru ca o sa facem trei doze in loc sa facem doua doze de vaccin, iar lucrul acesta are un impact foarte serios si asupra bugetului acestui program”, a precizat acesta.

Ana Maita, presedintele asociatiei Mame pentru Mame, si initiatoarea acestei dezbateri, a declarat la randul sau ca „statisticile alarmante cu privire la rata incidentei cancerului de col uterin in Romania – de trei ori mai mare decat media la nivelul Uniunii Europene, si rata mortalitatii – ne obliga sa gandim proactiv si sa incercam sa atragem toate partile implicate, de la autoritatile competente la societatile medicale profesionale si societatea civila. Credem ca este necesara crearea unui cadru functional menit sa ajute in mod real parintii din Romania sa isi protejeze fetitele de una dintre cele mai crunte boli pe care acestea le pot dezvolta la varsta adulta. Cancerul de col uterin, dar si celelalte tipuri de cancer provocate de infectia cu virusul HPV, trebuie considerate o prioritate de sanatate publica in Romania si nu mai putem amana dezvoltarea si finantarea unui program national de preventie impotriva acestora. Este necesar ca toate partile implicate sa fie constiente ca aceste programe necesita o implementare coerenta si corecta, orientata exclusiv catre binele femeilor din Romania, fie ca vorbim de fete sau de femei tinere si mame”.

 


Adaugati un comentariu


 

*